tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Οι "ειδικές" θέσεις προσωπικού σε Περιφέρεια και Δήμους της Αρκαδίας!

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οι "ειδικές" θέσεις προσωπικού σε Περιφέρεια και Δήμους της Αρκαδίας!

 Προσωπικό ειδικών θέσεων προβλέπεται τόσο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και για τους πέντε νέους δήμους της Αρκαδίας.
Πιο συγκεκριμένα:

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: Μία (1) θέση Εκτελεστικού Γραμματέα προβλέπεται στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή στην Τρίπολη. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας προσλαμβάνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη που εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη προκειμένου να διασφαλιστεί δημοσιότητα στα πλαίσια διαφάνειας των πράξεων των αιρετών οργάνων.
Μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος μέσω της σχετικής προκήρυξης και την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και να κατέχουν αξιόλογη διοικητική εμπειρία γίνεται επιλογή και διορισμός στη θέση αυτή με απόφαση του Περιφερειάρχη.
Στη διαδικασία αυτή μπορούν να συμμετέχουν και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου τομέα όπως αυτός κάθε φορά ισχύει, καθώς επίσης και υπάλληλοι αιρετών Περιφερειών πλην των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Περιφέρεια.
Οι αρμοδιότητες που αναθέτει ο Περιφερειάρχης με απόφασή του στον Εκτελεστικό Γραμματέα που ανάγονται ιδίως στην υπογραφή με εντολή του εγγράφων και πιστοποιητικών, πλην χρηματικών ενταλμάτων καθώς και αρμοδιότητες που ορίζονται ρητά και αφορούν τον συντονισμό, οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας καθώς και την παρακολούθηση της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι αποδοχές του Εκτελεστικού Γραμματέα είναι ίσες με τα 2/3 της αντιμισθίας του Περιφερειάρχη. Τις αποδοχές αυτές λαμβάνουν και οι υπάλληλοι που διορίζονται στις θέσεις αυτές και όχι εκείνες της οργανικής τους θέσης.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ: Πέραν του Εκτελεστικού Γραμματέα, για την υποβοήθηση του έργου των περιφερειαρχών αλλά και των αντιπεριφερειαρχών (τόσο των θεματικών όσο και των αιρετών) παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συμβούλων ή επιστημονικών ή ειδικών συνεργατών.
Οι θέσεις αυτές συνιστώνται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού και αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως πρόβλεψης των θέσεων αυτών στον ΟΕΥ τα άτομα αυτά μπορούν να προσληφθούν άμεσα εφόσον βέβαια τηρηθεί η σχετική διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο αυτό.
Έτσι, κάθε Περιφερειάρχης μπορεί να καλύψει τέσσερις (4) θέσεις των προαναφερομένων συμβούλων και κάθε Αντιπεριφερειάρχης μία (1) θέση. Επομένως, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τέσσερις θέσεις έχει τη δυνατότητα να καλύψει ο Τατούλης και μία ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Γιαννακούρας (όπως αντίστοιχο δικαίωμα έχουν και όλοι οι άλλοι αντιπεριφερειάρχες).
Στις θέσεις αυτές, μπορούν να προσληφθούν ιδιώτες, ύστερα από
δημόσια διά του Τύπου γνωστοποίηση για να καταστεί δυνατή στα πλαίσια
της διαφάνειας η συμμετοχή των ενδιαφερομένων και στην συνέχεια ο
Περιφερειάρχης να προσλάβει τα πλέον κατάλληλα για τη θέση αυτή
άτομα.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Συνιστώνται δύο (2) θέσεις δημοσιογράφων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και διάρκεια σύμβασής τους όσο διαρκεί η θητεία του Περιφερειάρχη, για δε την πρόσληψή τους δεν απαιτείται  προηγούμενη έγκριση από την τετραμελή εξ Υπουργών της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει, ούτε τήρηση των διατάξεων του ν. 2190/1994.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης σε δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών ή έχουν πληθυσμό πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους, πρόσληψης Ιδιαίτερου Γραμματέα. Αυτό σημαίνει ότι τέτοιο δικαίωμα έχει μόνο ο Δήμος Τρίπολης.  Πρόκειται για μετακλητό υπάλληλο και η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία του Δημάρχου. Για την πρόσληψη του Ιδιαίτερου Γραμματέα απαιτείται η πρόβλεψη της θέσης στον ΟΕΥ του δήμου. Σε θέση Ιδιαίτερου Γραμματέα μπορεί να προσληφθεί μόνο ιδιώτης και όχι υπάλληλος του δημόσιου τομέα.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Γενικός Γραμματέας μπορεί να προσληφθεί μόνο στο Δήμο Τρίπολης και η θέση πρέπει να προβλέπεται στον ΟΕΥ του δήμου. Στη θέση Γενικού Γραμματέα μπορούν να διοριστούν ιδιώτες και υπάλληλοι ή λειτουργοί του δημόσιου τομέα που είναι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία του Δημάρχου. Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται ο διορισμός υπαλλήλων των αιρετών περιφερειών, πλην όμως δεν επιτρέπεται στις θέσεις αυτές να διορίζονται υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο δήμο , καθώς επίσης και συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και β’ βαθμού ως προς το Δήμαρχο.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ: Συνιστώνται στους Δήμους ισάριθμες με τους Αντιδημάρχους θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών. Επομένως για την πρόσληψη των ατόμων αυτών δεν απαιτείται να προβλέπονται οι θέσεις αυτές στους ΟΕΥ των δήμων, γιατί συνιστώνται απευθείας από το νόμο.
Η πλήρωση των θέσεων αυτών μπορεί να γίνει και με απόσπαση υπαλλήλων από
θέσεις του δημόσιου τομέα.
Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη προσωπικού ειδικών θέσεων τόσο στις περιφέρειες όσο και στους νέους δήμους αν στην πράξη πρόσληψης δεν γίνεται μνεία εξασφάλισης σχετικής πίστωσης για την μισθοδοσία τους.
blogger hit counter