Με ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ Πέτρο Τατούλη και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κας Νικολάκου και κου Πουλά και την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδοπουλου, αναπληρωτή Περιφερειάρχη, η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενόψει της έναρξης της περιόδου πυροπροστασίας. Οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων δεν παραβρέθηκαν καθώς έχουν προηγηθεί συζητήσεις σε επίπεδο Ενοτήτων νωρίτερα υπό την δική τους εποπτεία.
Ο κ. Τατούλης έθεσε ως προτεραιότητα, στο μείζον ζήτημα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων δομών. Αποστολή τους τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι να διαπνέονται από έντονο αίσθημα υπευθυνότητας και σε διακλαδική λογική για την παροχή αυξημένων δυνατοτήτων πρόβλεψης. Με αυτό τον τρόπο η ενεργοποίηση τους θα συντελείται γρηγορότερα και σε κρίσιμα χρονικά σημεία που θα μειώσουν τις επιπτώσεις κατέληξε ο κ. Τατούλης.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού επεσήμανε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Περιφέρειας στο, ζωτικής σημασίας, θέμα των πυρκαγιών, επεσήμανε τους κινδύνους της συγκεκριμένης χρονιάς και επέστησε την προσοχή όλων των φορέων. Τόνισε την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και σημείωσε την ανάγκη συμμετοχής όχι μόνο των οργανωτικών δομών της πολιτείας, αλλά και όλων των πολιτών, τους οποίους κάλεσε να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίοδο αυτή, της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης η ανάγκη συμμετοχής των πολιτών κρίνεται επιτακτικότερη και για το λόγο αυτό ζήτησε να εδραιωθεί μηχανισμός επικοινωνίας με την αρμόδια θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Νικολάκου προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου, το οποίο, κάτω από τη νέα δομή του Καλλικράτη, θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις ομάδες εθελοντών, τη δράση των οποίων εξήρε, και εξέθεσε το σκεπτικό της ουσιαστικής εμπλοκής τους και τη διαρκή επικοινωνία τους με τις αρμόδιες δομές για καλύτερο συντονισμό. Θα πρέπει όμως να πιστοποιηθούν αυτές οι ομάδες για καλύτερη και αξιόπιστη χρησιμοποίησή τους από την πυροσβεστική υπηρεσία σημείωσε ο κ .Τατούλης.
Ένα ακόμα πρόβλημα στο οποίο στάθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι οι πυρκαγιές οι οποίες προκαλούνται από τους ΧΑΔΑ, όχι μόνο των ενεργών, αλλά και όσων έχουν κλείσει, για τους οποίους θα καλέσει όλους τους δημάρχους της περιφέρειας να εξακριβώσουν αν έχουν παύσει τη λειτουργία τους ή όχι. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι αν μετά την απόφαση κλεισίματος ΧΑΔΑ διαπιστωθεί ότι αυτοί συνεχίζουν να λειτουργούν, θα εντέλλονται οι αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της απόφασης.
Πέραν τούτων έθεσε προ των ευθυνών της τη ΔΕΗ, η οποία όπως σημείωσε δεν στέκεται στο ύψος της ευθύνης της εφόσον εξαιτίας της προκαλείται σημαντικός αριθμός πυρκαγιών. Στο θέμα του εξοπλισμού κάλεσε τους δήμους οι οποίοι δεν δύνανται να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό που διαθέτουν να τον παραχωρήσουν στο πυροσβεστικό σώμα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάλεσε τέλος όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπακούσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ενιαίες εντολές του συντονιστικού οργάνου και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες. Ο κεντρικός συντονισμός θα γίνεται από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους τρείς Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Περιφέρεια μπροστάρη στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει την Ελλάδα.