tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Λύση για να πάρει "ανάσα" το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και να φύγουν τα ράντζα από τους διαδρόμους!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Λύση για να πάρει "ανάσα" το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και να φύγουν τα ράντζα από τους διαδρόμους!

Δεν θα αργήσει η διασύνδεση του με το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Τρίπολης

Τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις, σχετικά με τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα θέμα το όποιο μας αφορά άμεσα, αφού και στην Τρίπολη λειτουργεί στρατιωτικό νοσοκομείο (συστεγάζεται με το «Παναρκαδικό»). Ναι μεν, οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί, μπορεί να μην έχουν «αγγίξει» ακόμα το δικό μας στρατιωτικό νοσοκομείο, φαίνεται όμως ότι «άνοιξε» ένα θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει πολύ έντονα το προσεχές διάστημα.
Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο εξελίξεις:
Η πρώτη εξέλιξη αφορά την αναστολή της λειτουργίας στρατιωτικών νοσοκομείων στη μακρινή Θράκη, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία μετατρέπονται - όπως ανακοινώθηκε - σε Κέντρα Υγείας. Ουσιαστικά, ανακοινώθηκε ότι τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα μετασχηματιστούν σε Κέντρα Υγείας και έδρες υγειονομικών επιτροπών για την εξυπηρέτηση της στρατιωτικής υπηρεσίας, το δε ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό θα διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχουν στην ίδια πόλη προκειμένου και το στρατιωτικό προσωπικό να εξυπηρετείται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αξιοποιείται και αυτό επιστημονικά με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, χάριν των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να παρακωλύεται η στρατιωτική υπηρεσία. Το μέτρο θα δοκιμαστεί για ένα μήνα πιλοτικά στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ρυθμιστούν οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες, για την όσο γίνεται πιο επιτυχή και άμεση εφαρμογή του μέτρου. Με απλά λόγια, αν αυτό το μέτρο πετύχει στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Θράκης, δεν θα αργήσει να εφαρμοστεί και στην Τρίπολη και όπου αλλού λειτουργούν στρατιωτικά νοσοκομεία.
Η δεύτερη εξέλιξη αφορά μία κοινή απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και αφορά το πλαίσιο συνεργασίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ μετά Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μία απόφαση με την οποία –σε πρώτη φάση- όλοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας. Ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε Στρατιωτικό Νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα των κλινών και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης ικανού αριθμού κενών κλινών για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης σε αυτό, δεδομένου όντως ότι τα στρατιωτικά Νοσοκομεία τελούν σε καθεστώς διαρκούς εφημερίας. Το δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών παρέχεται και στα εργαστήρια καθώς και στα ειδικά ιατρεία των ανωτέρω Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη είτε μέσω παραπομπής από Νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής είτε και με απευθείας ραντεβού. Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού στη Περιφέρεια θα διατίθενται παράλληλα προς τα καθήκοντα τους αυτά στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Με την ίδια λογική οι υποδομές των Νοσοκομείων  του ΕΣΥ, όπου χρειάζεται, θα διατίθενται και για εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για διεξαγωγή εξετάσεων για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτείται τώρα μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες περιοχές. Οι στρατιωτικοί ιατροί αλλά και οι οπλίτες ιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας τους ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού αντίστοιχα δε οι υποδομές των Κέντρων Υγείας θα διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης. Όλα τα ασθενοφόρα οχήματα των Στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση περιστατικών των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΣΥ κάθε περιοχής και σε περίπτωση που τα ασθενοφόρα των μονάδων αυτών δεν επαρκούν για τη κάλυψη όλων των περιστατικών.

Είναι προφανές ότι οι δύο προαναφερόμενες σημαντικές εξελίξεις, μπορεί να μην εφαρμόζονται, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Τρίπολης, αλλά, αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί. 
Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι το Παναρκαδικό Νοσοκομείο έχει μεγάλες ελλείψεις κτιριακών εγκαταστάσεων και για το λόγο αυτό υπάρχουν ράντζα σε διαδρόμους, ενώ επίσης είναι σίγουρο ότι οι χώροι του στρατιωτικού νοσοκομείου θα μπορούσαν να του δώσουν μία μεγάλα «ανάσα». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ζητά κανείς να κλείσει το στρατιωτικό νοσοκομείο. Αυτό θα αποτελούσε υποβάθμιση για την Τρίπολη, που είναι η έδρα και το κέντρο της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κάλλιστα όμως θα μπορούσε να αναπτυχτεί μία συνεργασία ανάμεσα σε «Παναρκαδικό» και «Στρατιωτικό» Νοσοκομείο, προκειμένου και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα και το στρατιωτικό προσωπικό να εξακολουθήσει να έχει τη δική του υγειονομική μονάδα.
blogger hit counter