Την Κυριακή 15η Μαΐου 2011, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Θεόκλητος Ντούλιας, οι Ιερείς του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τέλεσαν την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Τριπόλεως, με την συμμετοχή και την παρουσία των ευλαβών χριστιανών, ενοριτών και Τριπολιτών, φίλων και νοσταλγών της Αρκαδικής Μουσικής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. Αλέξανδρος, τίμησε τον προ πεντηκονταετίας Τριπολιτσιώτη Άρχοντα Πρωτοψάλτη, σήμερα ενενήκοντα ετών, κ. ΙΩΑΝΝΗΝ ΒΑΡΒΕΡΗΝ, μαθητή του αειμνήστου Αρκάδος Δασκάλου της Μουσικής, ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΥΡΟΥ, με το Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως ο οποίος είναι προς τιμή των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου των Πολιούχων Τριπόλεως.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης έκανε αναφορά στο πρόσωπο του τιμωμένου Πρωτοψάλτου, εξήρε το έργο του, ενώ αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια και για τον αείμνηστο και ξεχωριστό Ιωάννη Κούρο, δημιουργό της Αρκαδικής Μουσικής.
Στον Όρθρο και την θεία Λειτουργία έψαλε ο πρώην Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, Ιωάννης Βαρβέρης, οι Ιεροψάλτες του Ναού και η χορωδία του Ορφέα Τριπόλεως.
Στοχευμένα και διεξοδικά, αναφέρθηκε στο πλούσιο Βιογραφικό του πρώην Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, Ιωάννη Βαρβέρη, ο εκδότης της Εφημερίδος « Οδός Αρκαδίας » εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Γαργαλιώνης, αναφέροντας συν τοις άλλοις τα κάτωθι:
Ο Ιωάννης Βαρβέρης του Γεωργίου και της Ελένης γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το έτος 1920.
Ο Πατέρας του καταγόταν από το Παρόρι και η μητέρα του από το Πέλαγος της Αρκαδίας. Το 1938 έχασε τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του απεβίωσε κλείνοντας έναν αιώνα ζωής. Μεγάλωσε με δυσκολίες μαζί με τα άλλα τρία του αδέλφια το Νίκο τον Κώστα και την Μαρία.
Ο Ιωάννης Βαρβέρης έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και μετέπειτα το 1ο Γυμνάσιο Τριπόλεως. Στην οικία του είχε την τύχη να έχει έναν καλό τραγουδιστή και αυτός δεν ήταν άλλος παρά ο ίδιος o πατέρας του.
Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ο τότε ο Μέγας Πρωτοψάλτης και Μουσικός Ιωάννης Κούρος - Παναγιωτόπουλος, που τύγχανε και καθηγητής (των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και όχι της Μουσικής ) του Ιωάννη Βαρβέρη, διέκρινε τα χαρίσματά του κ. Βαρβέρη και τον κάλεσε κοντά του, διδάσκοντάς του Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή Μουσική δωρεάν, η σχολή Μουσικής του Κούρου ήταν στην σημερινή πλατεία Πετρινού. Ο Βαρβέρης είχε παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τριπόλεως, από τον μακαριστό τότε Ιεροδιάκονο Παρθένιο Αντονώπουλο.
Μαθαίνοντας την βυζαντινή αλλά και την Αρκαδική Μουσική, του Μεγάλου Δασκάλου Κούρου, αρχίζει να συμμετέχει στην Βυζαντινή χορωδία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως την οποία πλαισίωναν μεγάλα ονόματα της εποχής εκείνης.
Στα τέλη του 1938 ο Ιωάννης Βαρβέρης διορίζετε Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τριπόλεως, όπου μένει τρία χρόνια και ψάλει μόνο την Αρκαδική Μουσική του Μεγάλου Δασκάλου Ιωάννου Κούρου - Παναγιωτόπουλου.
Το 1942 βρίσκετε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου συμμετέχει ως χορωδός στην πρεμιέρα του τροπαρίου της « Κασσιανής » με τον Μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.
Το 1945 ο Μητροπολίτης Προκόπιος, τον διορίζει Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, εντυπωσιασμένος και εκτιμώντας τις δυνατότητές του.
Συνεργάστηκε άριστα όλα αυτά τα χρόνια με τους Εκκλησιαστικούς Ταγούς της Ιστορικής μας Μητροπόλεως, τους μακαριστούς Μητροπολίτες, Μεταξά, Προκόπιο και Γερμανό Ρουμπάνη, τους Ιερείς της Τριπόλεως και Αρχιμανδρίτες και μετέπειτα καταξιωμένους Αρχιερείς, και τους λοιπούς συνεργάτες της Μητροπόλεως.
Υπηρέτη στον Ελληνικό Στρατό όπου και απολύετε το 1950.
Ο Ιωάννης Βαρβέρης εργάστηκε ως υπάλληλος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, ως γραμματέας του Δήμου Τριπόλεως, γραμματέας διαφόρων κληροδοτημάτων, γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και υπάλληλος της Ιονικής Τραπέζης.
Το 1956 νυμφεύεται την σύζυγό του Σοφία Τσίντολα και το 1959 αναχωρεί οικογενειακός για την Αμερική
( Ουάσιγκτον ).
Στην Αμερική διορίζετε στον Καθεδρικό Ναό πολύ εύκολα, μόνο με ένα ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο είχε ακούσει ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Επαινετικά ήταν και τα σχόλια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενεδίκτου, όταν τον άκουσε στην Αμερική που έψαλε τα μαθήματα του Κούρου. Οργάνωσε πολυμελείς Χορωδίες στην Αμερική, ανέδειξε Ιεροψάλτες και μετέδωσε τις μοναδικές του γνώσεις, στους ξενιτεμένους Έλληνες της Αμερικής. Πάντοτε σεβότανε, τιμούσε και αναδείκνυε την Μουσική που είχε μάθει από τον Μεγάλο δάσκαλό του Μπαρμπαγιάννη Κούρο.
Μετά το θάνατο της συζύγου του επιστρέφει στην Πατρίδα εν έτη 2009.
Ο Ιωάννης Βαρβέρης, ήταν και είναι ένα πιστό φωνητικό αντίγραφο της Ιδιαίτερης Αρκαδικής και Βυζαντινής Μουσικής που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο δάσκαλος της μουσικής Ιωάννης Κούρος - Παναγιωτόπουλος και σίγουρα καμαρώνουμε για αυτό και την ξεχωριστή αυτή Μουσική Αρκαδική Τέχνη σαν γνήσιοι Αρκάδες.
Κλείνοντας η όλη εκδήλωση τιμής και παίρνοντας το λόγο ο κ. Ιωάννης Βαρβέρης, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη για την τιμή και την ευλογία που του έδωσε, κάνοντας γνωστό προς όλους, ότι αποδέχτηκε την διάκριση αυτή, σεβόμενος πάντα τον Κλήρο και το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι παρτιτούρες του αειμνήστου Δάσκαλού του, έχουν για αυτόν ξεθωριάσει και κιτρινίσει, από το πέρασμα του πανδαμάτορος χρόνου, ζητώντας σαν αντίδωρο από όλους τους παρευρισκομένους Τριπολίτες, την θερμή προσευχή, όπως Κύριος οικονομήσει, χριστιανικά τέλη για αυτόν, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογίαν, επί του φοβερού βήματος του Χριστού και του επερχομένου και αναποφεύκτου μεγάλου μυστηρίου, της τελευτής που είναι κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων.
Ελπίζουμε και ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας να υπάρξουν γνήσιοι συνεχιστές της μεγάλης αυτής κληρονομιάς και του έργου αυτού, της υμνήσεως του Πανάγαθου Θεού, από της θέσεως του κατώτερου κλήρου, των Ιεροψαλτών των Εκκλησιών μας. Όπως επίσης και της αναδείξεως της ξεχωριστής Αρκαδικής Μουσικής, που άφησε παρακαταθήκη ο αείμνηστος Μεγάλος Δάσκαλος και Δημιουργός της, μακαριστός Ιωάννης Παναγιωτόπουλος - Κούρος.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας