tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Δημόσια παρέμβαση μηχανικών για τα τεχνικά ζητήματα του Δήμου Τρίπολης

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Δημόσια παρέμβαση μηχανικών για τα τεχνικά ζητήματα του Δήμου Τρίπολης

Σε μία πολύ σημαντική δημόσια παρέμβαση, που απευθύνεται προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις της Τρίπολης, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Ν. Αρκαδίας, αναφέρει: "Στις 20-09-2006 σε προεκλογική περίοδο, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Ν. Αρκαδίας, έθεσε πλατφόρμα διαλόγου για δώδεκα ομαδοποιημένα προβλήματα-θέματα που αφορούσαν στον Καποδιστριακό Μητροπολιτικό Δήμο, σε μια προσπάθεια έναρξης διαλόγου με τους πολίτες και τους φορείς εκείνους, που ήθελαν να ασχοληθούν  με την δραματική καθημερινότητα της πόλης και το κατάμαυρο μέλλον της.
Οι Δημοτικές παρατάξεις που τότε διεκδικούσαν την ψήφο μας, σιώπησαν εκκωφαντικά, με εξαίρεση τον νικητή συνδυασμό των εκλογών, που υποδέχτηκε τις προτάσεις μας με ζέση και διάθεση να δρομολογήσει λύσεις άλλοτε εφαπτόμενες και άλλοτε κοντινές των προτάσεων.
Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά φαίνεται σαν να μη πέρασε μια μέρα....
Τότε ζητήσαμε ολοκλήρωση του Στρατηγικού Σχεδιασμού μέσω του Γ.Π.Σ, έλεγχο χρήσεων γης, μείωση Συντελεστή Δόμησης και νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη.
Σήμερα το Γ.Π.Σ κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ποτέ διότι, δεν έχει επίσημα παραληφθεί (από τον περασμένο Αύγουστο) η επικαιροποιημένη Α’φάση Κι δεν έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις για την έναρξη της Β φάσης. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 , τα ημιτελές Γ.Π.Σ θα θεωρηθεί ως μη γενόμενο. Κατά τα λοιπά,  ουδέν.
Τότε προτείναμε την δημιουργία Δημοτικών χώρων στάθμευσης, ανάπλαση του κέντρου και Πολεοδομική και οικονομική αναβάθμιση των παραδοσιακών γειτονιών με στόχο τον έλεγχο της υπεραξίας της γης.
Σήμερα η κυκλοφορία χειροτέρεψε, ο πολίτης πληρώνει για την στάθμευση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα μαγαζιά έκλεισαν.
Τότε μιλήσαμε για την απαλλοτρίωση κοινωφελών χώρων και χώρων για την δημιουργία πράσινου και αξιοποίηση αστικού και περιαστικού πρασίνου με δημιουργία νέου, για ποδηλατοδρόμους, για δίκτυα οδών προσπέλασης σε ΑΜΕΑ, για οριστική διάνοιξη Περιφερειακής οδού.
Σήμερα το πράσινο της πόλης έχει συρρικνωθεί κι άλλο, τα ποδήλατα και τα άτομα ευπαθών ομάδων εκτίουν ποινή οίκοθεν και η περιφερειακή οδός παραμένει αδιάνοικτη, αφού μόνο το κομμάτι Σφαγεία- Νοσοκομείο παραδόθηκε στην κυκλοφορία.
Τότε μιλήσαμε για ελεγχόμενες Πολεοδομήσεις στα χωριά μας, με έλεγχο χρήσεων γης και με ταυτόχρονη αξιοποίηση της γεωργικής γης  υψηλής παραγωγικότητας και δημιουργία ζωνών οικιστικής εκμετάλλευσης.
Σήμερα τα χωριά είναι έρημα, το αγροτικό εισόδημα φτάνει για τους τόκους των δανείων και οι καλλιέργειες είτε ευτελίζονται στα χέρια των δυνατών, είτε θάβονται μετά τιμών (βλέπε πατάτα) ηττημένες στον ανταγωνισμό.

Τότε ζητήσαμε την περάτωση των επεκτάσεων του Σχεδίου Πόλης, την θέσπιση κινήτρων για αναπαλαιώσεις  διατηρητέων η παραδοσιακών κτηρίων, με την δημιουργία Τράπεζας γης και ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης για να λυθούν προβλήματα απαλλοτριώσεων και μεταφορά συντελεστή δόμησης.
Σήμερα υπάρχουν ακόμα σχέδια που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ούτε πρόκειται να ολοκληρωθούν, διατηρητέα που κατεδαφίστηκαν η που δεν χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα ποτέ.
Τότε θελήσαμε αξιοποίηση υδάτινων πόρων και ορθολογισμό της χρήσης τους, με αποκατάσταση μέρους των δικτύων υποδομών.
Σήμερα έγινε κάτι με τις αντικαταστάσεις σωλήνων ύδρευσης και την δημιουργία δικτύου στις επεκτάσεις, αλλά ακόμα η Λίμνη Τάκα δεν πληρεί τους όρους Βιότοπου για τους οποίους χρηματοδοτήθηκε.
Τότε ζητήσαμε την ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την βοήθεια των οργανωμένων φορέων στην διαπαιδαγώγηση των πολιτών σε θέματα μετακινήσεων.
Σήμερα το αυτοκίνητο εξακολουθεί να βασιλεύει παρά την αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Τότε ζητήσαμε την μετεξέλιξη του Πανεπιστημίου σε ΠανευρωπαΪκό φορέα Έρευνας και Τεχνολογίας.
Σήμερα το Πανεπιστήμιο σπαράζεται οικονομικά και διοικητικά και απειλείται με κλείσιμο η μεταφορά.
Τότε ζητήσαμε την διάσωση του Μαλλιαροπουλείου και του Μαντζουνείου.
Σήμερα το Μαλλιαροπούλειο κοντεύει να ξεβάψει χωρίς να παιχθεί παράσταση ακόμα και το Μαντζούνειο απειλείται με κατάρρευση  (έχει υποβληθεί στην αρμόδια Πολεοδομία φάκελος) Ελπίζουμε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια με την Πολεοδομία του Δήμου.
Τότε μιλήσαμε για Διοικητήριο (ίσως στον χώρο του Στρατοπέδου), για μεταφορά σε αυτό του Δικαστηρίου και των  Υπηρεσιών Περιφέρειας και Νομαρχίας, του Νοσοκομείου και αλλαγή χρήσης, του μεν κτιρίου που στεγάζεται το Δικαστήριο σε Μουσείο του Αγώνα και της Περιφέρειας σε Νοσοκομειακή πτέρυγα.
Ουδέν νεότερον.
Τότε μιλήσαμε για το κλείσιμο της παράνομης χωματερής, για διαλογή αποβλήτων σε πρωτογενές στάδιο, για ενημέρωση του Πολίτη σχετικά με την ανακύκλωση και ορθολογική επίλυση του θέματος της διάθεσης των απορριμμάτων χωρίς κερδοσκοπικούς όρους.
Σήμερα είμαστε ακόμα με την απειλή τεράστιων προστίμων μιας και δεν μπορούμε να κλείσουμε ένα θέμα που αν μη τι άλλο μας χαρακτηρίζει ως απολίτιστους.
Τότε ζητούσαμε επέκταση της ΒΙΠΕ η θέσπιση νέας.
Σήμερα η ΒΙΠΕ έγινε Εμπορική ζώνη χωρίς υποδομές (δεν υπάρχει ακόμα πόσιμο νερό) και δυνατότητες επέκτασης.
Τώρα πια τέσσερα χρόνια μετά, τα προβλήματα, όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά στοιβάχτηκαν και άλλα. Πόσο μάλλον τώρα με τον Καλλικράτη η γειτονιά μας μεγαλώνει και αφορά ολόκληρη την Μαντινεία.
Να δούμε λίγο τα θέματα επιγραμματικά.
Μια απαράδεκτη Μελέτη που χρυσοπληρώθηκε, υποστηρίζει ένα έργο στην πλατεία Άρεως, με αποτέλεσμα την απαξίωση του χαρακτήρα της πλατείας για ένα χρόνο ήδη, τον οικονομικό αφανισμό των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται επί της πλατείας και την σίγουρη αποτυχία τελικά όταν παραδοθεί το έργο, ξεκομμένο όντας από τα υπόλοιπα δημοτικά πάρκα (Φιλοδένδρων, Δικαστηρίου, κούνιες και Πνευματικού Κέντρου)
Να θυμίσουμε  εδώ ότι, ο Σύλλογος μας από το 2009 έχει προειδοποιήσει και από τον Φεβρουάριο του 2010 ( στα πλαίσια της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Δήμου) έχει μόνος αυτός προβλέψει ότι , το έργο θα τελειώσει με άλλη Δημοτική Αρχή.
Ο Εναλλακτικός τουρισμός στα χωριά της Μαντινείας δεν υπακούει σε κανένα σχεδιασμό και δεν υποστηρίζεται από καμία υποδομή. Η αρπαχτή το μεγαλείο της, βασίζεται σε οικονομικοτεχνικές μελέτες που προβλέπουν πληρότητα 100% σε ξενοδοχεία χωριών, που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη  να προσφέρουν στον τουρίστα που θελήσει να μείνει.
Οι Αρχαιολογικοί χώροι της Τεγέας, της Μαντινείας, των χωριών του Φαλάνθου, του Ορχομενού (η λίστα είναι τεράστια) είναι απαξιωμένοι, αποσυνδεμένοι μεταξύ τους , αφιλόξενοι.
Τι θα γίνει  Θα καταλάβουμε κάποτε ότι, το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτιστικό κεφάλαιο που έχουμε στα χέρια μας το αφήνουμε να πεθάνει αναξιοποίητο.
Η ανάπτυξη και το μέλλον της Μαντινείας και της Αρκαδίας περνάει από την Ιστορία της, τον Πολιτισμό, το Φυσικό περιβάλλον, τα τοπικά προϊόντα γης. Μοναδικά στην ποιότητα τους, την φιλοξενία και φιλοτιμία των ανθρώπων της.
Εσείς όλοι των παρατάξεων που θα βγείτε στους δρόμους να ζητήσετε την ψήφο μας, έχετε άποψη για αυτά τα θέματα η θα ενημερωθείτε μετά την εκλογής σας ?
Έχετε τεκμηριώσει την ανάλυση σας για όλα αυτά, η εμπιστευόσαστε απλώς το πρόγραμμα της παράταξης σας, που έχει αντιγραφεί από κάποιο παλιότερο?
Εμείς  σας προτείνουμε να φτιάξουμε όλοι ένα στρογγυλό τραπέζι διαλόγου, στο οποίο θα συμμετέχουν φορείς, επαγγελματίες, Πολίτες και Δημοτικοί Συνδυασμοί, όπου θα μπορέσουν να μπουν τα πλαίσια για περαιτέρω αναλύσεις, ουσιαστικές ιδέες που θα δώσουν την δυνατότητα να ιεραρχήσουμε δράσεις και να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην πόλη.

Τρίπολη 1-11-2010

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ                             
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ ΠΟΛ.ΜΗΧ/ΚΟΣ"
blogger hit counter