Του Χάρη Φλουδόπουλου
Οι επικεφαλής της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχαν βάλει ψηλά τον πήχη μιλώντας για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στην Ευρώπη και ανέμεναν την κατάθεση πάνω από 20 ανταγωνιστικών προσφορών. Τελικά οι προσδοκίες τους δεν επαληθεύθηκαν καθώς στο διαγωνισμό για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης δεν εμφανίστηκε κάποια διεθνής εταιρεία. Έτσι οι τέσσερις ανταγωνιστικές προσφορές που θα «κονταροχτυπηθούν» με έπαθλο την ανάθεση κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού ισχύος 50MW προέρχονται από ...
μεγάλους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους.Οι επικεφαλής της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχαν βάλει ψηλά τον πήχη μιλώντας για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στην Ευρώπη και ανέμεναν την κατάθεση πάνω από 20 ανταγωνιστικών προσφορών. Τελικά οι προσδοκίες τους δεν επαληθεύθηκαν καθώς στο διαγωνισμό για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης δεν εμφανίστηκε κάποια διεθνής εταιρεία. Έτσι οι τέσσερις ανταγωνιστικές προσφορές που θα «κονταροχτυπηθούν» με έπαθλο την ανάθεση κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού ισχύος 50MW προέρχονται από ...
Ειδικότερα οι προσφορές που κατατέθηκαν είναι από τις Τέρνα, JP ΑΒΑΞ Martifer, Ελλάκτωρ Βιοσάρ και Ιντρακάτ MCC, με όλες τις εταιρείες να συνεργάζονται με τη Yingli πλην της Ελλάκτωρ που χρησιμοποιεί τεχνολογία Suntech.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αναμένεται να δοθεί «μάχη» καθώς όλες οι προσφορές φέρονται να είναι ανταγωνιστικές, ενώ η απουσία ξένων αποδίδεται σε τρεις κυρίως λόγους:
Κατ΄αρχάς, το έργο όταν ανακοινώθηκε το 2007 ήταν πρωτοποριακό και μεταξύ των 3 μεγαλύτερων στον κόσμο, ενώ με τις καθυστερήσεις που έχουν επέλθει, πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη και κατασκευή πληθώρας παρόμοιων και ακόμη μεγαλύτερων πάρκων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που έχουν δεσμεύσει σε μεγάλο βαθμό το capacity των μεγάλων παραγωγών φωτοβολταϊκών. Γεγονός που φαίνεται ότι έκανε πιο εύκολη την απόφασή τους να μην εμφανιστούν στον ελληνικό διαγωνισμό.
Δεύτερον, η προκήρυξη του διαγωνισμού, οι προδιαγραφές και τα πρότυπα ήταν μόνο στα ελληνικά, γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά για μεγάλους διεθνείς παίκτες της αγοράς που δεν μπήκαν καν στον κόπο να τη μεταφράσουν.
Τρίτον, ο παράγοντας country risk έχει καταστήσει για πολλές ξένες εταιρείες απαγορευτική την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Με βάση την προκήρυξη, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι, και η σύμβαση περιλαμβάνει την πενταετή συντήρηση καθώς και την κατασκευή υποσταθμού, την προμήθεια μετασχηματιστών, την προμήθεια των πάνελς, τους μετατροπείς κλπ.
Το φ/β πάρκο της Μεγαλόπολης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε διάστημα 12 μηνών από την έναρξη των έργων.
Εξελίξεις πάντως είχαμε και με έναν άλλο μεγάλο διαγωνισμό που απασχόλησε την αγορά των φωτοβολταϊκών αυτόν του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Το πάρκο με προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ 8MW ανέλαβε να κατασκευάσει η Βιοσάρ, του ομίλου της Ελλάκτωρ.