tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η εορτή της Αγίας Παρασκευής, στην Τρίπολη (φωτογραφίες)!

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής, στην Τρίπολη (φωτογραφίες)!

Αξιωθήκαμε και την φετινή χρονιά, μαζί με το φιλόχριστο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, στο κέντρο του Μοριά, την Τριπολιτσά, να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε την εορτάζουσα Οσιοπαρθενομάρτυρα του Χριστού Αγία Παρασκευή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


 

 

 Το Πανέμορφο και γραφικό Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως στο κέντρο της πόλεως, πλησίον του Δημαρχείου, που τιμάται επ’ ονόματι της Αγίας Παρασκευής, έγινε για μια ακόμη φορά το σημείο αναφοράς και πόλος έλξεως, δεχόμενο τα πλήθη των ευλαβών χριστιανών. Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Αγιασμού, του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.
Νέοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, γεροντότεροι και επισκέπτες της Τριπόλεως εκ των περιχώρων και του εξωτερικού, προσκύνησαν την Αγία Παρασκευή, ζητώντας της όπως πραγματοποιήσει κάθε τι ωφέλιμο και πρέπον, εκάστω προσωπικά, αλλά και να συνδράμει, να αγιάσει και να θεραπεύσει, όλους όσους αντιμετωπίζουν κάθε είδους πρόβλημα υγείας.
Τόσο μεγάλο ήταν το προσκύνημα στο Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, έτσι ώστε ο κεντρικός δρόμος έμπροσθεν του εορτάζοντος Ναού έκλεισε για αρκετές ώρες, ενώ ο κόσμος προσέρχονταν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα αλλά και μέχρι το μεσημέρι ανήμερα και άναβε ένα κεράκι στην Αγία.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, εκ των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, στην οποία παρέστη και συμμετείχε επίσης με κάθε Ιεροπρέπεια πλήθος κόσμου, τιμώντας και λαμβάνοντας την ευλογία της Αγίας Παρασκευής.

Βίος Αγίας Παρασκευής

Η αγία οσιομάρτυς Παρασκευή καταγόταν από την Ρώμη, οι δε γονείς της Αγάθων και Πολιτεία ήταν χριστιανοί. Επειδή όμως ήταν άτεκνοι παρακαλούσαν τον Θεό να τούς χαρίσει ένα παιδί. Πράγματι ο Θεός τους άκουσε και τους χάρισε ένα παιδί. Και επειδή όταν γεννήθηκε ήταν η έκτη ημέρα της εβδομάδος, την ονόμασαν Παρασκευή και από μικρή την αφιέρωσαν στον Θεό. Η Παρασκευή, έλαβε την χριστιανική μόρφωση από την μητέρα της και μάλιστα μελετούσε συνέχεια τα ιερά γράμματα και προσευχόταν πολλές ώρες στην εκκλησία. Μετά τον θάνατο των δικών της μοίρασε όλα της τα υπάρχοντα στους φτωχούς και έγινε μοναχή. Έμεινε εκεί αρκετό χρονικό διάστημα και μετά λαμβάνοντας την ευχή της ηγουμένης βγήκε έξω στον κόσμο και κήρυττε τον Χριστό προσελκύοντας πολύ κόσμο στον χριστιανισμό. Για όλα οδηγήθηκε στον βασιλιά Αντωνίνο ο οποίος θαμπωμένος από την ομορφιά της και την σύνεσή της προσπάθησε να την πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και θα της έδινε ότι ήθελε. Η αγία όμως αρνήθηκε και τότε διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Μάλιστα την έβαλαν μέσα σε ένα θερμασμένο λέβητα γεμάτο πίσσα και λάδι. Μόλις έγινε αυτό η αγία φαινόταν να δροσίζεται μέσα σ` αυτό και ο Αντωνίνος εξοργισμένος έδωσε εντολή να θανατωθεί, περνώντας και αυτή στην μεγάλη χορεία των μαρτύρων της εκκλησίας μας.
Την μνήμη της Αγίας Παρασκευής εορτάζουμε στις 26 Ιουλίου.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
blogger hit counter