Με αυτά τα λόγια ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ άρχισε την ομιλία του προς το πλήθος των τιμώντων τον άγιο Νείλο το Σαββάτο 7 Απριλίου 2011, στο χωριό Άγιος Πέτρος της Κυνουρίας, το οποίο και τυγχάνει γενέτειρα του εορτάζοντος Αγίου.
Από νωρίς το πρωί πλήθος προσκυνητών, νέων ανθρώπων, του Δημάρχου Β. Κυνουρίας κ. Μανώλη Σκατζού, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού μας και άλλων Αρχόντων του Νομού, κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, στον οποίο προεξήρχε και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, περιστοιχισμένος από πάρα πολλούς Ιερείς, που συμμετείχαν στην εορτή και τίμησαν την μνήμη του Αγίου, λαμβάνοντας παραλλήλως και την Χάρη του Μυροβλήτου Αγίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, Κλήρος και Λαός συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνος και των Αγίων Λειψάνων του Οσίου Πατρός Νείλου του Μυροβλύτου, εντός του χωριού, ακριβώς στα βήματα που περπάτησε τα πρώτα του χρόνια ο Άγιος στον τόπο που γεννήθηκε.
Βίος Οσίου Νείλου του Κυνουριέως
Γεννήθηκε στην κωμόπολη Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, από ευσεβείς γονείς περί το 1601. Τα πρώτα γράμματα έμαθε από τον θείο του, ευσεβή Ιερομόναχο Μακάριο, μαζί με τον όποιο ήλθε και μόνασε στην πλησίον του τόπου καταγωγής του, την Ιερά και σεβασμία Μονή Παναγίας της Μαλεβής. Εκεί χειροτονήθηκε και Ιερεύς. Ο πόθος όμως θειότερης και ασκητικότερης ζωής τον οδήγησε στο περιλάλητο Άγιον Όρος.
Κατοίκησε αρχικά κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτου και με κόπους πολλούς έκτισε κελί με Ιερό Ναό προς τιμή της Υπαπαντής, τον όποιο κόσμησε με εικόνες, πού ο ίδιος αγιογράφησε, γιατί ήταν καλός αγιογράφος. Ο θείος Νείλος, «καταφλεγόμενος από τον πόθον της ησυχίας, εζήτει τόπον ερημικώτερον και εύρων σπήλαιον κατάκρημνον και από τα δύο μέρη, φοβερόν εις την θέαν διά το κρημνώδες, κατέβαλε μεγάλας προσπάθειας και κατήλθεν εις αυτό». Εκεί βίωσε μυστικά υπερουράνιες καταστάσεις.
Μετά την οσιακή κοίμηση του, στις 12 Νοεμβρίου 1651, «το Άγιον αυτού σώμα ενεταφιάσθη πλησίον του σπηλαίου και ανέβλυσε μύρον ευώδες, το όποιον έτρεχεν εκ του σπηλαίου έως κάτω εις την θάλασσαν». Γνωρίζοντας αυτό οι πειρατές πήγαιναν κι αιχμαλώτιζαν τους προσκυνητές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θόρυβος στον ιερό τόπο της ησυχίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης παρακάλεσε τον όσιο Νείλο να πάψει τη μυροβλυσία, προς ησυχία του τόπου και ο όσιος Νείλος υπάκουσε άμεσα στον όσιο Ακάκιο. Ο όσιος Νείλος αναφέρεται ότι παρουσιάσθηκε σε διαφόρους, για να τους παρηγορήσει και προείπει τα μέλλοντα.
Το 1815 οι μοναχοί θέλησαν να κτίσουν Ναό προς τιμή του Οσίου παρά το σπήλαιο των αγωνισμάτων του. Τότε βρήκαν τα ευώδη του λείψανα και με χαρά και τιμή τα μετέφεραν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Βίος και ακολουθία του εκδόθηκαν στο Άγιον Όρος το 1847, πού γνώρισαν πολλές εκδόσεις. Παρακλητικό Κανόνα στον Όσιο συνέθεσε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ναοί προς τιμήν του Οσίου υπάρχουν στον Πειραιά, την Τρίπολη, τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας, την Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής και σε άλλα πολλά μέρη.
Η σεβάσμια αυτού μνήμη του τιμάται στις 12 Νοεμβρίου, ήμερα της αναπαύσεως του, και στις 7 Μαΐου, κατά την ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων του.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας