Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, πλήθους κόσμου, αρχόντων του τόπου, του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, Βουλευτού Αρκαδίας και Γενικού Γραμματέα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεων, του Δημάρχου Τριπόλεως κ. Ιωάννου Σμυρνιώτη, του τέως Νομάρχου Αρκαδίας κ. Δημητρίου Κωνσταντοπούλου και πολλών φίλων της θρησκευτικής μουσικής, οι οποίοι παρέστησαν και παρακολούθησαν το άριστο ακουστικό αποτέλεσμα της ως άνω εκδηλώσεως.
Στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής συμμετείχαν με επιτυχία και απέδωσαν περίφημα τα Εκκλησιαστικά Τροπάρια:
* Η Χορωδία Πειραιώς.
* Η Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της
Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και
* Η Χορωδία Τριπόλεως.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντας, οι οποίοι εκοπίασαν αλλά και αφίχθησαν από τον Πειραιά αλλά και τους συντοπίτες Χοράρχες και Χορωδούς, τους συνεχάρη δια το άριστο αποτέλεσμά τους, προσφέροντας στις Χορωδίες δια μέσου των κ. Χοράρχων, αναμνηστική πλακέτα σε ένδειξη αναγνωρίσεως του έργου, που προθύμως και με επιτυχία επιτελούν, επισημαίνοντας την ανάγκη της υπάρξεως των Χορωδιών αυτού του είδους γιατί όπως είπε, είναι η προβολή και η γνωριμία με την θρησκευτική μουσική έχει τόσες ιδιαιτερότητες και αποδίδεται με πολλούς τρόπους και πάντα προβάλει βαθιά νοήματα και μεγάλες αλήθειες.
Έκλεισε δε ευχόμενος καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση.
Πρόγραμμα
που εκτέλεσαν οι Χορωδίες
στην ως άνω εκδήλωση
και ιστορικό αυτών
ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1960
Η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1960 είναι Σωµατείο αναγνωρισµένο, µη κερδοσκοπικό, µε σκοπό τη διάδοση της χορωδιακής µουσικής και γενικά της µουσικής τέχνης. Ιδρύθηκε το 1960 από τους Μαέστρους Λ. Μπινιάρη, Κ. Παρασκευόπουλο και Γ. Τσαρή.
Το 1986 δηµιούργησε Ορχηστικό τµήµα (µικρή Συµφωνική Ορχήστρα), το οποίο συνοδεύει κατά περίπτωση τη Χορωδία ή εκτελεί ορχηστικά έργα.
Με µια πληθώρα συναυλιών στον Πειραιά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, δίνει το ποιοτικό στίγµα της καλλιτεχνικής της δηµιουργίας 45 χρόνια τώρα. Οι συναυλίες της, µε έργα σε πρώτη εκτέλεση για την Ελλάδα, όπως το CREDO του Α.Vivaldi, η Missa Brevis Νο 7 του Ch. Gounod, η Συµφωνία Νο 29 του J. Haydn, η Συµφωνία Νο 1 του W.A Mozart, Miserere του G. Donizetti κ.ά. αποτελούν σηµαντικούς σταθµούς δηµιουργίας στον τόπο µας και πέρα από τα ερασιτεχνικά επίπεδα.
Γνωστοί καλλιτέχνες, που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν συνεργαστεί µε την Χορωδία Πειραιώς 1960, όπως οι κ.κ. Αγνή Μπάλτσα και Βαρβάρα Τσαµπαλή, Νίκος Ζαχαρίου, Τζαννής Καµπάνης, Γιώργος Ζερβάνος, Μάκης Γαβριηλίδης, οι νεώτεροι, Παύλος Μαρόπουλος, Ευδοκία Χατζηϊωάννου, Μαρία Τζιοβαρίδου, Νίκος Στεφάνου, Μαρία Κατσούρα και πολλοί άλλοι, που κατά καιρούς πλαισίωναν και πλαισιώνουν την Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το 1995 η Χορωδία Πειραιώς 1960, µε την συµπλήρωση 35 χρόνων καλλιτεχνικής δηµιουργίας και µε την ελπίδα να δημιουργήσει θεσµό για την πόλη του Πειραιά, οργάνωσε το 1ο ∆ιεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πειραιά.
Τη Χορωδία και την Ορχήστρα διδάσκει και διευθύνει ο Μαέστρος και Συνθέτης Κώστας ∆ρακάκης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
01 Κύριε Των ∆υνάµεων | Επεξ. Κ. Παρασκευόπουλου
02 Σε υµνούµεν | Γ. Τσαρή
03 Θεού το Κράτος | L. V Beethoven
04 Άγιος, Άγιος | F. Schubert
J.S. Bach: ∆ύο χορικά από τα κατά Ιωάννη και κατά Ματθαίον Πάθη,
Ελληνικοί στίχοι: Κ Παρασκευόπουλου.
05 Το βάρος µε συντρίβει
06 Γλυκέ Χριστέ γιατί κατηγορείσαι
07 Τη Υπερµάχω | Επεξ. Κ. ∆ρακάκη
08 Σε υµνούµεν (Choral Prelude) | Επεξ. Κ. ∆ρακάκη
09 Ave Maria | Gounod-Bach- Solist: Μαρία Κατσούρα (Soprano)
10 Panis Angelicus | Cesar Franck- Solist: Μαρία Κατσούρα (Soprano)
11 Ave Verum Corpus | W. A Mozart-1791
Πιάνο: Βασιλική Ντούλια
Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
Η Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας ιδρύθηκε το 2008 µε την ευλογία , την παρότρυνση και την στήριξη του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ, ψάλλοντας για πρώτη φορά αλλά και µέχρι σήµερα την Ακολουθία των Χαιρετισµών της Θεοτόκου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Έχει συµµετάσχει σε Ιερές Ακολουθίες και εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, ανάµεσά τους, στον Εσπερινό της Εορτής των Νεοµαρτύρων ∆ηµητρίου και Παύλου (2008), χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, στις Παρακλήσεις της Παναγίας (Αύγουστος 2008, 2009, 2010), στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία (2010), στην Ακολουθία του Όρθρου του Μ. Σαββάτου (Εγκώµια Επιταφίου), στις Χριστουγεννιάτικες & Πασχαλινές Εκδηλώσεις (2008, 2009, 2010). Έψαλε, επίσης, στην εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την παρουσίαση των Πρακτικών του Ιστορικού Συµποσίου για τον Νεοµάρτυρα ∆ηµήτριο (Μάρτιος 2009). Το 2009, η Χορωδία εξέδωσε, µε τη χορηγία της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου Νεστάνης Μαντινείας, δίσκο ακτίνας (CD) µε την Α’ στάση των Χαιρετισµών της Παναγίας.
Τη Χορωδία, η οποία έχει ως µέλη νέους και νέες που αγαπούν τη Βυζαντινή Μουσική, διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής
Βασίλειος Γεωργαράς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Την κοινήν Ανάστασιν…». Απολυτίκιο Κυριακής των Βαΐων, Ήχος πρώτος.
«Σήµερον η χάρις του Αγίου Πνεύµατος…». ∆οξαστικό του Εσπερινού της Κυριακής των Βαΐων, Ήχος πλάγιος του δευτέρου.
«Εκ νυκτός ορθρίζει το Πνεύµα µου…», «Αλληλούια». Ήχος πλάγιος του τετάρτου (τρίφωνος)
«Ιδού ο Νυµφίος έρχεται…». Τροπάριο του Όρθρου της Μ. Εβδοµάδος, Ήχος πλάγιος του τετάρτου (τρίφωνος).
«Τα Πάθη τα σεπτά…», «Αόρατε κριτά…». Καθίσµατα του Όρθρου της Μ. ∆ευτέρας. Ήχος πρώτος.
«Των Παθών του Κυρίου τας απαρχάς…». Κάθισµα του Όρθρου της Μ. ∆ευτέρας. Ήχος πλάγιος του τετάρτου.
«Ερχόµενος ο Κύριος…». Στιχηρό ιδιόµελο της Μ. ∆ευτέρας, Ήχος πρώτος.
«Ότε οι ένδοξοι Μαθηταί…». Τροπάριο του Όρθρου της Μ. Πέµπτης, Ήχος πλάγιος του τετάρτου (τρίφωνος)
Εκλογή από τους Μακαρισµούς της Μ. Πέµπτης, Ήχος τέταρτος (Λέγετος)
«Εξέδυσάν µε τα ιµάτια µου…». ∆οξαστικό των Αίνων της Ακολουθίας των Αγίων Παθών, ψάλλει ο Χαρίλαος Τσαρούχης. Ήχος πλάγιος του δευτέρου.
«Σε τον αναβαλλόµενον…». ∆οξαστικό Μ. Παρασκευής, Ήχος πλάγιος A’.
ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ιδρύθηκε τον Μάρτη του 1985 από µια οµάδα Τριπολιτών φίλων της πολυφωνικής μουσικής, µε σκοπό την προαγωγή του χορωδιακού τραγουδιού αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κίνησης της Τρίπολης και του ευρύτερου χώρου.
Η Χορωδία Τρίπολης έχει στο ενεργητικό της πάµπολλες εµφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, µε ποιο σηµαντικές, τής µέχρι τώρα πορείας της, το Πρώτο Βραβείο στο 8ο Φεστιβάλ Κηφισιάς το 1987, τη συνεργασία της µε τον αξέχαστο συνθέτη ∆. Λάγιο σε µελοποιηµένα ποιήµατα του Τριπολίτη ποιητή Κ. Καρυωτάκη, την παρουσία της στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού και την απόδοση του Τροπαρίου της Κασσιανής τη Μ. Τρίτη, τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Αθήνα (Ι.Ν. ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου, Αγ. Παντελεήµονος...) έργο του µεγάλο µας συνθέτη Μ. Θεοδωράκη, που συνέθεσε στην Τρίπολη το 1942, τη συµµετοχή της στους Ολυµπιακούς και Παραολυµπιακούς Αγώνες, τη συγκρότηση Συµφωνικής Ορχήστρας.
Το Σωµατείο εκτός των χορωδιακών του εκδηλώσεων, παράλληλα οργανώνει:
• Φεστιβάλ Ενηλίκων και Παιδικών φωνητικών σχηµάτων
• Πανελλήνια Σεµινάρια ∆ιεύθυνσης Χορωδίας
• Σεµινάρια επιµόρφωσης των καλλιτεχνικών του Μελών
• Χορωδιακά Κοντσέρτα µε τη µετάκληση στην Τρίπολη φηµισµένων ελληνικών και ξένων φωνητικών συγκροτηµάτων.
Εξάλλου εµπνεύστηκε και πραγµατοποίησε µε επιτυχία στην Τρίπολη (1991) το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπροσώπων Χορωδιών (ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ) µια ιδέα που καθιερώθηκε και έγινε πλέον θεσµός στην Ελλάδα.
Το Σωµατείο ήταν και ο εκδότης του µουσικοχορωδιακού περιοδικού «Φωνόγραφος», που πρόβαλλε τα χορωδιακά δρώµενα της Χώρας µας. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της «Στέγης Ελληνικών Χορωδιών».
∆ιευθυντής των Χορωδιών (Μικτής και Εκκλησιαστικής) είναι ο
Καθηγητής Μουσικής Μιχάλης Γαργαλιώνης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
01 Απολυτίκιο Αγ. Βασιλείου | Χορωδ. Επεξ. Ελισσαίου Γιαννίδη
02 Απολυτίκιο Νεοµ. ∆ηµητρίου & Παύλου Πολιούχων Τριπόλεως |
Επεξ. Γιάννη Μεταλληνού
03 Άξιον εστίν - Μεγαλυνάριον | Σύνθ-Επεξ. Θ. Παπακωνσταντίνου
04 Σήµερον κρεµµάται επί ξύλου - Ιδιόµελον (Αντίφωνον) |
Σύνθ. Θ. Πολυκράτη, Επεξ. Γιάννη Καρκάλα
05 Την ωραιότητα (κάθισµα) | Επεξ. Γιάννη Καρκάλα
06 Τον Νυµφώνα σου βλέπω - Εξαποστειλάριο (Ζακυνθινό)
07 Επιλογές από τις 3 στάσεις των Εγκωµίων | Επεξ. Μιχ. Γαργαλιώνη
Solist Μαρία Χαραλαµποπούλου-Μαµάκου
Αρµόνιο Τάκης Μαντζουράνης
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας