tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Θέμα χρόνου να καταργηθούν εφορίες (και στην Αρκαδία;)!

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Θέμα χρόνου να καταργηθούν εφορίες (και στην Αρκαδία;)!

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλείσουν κάποιες εφορίες σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καταργήσεις και στη δική μας περιοχή, αν και προς το παρόν, η Κυβέρνηση αποφεύγει να μπει σε αυτή τη συζήτηση, φοβούμενη προφανώς τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Προ ημερών, όμως, έγινε μία αναλυτική συζήτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό και μέσα από αυτή τη συζήτηση, προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία. 
Η συζήτηση έγινε με αφορμή την ...
επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την πιθανή κατάργηση των ΔΟΥ Τυρνάβου και Αγιάς, στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάταξης των ΔΟΥ.
Ο Ροντούλης είπε αρχικά προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Κουσελά ότι «πρέπει να μιλήσουμε σήμερα με τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς υπεκφυγές. Νομίζω ότι ο φορολογικός ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι προ των πυλών για όλη τη χώρα». Και προσέεθσε ότι «οι τοπικές κοινωνίες, λοιπόν, δεν μπορούν να δεχθούν την πολιτική του «αποφασίζομεν και διατάζομεν», που εκπορεύεται από ένα αθηνοκεντρικό κράτος». Κατόπιν, αναφέρθηκε σε μία αντίφαση – όπως είπε- της Κυβέρνησης, λέγοντας: «Πριν από λίγο καιρό υποστηρίζατε, ψηφίζοντας τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ότι ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο, που θα δώσει μία αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές κοινωνίες. Μα, εσείς με αυτά που κάνετε τώρα, με την κατάργηση των ΔΟΥ, όχι μόνο δεν δίνετε αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές κοινωνίες, αλλά κάνετε το αντίθετο, δηλαδή βάζετε αναπτυξιακή τρικλοποδιά σε κοινωνίες και σε περιοχές που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.»

Η απάντηση του Δ. Κουσελά ήταν η ακόλουθη: «…το θέμα της αναμόρφωσης συνολικότερα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, αναμόρφωσης που έχει σαν στόχο ένα μικρότερο, επιτελικό, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Θέλουμε ένα δημόσιο τομέα που θα σέβεται τα χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και που θα εξυπηρετεί καλύτερα τον Έλληνα πολίτη. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, εντάσσεται και η πρώτη φάση αναδιοργάνωσης σε περιφερειακό επίπεδο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που αφορά τις εφορίες, τα τελωνεία, κλπ.
Σήμερα στη χώρα μας έχουμε συνολικά διακόσιες ενενήντα ΔΟΥ. Οι ογδόντα από αυτές, δυστυχώς, δεν καλύπτουν παρά το 1% των συνολικών εσόδων. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό. Από την άλλη πλευρά έχουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Και στα πλαίσια της γνωστής δέσμευσης πέντε προς ένα, υπάρχει αδυναμία για κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να έχουμε ΔΟΥ, οι οποίες υπολειτουργούν, διευθυντές που παραδίδουν τα κλειδιά και τους πολίτες να ταλαιπωρούνται κυριολεκτικά στις ουρές που δημιουργούνται.
 Ο στόχος μας, λοιπόν, ποιος είναι; Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές, οργανωμένες, πλήρως στελεχωμένες και μηχανογραφημένες ΔΟΥ. Υπηρεσίες, δηλαδή, που θα μπορούν να ανταποκριθούν θετικά και στις φορολογικές και στις εισπρακτικές, αλλά και στις ελεγκτικές διαδικασίες που χρειάζεται σήμερα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.»

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις γύρω από το ζήτημα αυτό. Οι συγχωνεύσεις και η μείωση του αριθμού των ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα θέλω να σας διαβεβαιώσω –και θα το δείτε στην πράξη- θα γίνουν με αντικειμενικά και σαφή κριτήρια, έξω από πελατειακές, αλλά και από τοπικιστικές, αν θέλετε, σκοπιμότητες. Κριτήρια, τα οποία θα είναι σε όλους γνωστά. Εξάλλου, δεν είμαστε εμείς εκείνοι, οι οποίοι αρνηθήκαμε –ούτε εγώ προσωπικά- το διάλογο».
Αμέσως μετά, ο Ροντούλης του ΛΑΟΣ αναρωτήθηκε: «Ποια είναι αυτά τα κριτήρια, για να τα μάθουμε και εμείς; Είναι το πληθυσμιακό κριτήριο; Θα πρέπει κατά την άποψή μας να είναι ένα εκ των κριτηρίων. Είναι το κριτήριο του οικονομικού δυναμισμού, των αναπτυξιακών προοπτικών που εμφανίζει μια περιοχή; Αυτό είναι ένα δεύτερο κριτήριο.
Ένα τρίτο κριτήριο –και νομίζω σ’ αυτό αναφερθήκατε και εσείς- είναι η εισφορά εσόδων στα κρατικά ταμεία από μια Δ.Ο.Υ.»
Για να λάβει την απάντηση του Κουσελά: «Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε –δεν έχουν τελειώσει οι επεξεργασίες, όπως σας είπα- θα ανακοινωθούν και θα τα κουβεντιάσουμε. Είναι κριτήρια συνολικά. Δεν θα είναι ένα και μόνο κριτήριο. Θα είναι ένα «καλάθι» κριτηρίων, που θα λαμβάνει υπόψη του και αυτά που εσείς σήμερα με την τοποθέτησή σας θέσατε εδώ. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, το μέσο έσοδο ανά υπάλληλο, με βάση τα σημερινά στοιχεία, βγαίνει ότι θα έπρεπε να είναι σε κάθε Εφορία 3 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε Εφορίες όπου το μέσο έσοδο ανά υπάλληλο είναι λιγότερο κι από 360.000 ευρώ.
Το μέσο επίπεδο των δηλώσεων θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πεντακόσιες πέντε ανά υπάλληλο. Έχουμε κάτω κι από τριακόσιες εξήντα. Καταβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν καταστάσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διατηρηθούν, γιατί απλά αυτό που κάνουν είναι ότι από τη μια πλευρά μας γεμίζουν κόστος και από την άλλη πλευρά δεν προσφέρουν αυτά που πρέπει να προσφέρουν.
… ανάπτυξη δεν νοείται είτε με Υπηρεσίες διαλυμένες από τη μία πλευρά, είτε με Υπηρεσίες-«σφραγίδες» από την άλλη. Ανάπτυξη νοείται με Υπηρεσίες που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη και να στηρίζουν πραγματικά την ανάπτυξη. Αυτές τις υπηρεσίες, λοιπόν, θέλουμε να φτιάξουμε και εκεί αποσκοπούν οι ενέργειές μας. Δεν έχουμε πάρει τελικές αποφάσεις σ’ αυτό το ζήτημα.»
blogger hit counter