Η διακήρυξη με τις βασικές θέσεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή τις εκλογές που θα γίνουν στις 15 Μαΐου, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας.
Η διακήρυξη αυτή, αναφέρει:
«Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο οπού οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη, την πιο αντιδραστική κυβέρνηση, η οποία μαζί με την τρόικα, το κεφάλαιο, τα αστικά κόμματα παίρνει συνεχώς καινούρια μέτρα, ήδη έχουμε το 4ο μνημόνιο, ετοιμάζεται νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Κυβέρνηση, ΓΣΕΕ, εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος της κατάργησης των ΣΣΕ. Σε συνθήκες έντασης της εργοδοτικής τρομοκρατίας, με απειλές για απολύσεις, αυτές οι εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους, που νιώθουν όλο και πιο έντονα το φόβο και την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, αφού πέρα από τις δρομολογούμενες αλλαγές στο χώρο τους, ήδη στον περίγυρό τους υπάρχουν απολυμένοι, άνεργοι, και οι ίδιοι πλήττονται επίσης από την ακρίβεια.Η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος δεν οφείλεται στην μία ή στην άλλη μορφή διαχείρισης (νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική) ή στα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών, στην κακή διαχείριση, στη σπατάλη και στα λαμόγια.
Η κρίση οφείλεται στην εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος, στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο, στην τεράστια κερδοφορία και συγκέντρωση του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη και καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, στην υπερπαραγωγή προϊόντων τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν γιατί η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν για να αγοράσουν γιατί τα μεροκάματα, οι μισθοί, οι συντάξεις είναι εξευτελιστικές.
Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ, ρίχνουν και άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο η τρομοκρατία των βιομηχάνων, η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, οι απολύσεις, η τριήμερη, η τετραήμερη εβδομάδα, τα 4ώρα, οι ανασφάλιστοι, οι Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου, το 65ωρο, οι άδειες άνευ αποδοχών, η διαθεσιμότητα.
Η πλουτοκρατία, οι διαχειριστές του συστήματος παρεμβαίνουν, προσπαθούν να ελέγξουν, να χειραγωγήσουν τις διεργασίες που γίνονται, να αποφύγουν μια μαζική, ουσιαστική ριζοσπαστική διαφοροποίηση λαϊκών δυνάμεων.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Το αστικό κράτος για να μπορέσει να περάσει εύπεπτα τα αντεργατικά έκτροπα έχει και τα στηρίγματά του τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο συνδικαλιστικό.Είναι πολλές οι περιπτώσεις που από κοινού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Α.Π. κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο ή απλά συνδιοικούν ενάντια στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία που δείχνουν το μένος του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ενάντια στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Από την άλλη το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των εργατών η ΓΣΕΕ δίνοντας δείγματα γραφής στην πλουτοκρατία καλεί τα Εργατ/κά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να συγκροτήσουν από γραμματείες καταναλωτικού κινήματος μέχρι και να αποδεχτούμε ορισμένα μέτρα για περάσει η κρίση. Η ανυποληψία και η καταβαράθρωση της στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι απολύτως δικαιολογημένες και θετικό βήμα για τον απεγκλωβισμό εργατικών δυνάμεων από τα «συνεταιράκι» της κυβερνητικής πολιτικής. Οι πορείες μεταξύ συγγενών και κλακαδόρων από τα αριστερά, τα «πρόσφατα» γεγονότα στη ΓΕΝΟΠ (πρωτοπαλίκαρο της ΓΣΕΕ) δείχνουν με χαρακτηριστικό τρόπο πως θέλουν να μας οδηγήσουν στην εργοδοσία και στην αγκαλιά της κυβέρνησης-πλουτοκρατίας.
Έτσι και εδώ στην Αρκαδία το ΕΚ έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση με ευθύνη της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο πυροσβέστη των κινητοποιήσεων, πορεύτηκε το προηγούμενο διάστημα σταθερά στη ρότα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η δράση του ταυτίστηκε με της ΓΣΕΕ που «αγωνιζόταν» ενάντια στις αγορές και τους κακούς υπαλλήλους της τρόϊκα.
Μπροστά στις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, την εκ περιτροπής εργασία η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας εξαντλούσε τη δράση της σε συζητήσεις με τους εργοδότες και την επιθεώρηση εργασίας- «εργοδοσίας». Αρνούμενη πεισματικά να οργανώσει τον αγώνα, να κηρύξει απεργία και άλλες μορφές πάλης. Το δρομολόγιο ήταν προδιαγραμμένο: ΕΚΑ – «Επιθεώρηση Εργασίας» - Δικηγόροι και ατέρμονες δίκες. Στη ΔΕΗ και το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτη ταύτιση στήριξαν όλες τις επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και της ΔΕΗ.
Συνέβαλλαν στην προσπάθεια εξωστρακισμού του λιγνίτη, συνδιοργάνωσαν τις φιέστες για την μεταλιγνητική περίοδο, έβαλαν πλάτη για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, το ξεπούλημα του ασφαλιστικού, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και έφθασαν στο σημείο μέσα από συνέδριο παρωδία στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τον περασμένο Οκτώβρη να δώσουν πράσινο φως στην κυβέρνηση να νομοθετήσει την οριστική διάλυση της ΔΕΗ.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Με αυτές τις δυνάμεις πορεύεται η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας μαζί με άλλα Εργατ/κά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Συγκρούεται με την εργοδοσία, με την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, οργανώνει την εργατική τάξη σε χώρους δουλειάς, σε Δήμους, σε γειτονιές, παλεύει για να βγει εργατική τάξη στο προσκήνιο, να πάρει την υπόθεση στα χέρια της.
Εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Συμπαρασταθήκαμε και οργανώσαμε μαζί κινητοποιήσεις με αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές-μαθητές με βάσει τα κοινά μας συμφέροντα.
Εκείνο όμως που έχει σημασία και πρέπει να ωριμάζει στη συνείδηση των εργαζομένων είναι η αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, γιατί όσο θα υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο οι κατακτήσεις μας θα είναι πρόσκαιρες, προσωρινές.
Μόνο όταν περάσουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, θα σταματήσουν οι κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα για το ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις πάντα προς όφελος της πλουτοκρατίας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
Πλήρη–σταθερή εργασία με 7ωρο - 5νθημερο- 35ωρο.
Κατώτερο μισθό 1.400 Ε και σύνταξη 1.120 Ε. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού.
Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα Ανθυγιεινά.
Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 ημέρες εργασίας.
Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ..
Αποκλειστικά Δημόσια -Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας, της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.
Πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες .
Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ουσιαστική προστασία της μητρότητας ,ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα κέντρα υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού).»