Στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν:
«Η υποχρεωτική είσπραξη στο χαράτσι της «ασφαλιστικής εισφοράς» υπέρ ΕΛΓΑ, που επιβάλλει η κυβέρνηση με το νόμο 3877/2010, αποτελεί ωμό εκβιασμό και ληστεία σε βάρος των γεωργών και κτηνοτρόφων. Με το νέο νόμο που ψήφισε πέρσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρπάζει, προκαταβολικά και «ετσιθελικά», μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τσέπες των αγροτών, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα μήλα, τα κεράσια, τα αμπέλια κ.α., το ποσό είναι πάνω από 60 ευρώ/στρέμμα, όταν τόσο δεν είναι το κέρδος που βγάζει ο αγρότης από την παραγωγή του και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα πουλήσει την παραγωγή του .
Αυθαίρετα και εκβιαστικά , μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, οι αγρότες υποχρεούνται να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού-εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές . Μάλιστα, εκβιάζονται να το κάνουν, καθώς, στα σχετικά χαρτιά που τους στέλνονται, αναφέρεται πως «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!
Η ΠΑΣΥ στην πανελλαδική της κινητοποίηση και τις συμβολικές καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ, που πραγματοποίησε στις 27/1/ 2011, ενημέρωσε και ανέδειξε αυτό που σήμερα βιώνουν οι αγρότες στο πετσί τους. Πόσο χειρότερος είναι ο νέος νόμος από τον προηγούμενο, τον καθαρά φοροεισπραχτικό του χαρακτήρα και ότι δεν εγγυάται αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφής της παραγωγής. Ο εκβιαστικός μάλιστα τρόπος είσπραξης της ασφαλιστικής εισφοράς, δείχνει πόσο άδικος και ανήθικος είναι αφού:
- Προβλέπει ότι οι αγρότες δεν θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις αν δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, ταυτόχρονα με τη δήλωση τους στον ΟΣΔΕ.
- Κόβει και ράβει την ασφαλιστική εισφορά κατά καλλιέργεια, προϊόν και ζώα, έτσι όπως συμφέρει την κυβέρνηση για να μαζέψει χρήματα, ληστεύοντας στην κυριολεξία εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες.
- Ουσιαστικά δεν εγγυάται ότι θα παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς, καθώς θέτει ως προϋπόθεση τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Δηλαδή, όταν τα χρήματα που συγκεντρώνονται στον ΕΛΓΑ, από τις ασφαλιστικές εισφορές δε φτάνουν για την συνολική κάλυψη των ζημιών στους αγρότες, τότε θα περικόπτονται και δεν θα αποζημιώνονται οι αγρότες για την κατεστραμμένη παραγωγή τους. Ταυτόχρονα «αρπάζει» μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών(περίπου 2 εκατ. ευρώ/χρόνο), για να επιχορηγήσει τις συμβιβασμένες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ υποστηριχτές της αντιλαϊκής, βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής και αυτού του νόμου-έκτρωμα.
- Δεν ασφαλίζει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και ασθένειες (τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ζημιά που προκλήθηκε πέρσι από το σκουλήκι στο βαμβάκι και θα αποζημιωθεί με τα ψίχουλα των ΠΣΕΑ.)
Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους :
- Να αντιπαλέψουν τον νόμο – έκτρωμα, να μην τον νομιμοποιήσουν και να μην υπογράφουν τη δήλωση για τον ΕΛΓΑ.
- Να διεκδικήσουν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Μόνη ελπίδα για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι το δυνάμωμα της ΠΑΣΥ που μπορεί να οργανώσει κίνημα ενάντια τόσο στο συγκεκριμένο νόμο, όσο και κατά του συνόλου της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ, των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.
Παλεύουμε μαζί με τους εργατοϋπάλληλους του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ, τις γυναίκες της ΟΓΕ, τους σπουδαστές του ΜΑΣ να χτίσουμε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, κόντρα στο μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας.
Για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Για ν' ανοίξει ο δρόμος σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών κι ασφαλών τροφίμων για την διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για την μεταποιητική βιομηχανία.»