Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (εξουσιοδοτούμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας Πελοποννήσου) ήρθε σε επικοινωνία με την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντόπουλου και ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με το αν τίθεται κίνδυνος κατάργησης για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η Υπουργός Παιδείας διεμήνυσε σαφώς προς τον βουλευτή ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά θεωρείται και αναπτυσσόμενο», χωρίς πάντως να μπει σε ειδικότερες λεπτομέρειες.
Αυτό το οποίο εξήγησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προς την Υπουργό Παιδείας είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η παραφιλολογία περί κατάργησης ή συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην το περιλαμβάνει κανείς στο μηχανογραφικό του. Επίσης, εκφράσθηκε δυσαρέσκεια για τη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από διαρροές πληροφοριών που αφορούν τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι για το οποίο βέβαια καμία ευθύνη δεν φέρει η Υπουργός της Παιδείας.
«ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ Η ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ»
Για την εξέλιξη αυτή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει ενημερώσει τόσο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου, όσο και τους Πελοποννήσιους Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης.
Εκτιμάται ότι είναι μία θετική εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός. Σε δήλωση του στις «Αρκαδικές Ειδήσεις», ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου δεν σταματά και τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, προκειμένου να συνδεθεί η γνώση με την τοπική αγορά. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, σύμφωνα με τον βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, διότι μόνο σε μία τέτοια περίπτωση το Πανεπιστημίου θα είναι βιώσιμο και δεν θα κινδυνεύει από καμία εξέλιξη.
Η σύνδεση της γνώσης με την τοπική αγορά εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να ενεργοποιηθούν στην προσπάθεια αυτή κι άλλες δυνάμεις, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι πριν από όλα αυτά, είχε προηγηθεί μία κατάθεση ερώτησης στη Βουλή για το εν λόγω θέμα και μία συνάντηση ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Νάντια Γιαννακοπούλου, Λεωνίδα Γρηγοράκο, Άγγελο Μανωλάκη, Αικατερίνη Φαρμάκη και Οδυσσέα Βουδούρη) στην Αθήνα (Βουλή) με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τους δύο αντιπρυτάνεις.
Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου ενημέρωσαν τους βουλευτές για όλα τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προοπτικές του πανεπιστημίου, ενώ συζήτησαν και για τις επικείμενες αλλαγές που δρομολογούνται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στη συνάντηης εκείνη, ξεκαθαρίστηκε ότι κανείς δεν πρόκειται να συμφωνήσει με ενδεχομένη κατάργηση τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
Από τον περασμένο Μάιο, δημοσιεύτηκε σχέδιο – πρόταση σχετικά τη συγχώνευση-κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων της Τρίπολης. (Το σχέδιο εκείνο, που είχε τεθεί σε παλαιότερη Σύνοδο Πρυτάνεων από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη, προέβλεπε: «Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Παν. Πελοποννήσου. Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης. Θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα».)
Επίσης, πριν από μία εβδομάδα, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», γράφτηκε: «Οι επιτροπές του υπουργείου μελετούν επίσης τη συγχώνευση ακόμη και πανεπιστημίων, κυρίως περιφερειακών, όπως το Πελοποννήσου, το Στερεάς Ελλάδας, το Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία υπάρχουν πλήθος σχολών με αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών αντικειμένων, που θα μπορούσαν να αποτελούν ένα μεγάλο κεντρικό πανεπιστήμιο.
Στόχος είναι ο περιορισμός του κατακερματισμού των σχολών και των πανεπιστημίων (για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα και σε απόσταση αναπνοής υπάρχει το ΑΕΙ Μακεδονίας, το ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στην Κρήτη υπάρχει το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υπάρχουν δύο τμήματα Μαθηματικών!).»
Πηγή - ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ