Σύμφωνα με έγγραφο το Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είναι στη διάθεση της στήλης «Καλημέρα Αρκαδία», μία σειρά από πρόσωπα τα οποία έχουν εκλεγεί (ή έχουν οριστεί) σε σημαντικές θέσεις τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και στους δήμους της Αρκαδίας, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν –σε ετήσια βάση- τα περιουσιακά τους στοιχεία.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
«Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής
ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου. Πρόκειται για ένα θεσμό που ενισχύει τη διαφάνεια και αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο ελέγχου των αιρετών εκείνων, που κατά τεκμήριο αποφασίζουν για τα σπουδαιότερα θέματα της περιοχής τους, δεδομένου ότι κάθε δημότης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην προσωπική οικονομική διαδρομή των αρχόντων του τόπου του.
Υπενθυμίζεται ότι στην υποχρέωση υποβολής ετήσιας δήλωσης της περιουσιακής τους
κατάστασης, εμπίπτουν και οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και των συνδέσμων δήμων.»
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
«Για την ταυτότητα του νομικού λόγου, στην υποχρέωση υποβολής ετήσιας δήλωσης για την περιουσιακή τους κατάσταση, που προβλέπεται στο άρθρο 1 του νόμου 3213/2003 όπως ισχύει, εμπίπτουν, κατ’ αντιστοιχία, οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες και οι πρόεδροι της οικονομικής επιτροπής καθώς και των λοιπών διοικητικών επιτροπών που θεσμοθετούνται με το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Κατ’ αντιστοιχία με την υποχρέωση δημοσιοποίησης της περιουσιακής κατάστασής τους με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου, που ισχύει για τους αιρετούς του Α’ Βαθμού, η περιουσιακή κατάσταση των αιρετών του Β’ βαθμού δημοσιοποιείται μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα της περιφέρειας, δεδομένου ότι πρόκειται για πρακτική που συμβάλει στην εμπέδωση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των πολιτών για όσους ασκούν δημόσια εξουσία.»
Είναι σαφές ότι από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι αυτή τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, κάθε χρόνο, υποχρεούνται να κάνουν οι:
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης
Οι οχτώ αντιπεριφερειάρχες (μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Γιαννακούρας)
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας
Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης
Οι αντιδήμαρχοι Τρίπολης Εικοσιδέκα Μαρία, Μπισιούλης Ζαφείρης, Καρλής Γιώργος, Κώστας Κατσαφάνας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Κώστας Ταλούμης και Σάββας Σαββάκης.
Οι αντιδήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς, Γεώργιος Σαβούρδος και Δημήτριος Γκαύρος.
Οι αντιδήμαρχοι Γορτυνίας Ιωάννης Σακελλαρίου, Διονύσιος Παρασκευόπουλος, Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος, Παναγιώτης Γκιώκας, Κωνσταντίνος Χριστοδουλόπουλος και Κυριάκος Τσαφαράς.
Οι αντιδήμαρχοι Γορτυνίας Ιωάννης Σακελλαρίου, Διονύσιος Παρασκευόπουλος, Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος, Παναγιώτης Γκιώκας, Κωνσταντίνος Χριστοδουλόπουλος και Κυριάκος Τσαφαράς.
Οι αντιδήμαρχοι Νότιας Κυνουρίας Αθανασόπουλος Δημήτριος, Δολιανίτης Εμμανουήλ, Ξερακιάς Χρήστος και Τριανταφύλλου Ιωάννης.
Οι τέσσερις αντιδήμαρχοι Μεγαλόπολης, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.