Η ιστορία της Νότιας Κυνουρίας και της Τσακωνιάς χάνεται στα βάθη των αιώνων και στο θάμπος του μύθου και του θρύλου. Μα η παρουσία των κατοίκων της είναι ζωντανή και εναργής σ' όλη την ιστορία της φυλής μας. Οι κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα οι Τσάκωνες διατήρησαν, στα απομονωμένα και κακοτράχαλα βουνά τους, ανόθευτη τη ρίζα τους, τα ήθη και έθιμά τους. Διατήρησαν και το τραγούδι της παράδοσής τους και της ιστορίας τους, τον ιδιαίτερο τρόπο να το αποδίδουν, τον ιδιαίτερο τρόπο να γλεντούν και να θλίβονται με αυτό. Το τραγούδι που λίγοι από μας τους νεότερους το ξέρουν. Το τραγούδι που οι συνέλληνες ...
αγνοούν.Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ως κοινωνία και δημοτική αρχή; Να το καταγράψουμε, να το μάθουμε, να το τραγουδήσουμε σωστά, να το αναδείξουμε, να το εκδώσουμε, να το προβάλλουμε ως ισχυρό πολιτισμικό πόρο της περιοχής μας.
Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει μία δουλειά από ειδικό και παραδοσιακούς καλλικέλαδους του τόπου μας.
Προτείνω λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναθέσουμε την εργασία αυτή σε μία εθελοντική ομάδα, αποτελούμενη από:
1. Τον Φίλιππο Μπεκύρο – Δημοτικό Σύμβουλο ως Πρόεδρο.
2. Τον Κώστα Παυλόπουλο – Μουσικό & Τραγουδιστή / Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΠΑΝΑΣ» και επανειλημμένα Μέλος Κριτικών Επιτροπών Πανελλήνιων Διαγωνισμών Παραδοσιακών Τραγουδιών.
3. Τον Παναγιώτη Τσαγγούρη – Δάσκαλο (Δημοτική Ενότητα Λεωνιδίου).
4. Τον Νικόλαο Λάτση – Συνταξιούχο ΕΛΤΑ (Δημοτική Ενότητα Λεωνιδίου).
5. Τον Νικήτα Γκουβούση – Συνταξιούχο Δάσκαλο (Δημοτική Ενότητα Τυρού).
6. Τον Ηλία Μαρνέρη – Συνταξιούχο ΤΣΑ (Δημοτική Ενότητα Τυρού).
7. Την Ελένη Βλάχου – Οικοκυρά (Δημοτική Ενότητα Κοσμά).
20/02/2011
ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ