tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: "Κόβεται" στα δύο η Αρκαδία για τη διαχείριση των απορριμμάτων της!

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

"Κόβεται" στα δύο η Αρκαδία για τη διαχείριση των απορριμμάτων της!


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των "Αρκαδικών Ειδήσεων", με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τροποποίησης του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ/ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Προτείνονται τα ακόλουθα έργα:
Δίκτυο Πράσινων Σημείων: Ο ακριβής αριθμός των μονάδων αυτών, η χωροθέτησή τους και η διαστασιολόγησή τους (ποσότητα και είδη υλικών που θα υποδέχονται) θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης σκοπιμότητας.
Μονάδες Επεξεργασίας του συλλεγόμενου οργανικού: Ο αριθμός των μονάδων αυτών και η χωροθέτησή τους πρέπει να λάβει υπόψη τη χωρική κατανομή της παραγωγής του οργανικού των ΑΣΑ καθώς και τη χωρική κατανομή των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων. Η δυνατότητα ανάμιξης του χωριστά συλλεχθέντος ρεύματος του οργανικού των ΑΣΑ και αγροτοκτηνοτροφικών αποβλήτων, (με στόχο την συν-επεξεργασία τους), θα τεκμηριώνεται μετά από ειδική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ρεύματος αλλά και την απαιτούμενη ποιότητα του κομπόστ (δηλ. την αγορά όπου θα διοχετευτεί το κομπόστ και τις προοριζόμενες χρήσεις του).
Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ): Προβλέπεται η δημιουργία δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ενδεικτικά 11 ΣΜΑ). Ο ακριβής αριθμός και η χωροθέτησή των ΣΜΑ θα οριστικοποιηθεί μετά τη χωροθέτησή των ΟΕΔΑ.
 Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ): Προβλέπονται   τρεις   (3)    Κεντρικές   ΟΕΔΑ   που   θα   περιλαμβάνουν   Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ):
α) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ή χωρίς ενεργειακή αξιοποίηση:
  1. ΜΕΑ με ή χωρίς ενεργειακή αξιοποίηση 1ης Διαχ. Ενότητας; θα εξυπηρετεί το νομό Κορινθίας, το νομό Αργολίδας και τμήμα του νομού Αρκαδίας (ΟΤΑ: Τρίπολης, Νότιας Κυνουρίας και Βόρειας Κυνουρίας).
  2. ΜΕΑ με ή χωρίς ενεργειακή αξιοποίηση 2ης Διαχ. Ενότητας: Θα εξυπηρετεί το νομό Μεσσηνίας και τους ΟΤΑ Μεγαλόπολης και Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας.
  3. ΜΕΑ με ή χωρίς ενεργειακή αξιοποίηση 3ης Διαχ. Ενότητας: Θα εξυπηρετεί το νομό Λακωνίας.
β) Χώρους  Υγειονομικής   Ταφής  Υπολειμμάτων:   Για   την   ασφαλή   διάθεση   των υπολειμμάτων,   προβλέπονται:
    • ΧΥΤΥ 1ης Διαχ. Ενότητας: Θα εξυπηρετεί το νομό Κορινθίας, το νομό Αργολίδας και τμήμα του νομού Αρκαδίας (ΟΤΑ: Τρίπολης, Νότιας Κυνουρίας και Βόρειας Κυνουρίας) και θα δέχεται τα υπολείμματα της επεξεργασίας.
    • ΧΥΤΥ 2ης Διαχ. Ενότητας: Θα εξυπηρετεί το νομό Μεσσηνίας και τους ΟΤΑ Μεγαλόπολης και Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας και θα δέχεται τα υπολείμματα της ΜΕΑ της επεξεργασίας.
    • ΧΥΤΥ 3ης Διαχ. Ενότητας: Θα εξυπηρετεί το νομό Λακωνίας και θα δέχεται τα υπολείμματα της ΜΕΑ της επεξεργασίας.
Τα δευτερογενή προϊόντα που θα παράγονται από τις Μ.Ε.Α θα αξιοποιούνται με κάποια από τις εργασίες ανάκτησης/αξιοποίησης όπως αυτές αναφέρονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, εντός ή εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε κατάλληλες για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις. Προκειμένου κάποια εγκατάσταση να αξιοποιήσει τέτοια προϊόντα θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες προς τούτο αδειοδοτήσεις.
Επιπλέον:
Η τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεριμνά για ένα σημαντικό αριθμό ειδικών ρευμάτων αποβλήτων όπως αυτά αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο Α της παρούσας Απόφασης, η διαχείριση των οποίων βασίζεται σε ειδικό νομικό πλαίσιο. Η ορθολογική διαχείριση των ρευμάτων αυτών θα μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υφιστάμενης διαχείρισης αποβλήτων.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η συνδιαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) με βιομηχανικά μη επικίνδυνα απόβλητα, με ιλύες από ΕΕΛ, γεωργικά υπολείμματα και άχρηστα γεωργικά προϊόντα στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τις τεχνολογίες που επιλεγούν.
Η διαχείριση των νοσοκομειακών και Ιατρικών Αποβλήτων δεν περιλαμβάνεται στους στόχους του ΠΕΣΔΑ καθώς για αυτά εφαρμόζεται η ΚΥΑ 37591/2031/2003 (ΦΕΚ 1419/Β/2003). Το κλάσμα των ΑΣΑ που παράγεται σε νοσηλευτικές μονάδες θα συλλέγεται χωριστά και θα υπόκειται στην ίδια διαχείριση που προβλέπεται για τα ΑΣΑ όλης της Περιφέρειας. Αντίστοιχα η διαχείριση των αποβλήτων από πλοία και πλωτές εγκαταστάσεις συγκεκριμένης κατηγορίας δεν περιλαμβάνεται στους στόχους του εν λόγω ΠΕΣΔΑ καθώς για αυτά εφαρμόζεται η ΚΥΑ 3418/2002 (ΦΕΚ 712/Β/2002). Τα ΑΣΑ που συλλέγονται στα λιμάνια από πλοία και πλωτές εγκαταστάσεις θα υφίστανται την ίδια διαχείριση που προβλέπεται για τα ΑΣΑ όλης της Περιφέρειας.
Για το μεταβατικό χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την υλοποίηση του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ προτείνονται 4 άξονες δράσης:
ο Στην εκτεταμένη ανακύκλωση συσκευασιών στο σύνολο της Περιφέρειας και στην μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ΚΔΑΥ.
ο Στην στοχευμένη Διαλογή στην Πηγή του οργανικού κλάσματος σε περιοχές τουριστικές όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός εστιατορίων, ξενοδοχείων, και στη δημιουργία μικρών μονάδων επεξεργασίας.
ο Για το μεταβατικό χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τη λειτουργία των έργων ασφαλούς διάθεσης, για τη διαχείριση και διάθεση των στερεών αποβλήτων μπορεί να αξιοποιηθεί ο νόμιμος ΧΥΤΑ Κιάτου με επέκταση του, ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου με βελτιωτικές παρεμβάσεις, για μέγιστη λειτουργία 5 ετών,
ο Θα αξιοποιούνται όλες οι σχετικές με την κείμενη νομοθεσία πρακτικές, όπως η αποθήκευση αποβλήτων σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ 29407/3508/2002. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν Σταθμοί Μεταβατικής Διαχείρισης με δυνατότητα χωροθέτησής τους και εκτός των προς σχεδιασμό ΟΕΔΑ, όπου θα λαμβάνει χώρα μια τεχνικά και περιβαλλοντικά άρτια διαχείριση των υπολοίπων αποβλήτων που δεν θα ανακυκλώνονται και δεν θα κομποστοποιούνται, με βέλτιστο τεχνικοοικονομικά τρόπο. Οι θέσεις αυτές με το πέρας του μεταβατικού σταδίου θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως ΣΜΑ. Ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων θα μπορεί να προβεί σε μελέτη για την βελτιστοποίηση του δικτύου μεταφοράς και να οριστικοποιήσει τις θέσεις αυτές. Η χωροθέτηση των χώρων αυτών αφενός θα ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στα νερά, στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα από την ανεξέλεγκτη διάθεση των Α.Σ.Α., αφετέρου θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ο Στην βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης των ειδικών ρευμάτων στο σύνολο της Περιφέρειας αξιοποιώντας την παρουσία των ΣΕΔΑ.
Ως   χωρικό   πεδίο   μελέτης   και   εφαρμογής   του   ΠΕΣΔΑ   ορίζεται   η   Περιφέρεια Πελοποννήσου.
blogger hit counter