Αναλυτικό ρεπορτάζ..
Το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η επιλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Εισηγητής ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου. Στην εισήγησή της εξήγησε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε σε κλίμα συναινετικό». Αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Μίλησε για εξαιρετικό θεσμό που δεν είναι απλά ελεγκτικός, αλλά έχει στόχο να κάμψει τη γραφειοκρατία.
Στη συνέχεια, κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες και διαβάστηκαν τα βιογραφικά.
Κατατέθηκαν πέντε υποψηφιότητες. Αυτές είναι από τους:
Ανδρέα Κατσούλα, Δικηγόρος με έδρα την Τρίπολη.
Γιώργο Μπουλούκο, Δικηγόρο
Περικλή Ξηρογιάννη, Δικηγόρος Καλαμάτας.
Παναγιώτη Μπαζίγο, επίτιμος Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου
Αλέξανδρο Παπαδά, κάτοικος Κορίνθου.
«Ξέρω τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μπορώ να βοηθήσω» τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο Ανδρέας Κατσούλας.
«Έχω φιλοδοξία να προσφέρω στον τόπο, μέσα από αυτό τον καινούργιο θεσμό» επισήμανε ο Γιώργος Μπουλούκος.
«Είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός και πρόσκληση για όποιον αναλάβει αυτή τη θέση» ανέφερε ο Περικλής Ξηρογιάννης.
«Θεωρώ ότι είμαι από τους πλέον γνωστές της διοίκησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας και για το λόγο αυτό υπέβαλλα υποψηφιότητα για τη θέση αυτή» είπε ο Παναγιώτης Μπαζίγος.
«Είναι πολύ απαραίτητος αυτός ο θεσμός για να ξεπερασθεί την κρίση και να πάει μπροστά ο τόπος της Πελοποννήσου» επισήμανε ο Αλέξανδρος Παπαδάς.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα θεσμό διαμεσολαβητικό που θέλει να διευκολύνει τον πολίτη σε εκκρεμή θέματα με τη δημόσια διοίκηση της περιφέρειας και από την άλλη μεριά αποτελεί ένα σημαντικό σύμβουλο της περιφέρειας στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα της γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια, είπε ότι στην ψηφοφορία δεν κρίνεται το πρόσωπο, αλλά ο θεσμός. «Να αναλάβουμε όλοι την προσωπική μας ευθύνη για να αποδείξουμε πόσο νηφάλια μπορούμε να προχωρήσουμε τα μεγάλα ζητήματα, εύχομαι ότι θα αποδείξουμε σύντομα ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αξιοποιήσουμε και τους πέντε υποψηφίους γιατί είναι μεγάλο τους ενδιαφέρον για προσφορά στον τόπο.» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση αναβολής της ψήφισης για δύο εβδομάδες απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συνολικά, ψήφισαν 51, έγκυρα ήταν τα 49 ψηφοδέλτια, ενώ βρέθηκαν και δύο λευκά.
Έλαβαν:
Κατσούλας 3
Μπουλούκος 31
Ξηρογιάννης 15
Μπαζίγος 0
Παπαδάς 0
Θα γίνει νέα ψηφοφορία μεταξύ του κ. Μπουλούκου και του κ. Ξηρογιάννη.
Στη δεύτερη ψηφοφορία, ψήφισαν 51, έγκυρα ήταν τα 47 ψηφοδέλτια, ενώ βρέθηκαν και τέσσερα λευκά. Έλαβαν:
Μπουλούκος 30
Ξηρογιάννης 17
Λευκά 4.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι, επειδή απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (2/3), δηλαδή 34 ψήφους και επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν έλαβε τόσες ψήφους, στη σημερινή διαδικασία δεν εκλέγεται Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης.
---------------------------
---------------------------
Στο δεύτερο θέμα εισηγητής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαφωτίου. Πρότεινε τη σύσταση δύο επιτροπών, της επιτροπής προγραμματισμού, ανάπτυξης και επενδύσεων και της επιτροπής κοινωνικής συνοχής και πρόνοιας. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις αρμοδιότητες των δύο επιτροπών οι οποίες πρότεινε να αποτελούνται από εννέα μέλη τακτικά και εννέα αναπληρωματικά.
Ο Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τη σύσταση αυτών των επιτροπών, αλλά τόνισε ότι πρέπει να διευκρινιστεί ποιο ρόλο θα έχουν οι επιτροπές και πρότεινε να είναι 11μελης.
Ο Νίκος Γόντικας τόνισε ότι «θα συμμετέχουμε στη διαδικασία αν υπάρξει ρητή διαβεβαίωση για συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επιτροπές».
Ότι συμφωνεί με τη δημιουργία των επιτροπών τόνισε ο Θανάσης Πετράκος και ζήτησε να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος τους. Ζήτησε οι επιτροπές να αποτελούνται από πέντε μέλη της πλειοψηφίας και τέσσερις της μειοψηφίας.
Ο Λάμπρος Μπούκλης είπε ότι θέτει υποψηφιότητα και για τις δύο επιτροπές και τόνισε ότι αν δεν παραχθεί έργο από το περιφερειακό συμβούλιο και συνεχιστεί αυτό το κλίμα, σκέφτεται ακόμα και την παραίτηση από τη θέση του!
Ο Περιφερειάρχης είπε ότι άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις της μειοψηφίας και είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα περιφερειακό συμβούλιο στη βάση της άρνησης. Ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το περιφερειακό συμβούλιο. Στόχος της πρώτης επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν θα σταματά σε προσωπικές και παραταξιακές σκοπιμότητες και η δεύτερη επιτροπή στόχος είναι να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή δομή.
Ακολούθησε ψηφοφορία. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση για τη σύσταση των δύο επιτροπών.
Η πρόταση Πετράκου που προέβλεπε οι επιτροπές να αποτελούνται από πέντε μέλη της πλειοψηφίας και τέσσερις της μειοψηφίας απορρίφθηκε.
Η πρόταση Δράκου που προέβλεπε οι επιτροπές να είναι 11μελης επίσης απορρίφθηκε.
Τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που προέβλεπε οι επιτροπές να αποτελούνται από εννέα μέλη.
Δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης και κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολούθησε το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου.