Από τον Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών του νομού Αρκαδίας, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Πριν από ένα χρόνο περίπου, ομάδα συμπολιτών μας που κατοικούν γύρω από το κτίριο του Ο.Τ.Ε. στην Λαγοπάτη, κινητοποίησε Δήμο και Νομαρχία και κατάφερε να αποσπάσει αποφάσεις των αντίστοιχων συμβουλίων, που αφορούσαν στην απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της ...
cosmote , που λειτουργεί παράνομα και αυθαίρετα στο κτίριο, αφού δεν αδειοδοτήθηκε ποτέ από την Πολεοδομία και την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αντίθετα μάλιστα αφού αυτή η επιτροπή βεβαίωσε και επέβαλε πρόστιμα στην εταιρεία.Αποτέλεσμα των ενεργειών των κατοίκων ήταν η εντολή της Νομαρχίας προς την αρμόδια Πολεοδομία Τρίπολης, να προβεί στην κατεδάφιση των παράνομων κεραιών. Η κατεδάφιση ορίστηκε για τις 12/07/2010. Η εταιρεία , όπως είχε δικαίωμα, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο αιτούμενη της ακύρωσης της απόφασης της Πολεοδομίας.
Το Εφετείο στις 22/11/2010 απορρίπτει την παραπάνω αίτηση και μετά από νέα απόφαση του Νομάρχη ορίστηκε από την Πολεοδομία η τελεσίδικη πια κατεδάφιση για τις 20/12/2010.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατεδάφιση αυτή δεν έγινε ποτέ.
Επίσης γνωρίζουμε ότι σε απόσταση αναπνοής από την κεραία στεγάζονται: στα 15 μόλις μέτρα ο 1ος παιδικός σταθμός του Δήμου, και λίγο δίπλα το 3ο και 9ο Νηπιαγωγείο αλλά και το 7ο Δημοτικό.
Εμείς εδώ πρέπει να επισημάνουμε τρία πράγματα.
Στην Τρίπολη υπάρχουν τουλάχιστον άλλες πέντε κεραίες τηλεφωνίας πάνω σε κτίρια: α) του Ο.Τ.Ε. στην 28ης Οκτωβρίου, β) στην πλατεία Κολοκοτρώνη, γ) δίπλα στο Μαλλιαροπούλειο, δ) στην συμβολή των οδών Εθν. Αντίστασης και Τ. Σεχιώτη και ε) πάνω από την ALPHA BANK.
Τα όρια εκπομπών ακτινοβολίας που ισχύουν στον Ελλαδικό χώρο είναι παράλογα τόσο μεγάλα , και μάλιστα πολλαπλάσια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε πρακτικά να μπορεί να αδειοδοτηθεί οποιαδήποτε κεραία , ανεξαρτήτως της ισχύος της.
Γι αυτόν τον λόγο το ΣτΕ με την 742/2008 απόφασή του αναγνωρίζει υφιστάμενη επιστημονική αβεβαιότητα τόσο ως προς τον βαθμό κινδύνου από την έκθεση σε ακτινοβολία, όσο και ως προς τις συνέπειες που αυτή ενδέχεται να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό μάλιστα το σκεπτικό συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση 62/2010 του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης.
Κατόπιν αυτών κάνουμε επίκληση πρώτα από όλα στην ευαισθησία και το συναίσθημα της νέας Δημοτικής αρχής στην δικαιοδοσία της οποίας έχει περιέλθει το θέμα μετά την κατάργηση της Νομαρχίας, προκειμένου να ενεργήσει τα τυπικά για τον ορισμό ημερομηνίας κατεδάφισης της κεραίας.
Άμεσα δε πρέπει να ερευνηθεί η νομιμότητα των υπολοίπων κεραιών κινητής τηλεφωνίας , και όχι μόνον.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μία κεραία που εκπέμπει εντός των Ελληνικών ορίων ασφαλείας , δεν ψήνει στην ακτινοβολία τα ανυποψίαστα παιδάκια.
Ας βρεθούν οι χώροι αυτοί που μπορούν να στεγάσουν τις κεραίες , μακριά από κατοικημένες περιοχές και επιτέλους ας επιβληθεί και κανένα πρόστιμο ( και εισπραχθεί) .
Μήπως τα ανεκτέλεστα πρόστιμα είναι μεγαλύτερα από το δημοσιονομικό όφελος που προσέφεραν οι μειώσεις των συντάξεων;
Ο Πρόεδρος Καρούντζος Γεώργιος
Ο Γραμματέας Κατσίπος Τίμος»