tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: "Πρέπει να προχωρήσει η ανάπλαση της Πλατείας Πετρινού, για να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότησή της"

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

"Πρέπει να προχωρήσει η ανάπλαση της Πλατείας Πετρινού, για να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότησή της"


Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθερών Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας, παίρνουν θέση για την ανάπλαση της «Πετρινού», αλλά και για το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει με την εκτός σχεδίου δόμηση .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Την Τρίτη 5 Ιουλίου, συνεδρίασαν από κοινού τα Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Αρκαδίας και του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης, με σκοπό να εξετάσουν δύο θέματα. Πρώτον την ανάπλαση της πλατείας Πετρινού και την πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων και δεύτερον την εκτός σχεδίου δόμηση στο Νομό Αρκαδίας.

Για το πρώτο θέμα συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη και των δύο Δ. Σ. ότι πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου ώστε να μην κινδυνεύσει η απώλεια της χρηματοδότησης του. Με δεδομένο μάλιστα ότι εξασφαλίζεται η συμβατότητα του με τον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης όπως αποτυπώνεται στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα άξιζε πάντως το κόπο να δοθεί προσοχή σε παρατηρήσεις ειδικών, έτσι ώστε με μικροεπεμβάσεις, στα πλαίσια του νόμου, να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα.  Στο γενικό πλαίσιο πάντως, αγωνία όλων μας είναι να καθοριστούν σύντομα και οριστικά οι χρήσεις γης, η λύση στο κυκλοφοριακό, οι χώροι στάθμευσης, η ανάπτυξη περιφερειακών πολεοδομικών πόλων ώστε να καταστήσουμε τη πόλη, που ζούμε και εργαζόμαστε, ανθρώπινη και αισθητικά επαρκή.

Για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμηση, συζητήθηκε η εμπλοκή που προκύπτει από το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα, για την έκδοση αδειών απαιτείται η προσκόμιση χαρακτηρισμού από την Δ/ση Γεωργίας ώστε να διαπιστωθεί αν το οικόπεδο βρίσκεται σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας όπου απαγορεύεται η δόμηση. Η Δ/ση Γεωργίας όμως δεν δίδει το σχετικό πιστοποιητικό διότι δεν έχουν διαβαθμιστεί οι παραγωγικότητες της γης.
Επειδή στην περίοδο κρίσης που διανύουμε θα ήταν σημαντική συνεισφορά στην κίνηση της δοκιμαζόμενης αγοράς η εισροή έστω και μικρών κεφαλαίων από έργα αυτού του επιπέδου, ζητάμε πολιτική λύση όμοια με αυτήν που έχει δοθεί στους περισσότερους Νομούς της χώρας. Να δοθεί γραπτή εντολή προς τις πολεοδομίες από τους Δημάρχους, να μην απαιτούν χαρακτηρισμό γης για την εκτός σχεδίου δόμηση, μέχρι τον οριστικό καθορισμό των γεωγραφικών ορίων της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.

Τα Δ. Σ. των Συλλόγων
blogger hit counter