- «Τέρμα τα παιχνίδια – Η κατάσταση δεν πάει άλλο» λένε οι «Φιλικοί»
- Δεν αποκλείουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στο μέλλον, με επ’ αόριστον λουκέτο στη χωματερή..
- Πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος βαρύτατων προστίμων, που θα κληθεί να πληρώσει ο δημότης
- Ποιες λύσεις προτείνουν οι "Φιλικοί" για να κλείσει άμεσα η χωματερή
Δεν πρόκειται να προκύψει πρόβλημα με τα σκουπίδια της Τρίπολης, εξαιτίας του σημερινού κλεισίματος του σκουπιδότοπου. Και δεν θα προκύψει πρόβλημα, διότι ουσιαστικά πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Συλλόγου Φιλικών και η χωματερή θα κλείσει μόνο για λίγες ώρες.
Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αν η προειδοποίηση των «Φιλικών», γίνει πράξη και κλείσει επ’ αόριστον ο σκουπιδότοπος.
Τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι συνέπειες θα προκύψουν για την Τρίπολη και τις γύρω περιοχές, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έτοιμη κάποια -έστω προσωρινή λύση.
Επομένως, αν κλείσει η χωματερή, που θα πηγαίνουν όλα αυτά τα σκουπίδια; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα προς το παρόν δεν υπάρχει..
Στους «Φιλικούς» θεωρούν ότι όλα αυτά τα χρόνια τους κοροϊδεύουν και ότι κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Υπενθυμίζουν ότι από το 2008, υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης που αναφέρει ότι κλείνει η χωματερή και προσέθεσε ότι αν κάποιος κάνει μία καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπει πρόστιμο 35.000 € για κάθε ημέρα λειτουργίας του σκουπιδότοπου!
Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί ,από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, να δοθεί συνέντευξη τύπου, στην πόρτα της χωματερής, για να ενημερωθεί όλος ο κόσμος. Εκεί, έχουν προσκληθεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι –με το θέμα αυτό- φορείς, όπως η αιρετή Περιφέρεια και ο Δήμος.
ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Για τη σημερινή προειδοποιητική κινητοποίηση, είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλικών , το οποίο αποφάσισε το προειδοποιητικό κλείσιμο της παράνομης χωματερής την Τρίτη 5-7-11, την ενημέρωση των ΜΜΕ και την καθολική συμμετοχή μας την ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών στις 8-7-11.
Ανακοίνωση της Συντονιστικής αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν τα εξής:
|Η συνέχιση της λειτουργίας της παράνομης υπερκορεσμένης χωματερής και πέραν από την 31-12-08 μέχρι και σήμερα. Ο Καλλικρατικός Δήμος Τρίπολης ρίχνει διπλάσιες ποσότητες σκουπιδιών από πριν και δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί κανένας στοιχειώδης κανόνας λειτουργίας της χωματερής.
Τα έντονα προβλήματα που προκύπτουν από την ανωτέρω χωματερή. Δηλαδή, μόλυνση του περιβάλλοντος, αφόρητη δυσοσμία, ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μη συμμόρφωση με το περιεχόμενο της 2973 απόφασης του Συμβουλίου Της Επικρατείας (ΣΤΕ) για την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ και την αποκατάστασή του. Επισημαίνεται ότι ο Σύλλογος περιοχής Φιλικών και πολίτες με εξώδικη πρόσκληση-Αίτηση συμμόρφωσης κοινοποίησαν τη ανωτέρω απόφαση του ΣΤΕ από το Φεβρουάριο του 2011 στους: Δήμο Τρίπολης, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, με την υπ’ αριθ. 379/2008 απόφασή του και ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αποτυπώθηκε στο υπ’ αριθ. πρωτ. Οικ. 74308/17430/20.11.2008 έγγραφό της, αποφάσισε τον τερματισμό λειτουργίας του ΧΑΔΑ.
Την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από το Σύλλογο Φιλικών και πολίτες στις 2-6-11 ενώπιον του Πρωτοδικείου Τριπόλεως για την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ και για τη συμμόρφωση και εφαρμογή της τελεσίδικης απόφασης 2973/2010 του ΣΤΕ. Η εκδίκαση έχει προσδιοριστεί στις 8-7-11.
Η απραξία τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Η πρόθεση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος για διαχείριση των απορριμμάτων με τη μέθοδο της καύσης.»
ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ «ΦΙΛΙΚΟΙ»
Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ΧΑΔΑ Τρίπολης, που κατέθεσε, στις αρχές Ιουνίου, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης, ο «Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος περιοχής Φιλικών Ή ΠΑΝΠΡΟΣΦΥΠΚΗ ΕΝΩΣΗ'», προτείνονται λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προσωρινά, αν κάποια στιγμή κλείσει οριστικά η χωματερή του «Πλατώματος».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν… «Τα όργανα που εξέδωσαν τις προαναφερθείσες αποφάσεις επιχειρούν να παρουσιάσουν την εξακολούθηση της λειτουργίας του επίμαχου ΧΑΔΑ ως το μοναδικό μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας η οποία απειλείται από την σώρευση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων. Ο σκοπός αυτός είναι απόλυτα νόμιμος και η σχετική ανάγκη υπαρκτή. Ωστόσο, το μέτρο της εξακολούθησης λειτουργίας του επίμαχου ΧΑΔΑ κρίνεται υπέρμετρα επαχθές σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Ειδικότερα, ο σκοπός αυτός θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί εξίσου αποτελεσματικά μέσω της επιλογής κάποιας άλλης λύσης με γνώμονα την αρχή της εγγύτητας, όπως αυτή εξειδικεύεται στο άρθρο 4 παρ. 2γ της ΚΥΑ 50910/2727/2003. Σύμφωνα με την εν λόγω αρχή, επιδιώκεται, τα απόβλητα κατά το δυνατόν να οδηγούνται σε μία από τις πλησιέστερες εγκεκριμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή/και διάθεσης, εφόσον αυτό είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό και οικονομικά εφικτό. Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ Κιάτου, έχουν εγκατασταθεί δεματοποιητές σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου (οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδεχθούν ως σταθμοί μεταφόρτωσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα και τα απορρίμματα της Τρίπολης), υπάρχει δε πάντοτε η νόμιμη δυνατότητα της μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου και μεταφέρονται απορρίμματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ακόμα όμως και να μην υπήρχε η δυνατότητα επιλογής κάποιας άλλης εγκεκριμένης εγκατάστασης επεξεργασίας ή/και διάθεσης και πάλι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αφού είναι πλέον υπερκορεσμένος λόγω της 30ετούς συνεχούς λειτουργίας του η οποία τα τελευταία έτη έχει ιδιαιτέρως επιβαρυνθεί εξ’ αιτίας της εναπόθεσης σε αυτόν και των απορριμμάτων των όμορων δήμων και συνεπώς θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να επιλεγεί άλλος ΧΑΔΑ έστω και μη εγκεκριμένος ο οποίος όμως λόγω της θέσης του και της χωρητικότητάς του δεν θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όπως ο υφιστάμενος υπερκορεσμένος ΧΑΔΑ.»