«Η πόλη είναι μια μεγάλη κατοικία για μια μεγάλη οικογένεια»
Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι – Ιταλός Αρχιτέκτονας της Αναγέννησης
Η ΄΄οξεία΄΄ είναι ένα ανεξάρτητο, δίχως ηγεμονισμούς, συλλογικό αμεσο-δημοκρατικό και πλουραλιστικό σχήμα προβληματισμού και παρέμβασης, με την συμμετοχή πολιτών από ένα πλατύ κοινωνικό φάσμα, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, κομματικών η πολιτικών τοποθετήσεων και κοινωνικού ή επαγγελματικού προσανατολισμού.
«Η πόλη οφείλει να είναι μία οργανική ενότητα η οποία προσδίδει στα μέλη της – πολίτες του σήμερα και του αύριο - ,όλα εκείνα τα ουσιαστικά στοιχεία , που θα διευκολύνουν ως προς το αρμονικότερο στην εξέλιξη της ζωής τους.
Η ίδια η δομή της πολεοδόμησης , είναι οργανωμένη για να εξυπηρετήσει έναν κοινωνικό και πολιτισμικό όρο: Να δημιουργήσει, να ενισχύσει και να αναπτύξει δεσμούς ανάμεσα στους πολίτες , τέτοιους ώστε το κλειστό σύστημα αναφοράς (η πόλις) να συμπεριλαμβάνει άπαντες στα πλαίσια της αγαστής συμβίωσης,
Η πολεοδόμηση της πόλης ( στο εσωαστικό και εξωαστικό περιβάλλον της ), φαίνεται με την πρώτη ματιά σαν διαδικασία που αφορά Αρχιτέκτονες και Πολιτικούς Μηχανικούς, σαν ενέργημα και άσκηση Τεχνικών. Κανείς δεν αρνείται την αξία της επιστημονικής κατάρτισης ,της λεπτομερούς ανάλυσης.
Κι όμως. Στην πραγματικότητα ο κεντρικός σχεδιασμός μίας πόλης , είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο , που τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, όσο περισσότερο συμμετέχει έκαστος εκ των συμβαλλομένων πολίτης , στην διαμόρφωση των όρων του.
Ό ίδιος πολίτης είναι αυτός που θα ελέγξει την ορθότητα των πολιτικών που θα προταθούν , αφού πάρει την γνώμη των επαιόντων.
Η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδιασμού, οφείλει να υπηρετεί φιλοσοφικά τον ανθρώπινο και κοινωνιοκεντρικό χαρακτήρα. Η κεντρικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης , σε μία τέτοια μελέτη, εξασφαλίζει όχι μόνο του ανεκτούς όρους διαβίωσης , αλλά κυρίως τους αληθείς όρους συνύπαρξης που λειτουργούν σαν προϋπόθεση ατομικής ευημερίας.
Με δεδομένη την παραδοχή ότι ο πολίτης συν-διευθύνει και συν-οδηγεί την πόλη του, καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου δεν είναι διαδικασία που αφορά την κεντρική διοίκηση και την τεχνική αρτιότητα, ούτε εξαντλείται σε μία διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.
Πάνω από όλα είναι μία φιλοσοφική και κοινωνιολογική προσέγγιση, και ένα διαρκές κοινό άθλημα. Για αυτόν τον λόγο ο χώρος , εξετάζεται σε συνάρτηση με τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως θα θέλαμε να είναι.
Αλλά ακόμα και αν, με κέντρο τον άνθρωπο, είναι εύκολο να δημιουργήσεις την όμορφη πόλη, είναι πολύ πιο δύσκολο να την εξελίξεις στο διηνεκές και να την εξασφαλίσεις στις επόμενες γενιές, σεβόμενος ταυτόχρονα όσα μας κληροδοτήθηκαν από τους προηγούμενους. Μια τέτοια εξέλιξη οφείλει να βασιστεί στην παράδοση χωρίς να εγκλωβιστεί σε αυτήν.
Και πάντως μια πόλη δεν είναι όμορφη γιατί έχει ωραία κτίρια και πλατείες, αλλά γιατί την ομορφαίνουν οι καθημερινοί της ένοικοι. Οι πολίτες.
Στον Καποδιστριακό Δήμο της Τρίπολης, βρίσκεται εδώ και 10 (!!!!) χρόνια, σε εξέλιξη η σύνταξη της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της Οργάνωσης του Εξωαστικού χώρου, μιας μελέτης που τώρα μόλις μπαίνει στην φάση των προτάσεων.
Για να αποτελέσει το ουσιαστικό εργαλείο του στρατηγικού σχεδιασμού, αυτή η μελέτη, δεν αρκεί η μόνο η ικανότητα της ομάδας σχεδιασμού , για να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα του σχεδίου δράσης. Προϋπόθεση είναι η σε βάθος γνώση των προβλημάτων όπως βιώνονται από τον καθημερινό χρήστη, και η απόλυτη απεμπλοκή του επιστημονικού έργου , από υποδείξεις, πιέσεις και καταχρηστικές πρακτικές που η πολιτική και οικονομική εξουσία συνηθίζει να ασκεί σε τέτοιας κλίμακας έργα.
Τα παραδείγματα της Καλαμάτας, του Άργους αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνικών πόλεων που προσπαθούν να καθορίσουν μέσω τέτοιων μελετών, την εικόνα του μέλλοντός τους είναι τραγικά. Σοβαρές μελέτες, στα χέρια των επιτηδευμένων διαχειριστών, κατέληξαν σε μοχλό εξυπηρέτησης ολιγαρχικών συμφερόντων, και πολιτικής επιβίωσης ανεπαρκών ηγεμόνων, με αυθαίρετες επεμβάσεις άνωθεν, που αγνόησαν επιδεικτικά τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Με βάση την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε, η ΟΞΕΙΑ, θέλει να συνεισφέρει με την δυναμική της, στην δημόσια διαβούλευση και τον διάλογο, που θεωρεί ως πρώτη και θεμελιώδη αξία του εγχειρήματος της διαχείρισης της κοινής μας ζωής στην πόλη.
Προς τούτο ζητά από όλους τους συμπολίτες, να συμμετάσχουν με τις απόψεις, τις προτάσεις και τις επισημάνσεις τους σε ένα πεδίο συζήτησης και προβληματισμού που ανοίγουμε στο διαδίκτυο, και σε λίγο στον ιστότοπο της ομάδας μας.
Η ΟΞΕΙΑ έχει πρόταση. Όμως καμιά πρόταση δεν είναι ουσιαστική αν δεν έχει σχηματιστεί μέσα από διάλογο, αντίλογο, φθορά και αναγέννηση, αν δεν έχει ζυμωθεί με τον σεβασμό της αμοιβαιότητας της άλλης άποψης, αν δεν έχει απεγκλωβιστεί από την καφρίλα ενός ολόκληρου συστήματος, που εμείς οι ίδιοι που το φτύνουμε, την ίδια ώρα το αναπαράγουμε.
Έχουμε μια ευκαιρία, να μην κουβαλήσουμε πάλι το νερό στην πλάτη, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τρίτων. Έχουμε την ευκαιρία της απαγελοποίησης.
Ας την αδράξουμε.»