tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Έφτασε η ώρα να ξεκαθαριστεί αν θα κλείσουν ή αν συγχωνευτούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Έφτασε η ώρα να ξεκαθαριστεί αν θα κλείσουν ή αν συγχωνευτούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με πρωτοβουλία του Οδυσσέα Κωνσταντόπουλου που συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τους γειτονικούς νομούς
  
Θα κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή και σύντομα θα γίνει συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας

Στο blog «Καλημέρα Αρκαδία» έφτασε μία πληροφορία, η οποία κάνει λόγο για μία κίνηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει σχέση με το μέλλον του Πανεπιστημίου. Μία κίνηση, που αποτελεί πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και στόχο έχει να δοθούν απαντήσεις σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί γύρω από το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Να δοθούν, δηλαδή, συγκεκριμένες και επίσημες απαντήσεις για το αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν ή να συγχωνευθούν τμήματα ή σχολές του Πανεπιστημίου, όταν εφαρμοστεί ο λεγόμενος «Καλλικράτης» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αυτή η πρωτοβουλία του Οδυσσέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί την πρώτη ουσιαστική κίνηση για να ξεκαθαριστεί αν έχουν βάση όλα αυτά τα σενάρια που αφορούν συγκεκριμένα τμήματα του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες...
, θα κατατεθεί μία ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μία ερώτηση την οποία θα συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγονται στους νομούς της περιφερείας Πελοποννήσου, πλην εκείνων φυσικά που βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα (Υπουργοί, υφυπουργοί). Στην ερώτηση αυτή, θα τίθενται πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν, μέσα από δημοσιεύματα στον τοπικό και περιφερειακό τύπο και θα κληθεί να απαντήσει η Υπουργός Παιδείας.
Δεν πρόκειται όμως αυτή η πρωτοβουλία του Οδυσσέα και των άλλων βουλευτών να εξαντληθεί στην κατάθεση μίας ερώτησης. Άλλωστε, αυτό δεν θα είχε νόημα.
Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι οι βουλευτές θα λάβουν άμεσα την πρωτοβουλία και θα συναντηθούν με τον ίδιο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν μαζί του για το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες.
Μετά από τη συνάντηση με τον Πρύτανη, οι βουλευτές θα επιδιώξουν μία συνάντηση με την ίδια την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντόπουλου. Μέσα από τη συνάντηση αυτή, εκτιμάται ότι θα δοθούν οριστικά και αμετάκλητα όλες οι απαντήσεις για το αν πράγματι υπάρχει ζήτημα να κλείσει ή να συγχωνευτεί κάποια σχολή ή κάποιο τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη.
Κατά συνέπεια, είναι σαφές ότι από σήμερα και μετά θα υπάρξουν εξελίξεις σ’ ένα ζήτημα φλέγον για την περιοχή που αφορά την ύπαρξη και το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο λειτουργεί  με έδρα την πόλη της Τρίπολης.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

Από τον περασμένο Μάιο, αναφερόμαστε –μέσα από αυτή τη στήλη-  στην ύπαρξη σχεδίου – πρότασης σχετικά τη συγχώνευση-κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων της Τρίπολης. (Το σχέδιο εκείνο, που είχε τεθεί σε παλαιότερη Σύνοδο Πρυτάνεων από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη, προέβλεπε: «Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Παν. Πελοποννήσου. Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης. Θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα».)
Από το σημείο εκείνο και μετά, άρχισε να δημιουργούνται διάφορα σενάρια που προκάλεσαν ανησυχία για το αν πράγματι όλα αυτά έχουν βάση κι αν υπάρχουν κίνδυνοι για το δικό μας Πανεπιστήμιο.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ

Τότε, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είχε αντιδράσει έντονα και –ανάμεσα σε άλλα- είχε τονίσει: «…Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να προχωρήσει στη συζήτηση της πρότασης Γρυσπολάκη, η οποία επιλεκτικά και κατά τρόπο ακαδημαϊκά αντιδεοντολογικό αναφέρεται σε ορισμένα Τμήματα ορισμένων Πανεπιστημίων προτείνοντας με ελαφρότητα την κατάργηση ή τη συγχώνευση τους, τότε θεωρείται αυτονόητο ότι θα κατατεθεί ανάλογη πρόταση που θα αφορά αποκλειστικά το Πολυτεχνείο Κρήτης, την κατάργηση Τμημάτων του ή/και τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη μεταφορά της έδρας του κ.λ.π.. Μία τέτοια πρόταση θα ετύγχανε ανάλογης δημοσιοποίησης, ανεξάρτητα από την αποδοχή που θα έχει είτε στην Επιτροπή είτε στη Σύνοδο. Βεβαίως, αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο, στο βαθμό που σοβαρός ακαδημαϊκός διάλογος δεν γίνεται με τέτοια μέσα, όπως αυτά που επιχειρήθηκε να προκαλέσουν τη σημερινή συνάντηση.
….θεωρούμε ότι τέτοιες προτάσεις έχουν αξία μόνο όταν συνοδεύονται από μία σχετική μελέτη. Η εύκολη αποστροφή του τύπου «μα, είναι αυτονόητα αυτά που λέω – αν διαφωνείς πες μου τα επιχειρήματά σου» δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας. Ο καθένας οφείλει πρωτίστως να θεμελιώνει αυτά που λέει – αντί να τα θεωρεί ως αυτονόητα και θέσφατα – και κατόπιν δικαιούται να ζητάει τα επιχειρήματα όσων διαφωνούν με τις προτάσεις του. Άλλωστε, η λογική του «όποιος διαφωνεί με τα αυτονόητα, ας καταθέσει τα επιχειρήματά του» είναι μία γνωστή συνταγή μίγματος λαϊκισμού και πουζαντισμού, η οποία δεν έχει θέση στο Πανεπιστήμιο.»
blogger hit counter