tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Αδιαφορία κα εγκατάλειψη για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αρκαδίας!

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αδιαφορία κα εγκατάλειψη για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αρκαδίας!


Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους παραμένει κλειστό

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Μουσείο της Τρίπολης 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας έχει μόλις μια αίθουσα από την εποχή της ίδρυσης του, το 1910!

Δεν υπάρχει Μουσείο της Επανάστασης του ‘21

Αβεβαιότητα για το αν χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ τα έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Τεγέας και του Λυκαίου Όρους

Σε τέλμα τέλμα η ανάδειξη της περιοχής των Τρίκορφων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με ερώτησή του, προς τον Υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, επισημαίνει: «Ένα από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα κεφάλαια, της χώρας μας είναι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία και τεκμήρια της πορείας του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Η Αρκαδία είναι μια περιοχή προικισμένη από την φύση και τιμημένη από την Ιστορία. Η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία, οι καθυστερήσεις και ο ωχαδερφισμός φαίνεται, όμως ότι εμποδίζουν την ανάδειξη, την προβολή και την αξιοποίηση αυτών των μοναδικών στοιχείων της συγκεκριμένης περιοχής.
Μόλις τρεις από τις ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας περιοχές έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ [ Αρχαία Μαντινεία, Ορχομενός, Έπαυλη Ηρώδου Αττικού στο Άστρος Κυνουρίας], το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους παραμένει κλειστό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας έχει μόλις μια αίθουσα από την εποχή της ίδρυσης του, το 1910, το αντίστοιχο της Τρίπολης, έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς ο αριθμός επισκεπτών του, ενώ το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και όλων των Αρκάδων για ένα Μουσείο της Επανάστασης του 1821, όπου θα φιλοξενείται και ειδική πτέρυγα για τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, παραπέμπεται διαρκώς στις ελληνικές καλένδες.
Στις ελληνικές καλένδες έχει παραπεμφθεί και η ανάδειξη του χώρου των ταμπουριών και του στρατοπέδου των επαναστατημένων Ελλήνων κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Τριπολιτσάς, το καλοκαίρι του 1821, στην θέση Τρίκορφα και η ένταξη του, στα διατηρητέα μνημεία. Τον Μάιο του 2009, με κοινή πρωτοβουλία των Δήμων Τρίπολης και Φαλάνθου, και την υποστήριξη επιστημόνων, συνεταχθη σχετικός φάκελος που υπεβλήθη στον τότε υπουργό Πολιτισμού, νυν πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά και στην Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΚΓ Εφορία Αρχαιοτήτων, στην Αρχαία Κόρινθο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι δήμοι Τρίπολης και Φαλάνθου, ακόμη δεν έχει συνταχθεί σε σχετική, εισηγητική έκθεση, δύο χρόνια μετά από την διαβίβαση του αιτήματος.
Επειδή, οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα μνημεία της νεότερης ιστορίας μας, πρέπει να αναδεικνύονται, να προβάλλονται, να συντηρούνται και να διαφημίζονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Επειδή, πρέπει να αρθεί το τέλμα στην ανάδειξη της περιοχής των Τρίκορφων, όπως είναι και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Επειδή, η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της πατρίδας μας είναι η μεγάλη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για τις τωρινές. Ερωτάται ο κ. υπουργός :
Ποιες ενέργειες θα αναλάβει το υπουργείο και οι περιφερειακές εφορίες προκειμένου να στελεχωθούν τα μουσεία της Αρκαδίας και να αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές;
Θα ενταχθούν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως της Τεγέας και του Λυκαίου Όρους, στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ;
Ποιες ακριβώς ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα αναλάβει το υπουργείο, προκειμένου τα Τρίκορφα να ενταχθούν στην κατηγορία των διατηρητέων μνημείων νεότερης ιστορίας και η Τρίπολη να αποκτήσει το Μουσείο Επαναστατικού Αγώνα;»
blogger hit counter