Το Ταεκβοντό είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα. Στα Κορεάτικα Ταε σημαίνει "κλωτσάω και καταστρέφω με το πόδι", Κβον σημαίνει "χτυπάω με τη γροθιά" και Ντο σημαίνει "τέχνη". Σε ελεύθερη μετάφραση, Ταεκβοντό σημαίνει "Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς".
Το Ταεκβοντό χαρακτηρίζεται από ...
θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης και όχι χαμηλότερα). Βασική αρχή του Ταεκβοντό είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι' αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα. Αν και το Ταεκβοντό διδάσκει και τη χρήση των χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσου άμυνας όσο και ως μέσου επίθεσης, εν τούτοις είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται στα λακτίσματα και γι' αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.
Τα δύο κυριότερα είδη Tαεκβοντό είναι αυτό της Διεθνούς Ομοσπονδίας ITF που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή πλευρά της μαχητικής τέχνης και εκείνο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας WTF που θεωρείται ως η αθλητική και πιο προοδευτική μορφή του με τους Ολυμπιακούς αγώνες ως πρωταρχικό στόχο και κορυφαία συμμετoxή.
Ένας αγώνας Ταεκβοντό περιλαμβάνει δύο διαγωνιζόμενους, “CHUNG” {μπλε} και “HONG" {κόκκινο}, που προσπαθούν να κερδίσουν πόντους με το να καταφέρουν χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα του αντιπάλου.
Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο αθλητής με τους περισσότερους πόντους.
Στο Ταεκβοντό, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.
Πότε έγινε το TAE KWON DO Ολυμπιακό άθλημα,
Πόσα κ ποια Ολυμπιακά μετάλλια έχει πάρει η χώρα μας
Εμφανίστηκε σαν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988 και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 (όπου η Ελλάδα κατέκτησε ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο με την Μόρφω Δροσίδου). Εντάχθηκε για πρώτη φορά σαν επίσημο Ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σύδνεϋ το 2000 στην Αυστραλία (όπου η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με τον Μιχάλη Μουρούτσο) , στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004 (όπου η Ελλάδα κατέκτησε δύο αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια με τους: Έλλη Μυστακίδου και Αλέξανδρο Νικολαΐδη) και κατόπιν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο το 2008 στην Κίνα (όπου η Ελλάδα κατέκτησε ένα αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο με τον Αλέξανδρο Νικολαίδη).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ
Ο Μιχάλης Μουρούτσος είναι πρωταθλητής του Ταεκβοντό που αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 58 κιλών το 2000 στο Σύδνεϋ ενώ το 2004 στην Αθήνα κατέλαβε την 5η θέση. Έγινε μάλιστα ο πρώτος αθλητής (χρονολογικά, καθώς η κατηγορία του διεξήχθη πρώτη στο Σύδνεϋ) που κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο άθλημα αυτό στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
O Αλέξανδρος Νικολαΐδης συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 όπου υπέστη κάταγμα, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης επί δύο χρόνια. Επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Στη διοργάνωση αυτή, αγωνίστηκε στην κατηγορία των 80 κιλών και έφθασε μέχρι τον τελικό, που έγινε στις 29 Αυγούστου του 2004. Ο αθλητής ηττήθηκε από τον Κορεάτη Ντάε Μουν με νοκ- άουτ στον πρώτο γύρο. Έτσι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Η επόμενη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε τον Αύγουστο του 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Ο Νικολαΐδης στις 23 Αυγούστου του 2008 προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό (στην κατηγορία των 80 κιλών ), όπου όμως γνώρισε και πάλι την ήττα στις λεπτομέρειες (5-4) από τον Νοτιοκορεάτη, Ντονγκμίν Τσα. Έτσι κατέκτησε το δεύτερο κατά σειρά αργυρό μετάλλιο.
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η Ελισάβετ Μυστακίδου (γνωστότερη με το όνομα Έλλη Μυστακίδου) είναι πρωταθλήτρια του Ταεκβοντό, που αναδείχθηκε αργυρή Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 67 κιλών το 2004 στην Αθήνα. Πέτυχε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ταεκβοντό. Η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της αθλήτριας ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Στον τελικό ηττήθηκε από την Κινέζα Λούο με 8-6. Η Μυστακίδου έλαβε μέρος και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Πεκίνο, χωρίς όμως να κατορθώσει την παρουσία της στον τελικό. Στις 22 Αυγούστου του 2008 αγωνίστηκε στην κατηγορία των 67 κιλών όπου όμως γνώρισε την ήττα στη «φάση των 16» από την Πορτορικανή Ασουνσιόν Οκάσιο Ροντρίγκεζ με 1-0 στα σημεία. Μετά τον αποκλεισμό της, τον οποίο απέδωσε στη νευρικότητα και το άγχος που είχε η ίδια, η Μυστακίδου δήλωσε ότι στο Πεκίνο ήταν οι τελευταίοι της Ολυμπιακοί αγώνες.
Το παραπάνω άρθρο εστάλη από τους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου ‘‘ΑΡΚΑΣ’’
Κατερίνα Π. Μπάρλα 1ο Dan W.T.F.
Δήμητρα Θ. Ρούνη 1Ο Dan W.T.F.
Μαρία Γ. Φάκλαρη 1ο Dan W.T.F.
Πέτρος Γ. Φάκλαρης 1ο Dan W.T.F.
Σπύρος Δ. Μπουρσινός 1ο Cup W.T.F.
Μαίρη Π. Ξύγκου 1ο Cup W.T.F.
Γιώργος Ι. Πανταζής 2ο Cup W.T.F.