Παρακολουθώντας χρονιάρες μέρες το νέο ξέσπασμα Πάγκαλου περί «κοπριτών» σκέφτηκα ότι δεν είναι σωστό να καθόμαστε να ασχολούμαστε με τις εμμονές του κ. Αντιπροέδρου. Όμως όταν πας από Δευτέρα στην εργασία σου διαπιστώνεις το γεγονός ότι τελικά αυτά που λέγονται γίνονται άποψη και του κάθε πολίτη της χώρας χωρίς ανταπάντηση.
Είναι γενική βούληση ότι ο Δημόσιος υπάλληλος της Ελλάδας είναι κοπρίτης, τεμπέλης, και αφιλότιμος. Επίσης όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας έχουν μπει με μέσο, με περίεργες διαδικασίες και σ’ αυτούς οφείλεται η Ελληνική κρίση. Τέλος ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός Δημοσίων υπαλλήλων και ό,τι καλό γίνεται από τους πολιτικούς, τα συνδικάτα των Δημοσίων Υπαλλήλων στέκονται αντίθετα σε κάθε αλλαγή.
Δυστυχώς αυτή η γενική αποδοχή των παραπάνω ενισχύεται από τους ίδιους τους Δημοσίους Υπαλλήλους, ή καλύτερα από την ηγεσία των Δημοσίων Υπαλλήλων, που δεν ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και δεν εξήγησαν γιατί και πώς έχουμε το Κράτος έτσι όπως είναι.
Από την άλλη όμως κ. Πάγκαλε, κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης πάλι δε μιλάτε με ...
αριθμούς. Το μόνο που είπατε είναι ότι το 70% των εσόδων πάει σε μισθούς και συντάξεις. Απλά μπορείτε να μας απαντήσετε σε ποιους μισθούς; Βάζετε και τους μισθούς φυσικά των Βουλευτών, των Διοικητών, των συμβούλων και άλλων προσώπων που παίρνουν μεγάλους μισθούς. Ακόμα γιατί μιλάτε για το ποσοστό της Ελλάδας μόνο και δεν το συγκρίνετε με τα ποσοστά των άλλων χωρών της Ε.Ε.; Τι να γίνεται σ’ αυτόν το δείκτη σε άλλες χώρες; Η ταμπακέρα άνοιξε κ. Πάγκαλε και έδειξε το εξής. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι 760000 και είναι σε χαμηλότατο ποσοστό σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. αν σκεφτεί κανείς ότι στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται οι πολιτικοί, οι αιρετοί, οι σύμβουλοι, οι ιερείς, οι στρατιωτικοί και όλοι οι συμβασιούχοι. Ακόμα ότι οι Δαπάνες του Κράτους, ο πιο σημαντικός δείκτης όσον αφορά την επέκταση του Κράτους στην αγορά, βρίσκονται στο 48% ως προς το ΑΕΠ, δείκτης χαμηλότερος από το μέσο όρο των χωρών και της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
Για να πάμε στα ενδότερα όμως. Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 κυρίες και κύριοι και εσείς ειδικά κ. Πάγκαλε ήταν περίπου 15 δις με 8,5 δις από μισθωτούς και συνταξιούχους και 6,5 δις από τις επιχειρήσεις. Κύριε Πάγκαλε σε ποια χώρα τα έσοδα ενός Κράτους στηρίζονται στην εργασία και όχι στα κέρδη ή στην περιουσία; Δώσαμε 8,5 δις κ. Πάγκαλε από τα 15 δις. Πού είναι η ρητορική σας για τη διαφθορά που βρίσκεται σε υψηλά κλιμάκια, που μιλάμε για δις; Πού είναι η ρητορική σας να μαζέψετε και να φτιάξετε ένα σωστό φοροεισπρακτικό μηχανισμό;
Η Κυβέρνηση και η τρόικα δεν πίστευαν με αυτό που έγινε με την περαίωση. Ενώ περίμεναν συντηρητικά 500 εκατ. μάζεψαν 1,5 δις Ευρώ, 3 φορές παραπάνω από τις συντηρητικές εκτιμήσεις από, φυσικά, κυρίους που δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε μικροί επιχειρηματίες. Μιλάμε για ανθρώπους που την σκαπούλαραν όταν χρώσταγαν από 1 εκατ. Ευρώ και πάνω. Ή κάνω λάθος;
Τσάμπα μάγκας λοιπόν. Διότι αν είναι εύκολο να πηγαίνεις με τη γενική διαστρεβλωμένη εικόνα τόσο δύσκολο είναι να λες την αλήθεια με στοιχεία. Τους υπαίτιους του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, που διέλυσε τη γενιά μου, του σκανδάλου του Βατοπαιδίου, της Ζίμενς δεν έχεις κάτι να πεις κ. Πάγκαλε; Πόσα χρήματα κόστισαν αυτά κ. Πάγκαλε; Να σας πω εγώ. 200 δις Ευρώ. Ναι κ. Πάγκαλε. Όλο το χρέος που είναι σήμερα περίπου 330 δις Ευρώ το 2000 ήταν περίπου 100 δις. Αν δεν υπήρχε διαφθορά και επέκταση των τραπεζών σε δάνεια και ομόλογα τότε θα ήμασταν μεν με λιγότερο ΑΕΠ αλλά θα χρωστάγαμε πολύ λιγότερα.
Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία που εκπροσωπείς κ. Πάγκαλε δε βοηθάει να μειώσουμε το χρέος, να φτιάξουμε ένα νέο Κράτος, αλλά να δικαιολογήσουμε γιατί 35 χρόνια κάναμε σκάνδαλα χωρίς κάποιος να είναι φυλακή. Περιμένω την αυτοκριτική σου. Με ηθική όμως.