tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Άργος – Κυνουρία: «Φίλοι απ’ το παρελθόν – συνεργάτες για το μέλλον»

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Άργος – Κυνουρία: «Φίλοι απ’ το παρελθόν – συνεργάτες για το μέλλον»

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης επισημαίνει:
«Το ΄Αργος δημιουργήθηκε και βρίσκεται στην ίδια περιοχή εδώ και 5.000 χρόνια. Είναι η αρχαιότερη πόλη στην Ελλάδα και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία η αρχαιότερη πόλη στην Ευρώπη, με τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο. Βρίσκεται στον οδικό άξονα Μυκηνών – Ναυπλίου – Επιδαύρου και απέχει 135 ΚM από την Αθήνα. Διαθέτει πληθώρα αρχαιολογικών μνημείων, με πιο γνωστό το επιβλητικό αρχαίο θέατρο του 4ου π.χ αιώνα, με χωρητικότητα 20.000 θεατών, λαξευμένο πάνω σε βράχο. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Αρχαίο Ωδείο, η Αρχαία Αγορά και το Κριτήριο. Πάνω στο λόφο «Λάρισα», δυτικά της πόλης, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο. Παρά το πλήθος των αρχαιοτήτων και το δικαιολογημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, το ΄Αργος είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή και κίνηση.
 
ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ: Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

•    Tα τσακώνικα είναι επιβίωση της αρχαίας Δωρικής και το μοναδικό γλωσσικό ιδίωμα, από αυτά που κρατούν από τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, το οποίο έμεινε ζωντανό- δηλαδή ομιλούμενο- τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο. (Εκτός του Ελλαδικού χώρου παρόμοιους δεσμούς έχουν η  Ποντιακή, η Καππαδοκική και τα Ελληνικά της Νότιας Ιταλίας). Η σπανιότητα οφείλεται στο γεγονός ότι από τον 3ο αιώνα π.Χ. και εντεύθεν, όπως είναι γνωστό, επικράτησε στον ελληνικό κόσμο η Αλεξανδρινή ή Ελληνιστική Κοινή, που προήλθε από την Αττική διάλεκτο και είχε υπερδιαλεκτικό χαρακτήρα.
•    Ομιλείται στις περιοχές της Κυνουρίας όπου υπάρχει τσακώνικος πληθυσμός, δηλαδή στον Τυρό, τα Σαπουνακαίικα, τα Μέλανα, τον ΄Αγιο Ανδρέα, τον Πραγματευτή, την Βασκίνα, το Λιβάδι, τη Σαμπατική, τον Πραστό, τη Σίταινα και την Καστάνιτσα.
Από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι τα τσακώνικα μιλήθηκαν κατά το παρελθόν και εκτός των ορίων της σημερινής Τσακωνιάς, όπως, για παράδειγμα, στη γειτονική περιοχή της Λακωνίας, αλλά και στις τσακώνικες αποικίες. Η τελευταία εκτίμηση στηρίζεται στην πρόσφατη -σχετικά- αποκάλυψη ότι στα χωριά Βάτικα και Χαβουτσί, των ανατολικών παραλίων της θάλασσας του Μαρμαρά, όπου ήταν συγκεντρωμένοι Τσάκωνες, μέχρι του έτους 1924 τουλάχιστον ήταν σε χρήση τα τσακώνικα. Σήμερα, βέβαια, η χρήση αυτού του ιδιώματος έχει υποχωρήσει αισθητά. Υπολογίζεται ότι το μιλούν (από μέτρια έως καλά) έως και 2.000 κάτοικοι της Τσακωνιάς, που οι περισσότεροι είναι υπερήλικες. Τα κυριότερα γλωσσικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τσακωνική έχει στενούς δεσμούς με την Αρχαία Λακωνική είναι:
α. Διατήρηση του δωρικού α εκεί που η Ιωνική είχε η (μάτηρ- μήτηρ).
β. Τροπή του σ σε δασεία, μεταξύ φωνηέντων, και αποκοπή του έπειτα.
γ. Τροπή του θ σε σ.
δ. Τροπή του τελικού ς σε ρ (ρωτακισμός) όταν ακολουθεί φωνήεν.
ε. Διπλή προφορά του υ σαν ου και ιου, ανάλογα με το ποιο σύμφωνο υπάρχει πριν το υ (κύων-κούε, λύκος-λιούκο).
ζ. Αποβολή του τελικού ς (τοίχο-τοίχος).
Η τσακώνικη διάλεκτος θεωρείται από τις αρχαιότερες στον κόσμο και όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν η αρχαιότερη στην Ευρώπη. Η αρχαιότητα και η καταγωγή της διαλέκτου αποδείχθηκε και από τον μεγάλο Γερμανό φιλόλογο  Μιχαήλ Δέφνερ. Επίσης, για τη διάλεκτο αυτή έχουν γίνει αρκετές έρευνες από Ελληνες και ξένους ειδικούς και γλωσσολόγους και έχει εκπονηθεί γραμματική (Κωστάκης) και λεξικό της. Υπάρχει επίσης και αναγνωστικό με στοιχεία λεξιλογίου και γραμματικής.

Κύριε Δήμαρχε

   Θεωρώντας την διατήρηση, την προβολή και την αξιοποίηση της παράλληλης αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, που προσδιορίζει τις δύο περιοχές, ως έργο μεγίστης σημασίας,
   Πιστεύοντας βαθιά στο κοινό μέλλον των πόλεών μας και στην ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης του πολιτισμικού ρόλου τους στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο,
   Διακηρύσσοντας την προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει η ιστορία μας,
   Συμμεριζόμενοι την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να διαδραματίσει πιο αποτελεσματικό ρόλο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την προώθηση πολιτικών και δράσεων προς όφελος των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής,
   Θέτοντας πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την προαγωγή της κληρονομιάς μας μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση,
Σας προσκαλώ
να αναπτύξουμε, μέσα σε πνεύμα συναντίληψης - αλληλεγγύης και αδελφοσύνης, γόνιμες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ μας στον τομέα της ιστορικής κληρονομιάς και του πολιτισμού, με καταληκτικό στόχο την ουσιαστική ανάδειξή τους.
•    Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ να προωθήσουμε μαζί και να υποστηρίξουμε:
•    Την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των Δήμων και των φορέων των δύο πόλεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πνευματικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και του τουρισμού.
•    Την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στις δύο πόλεις με στόχο την ανάδειξη, προβολή και ενδυνάμωση των δεσμών που συνδέουν τους Δήμους μας και των δυνατοτήτων ανάπτυξης ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ τους αφενός και των φορέων των δύο πόλεων αφετέρου.
•    Την ανταλλαγή εμπειριών σε σχετικούς τομείς της αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

blogger hit counter