Συζήτηση για τα αιολικά πάρκα στους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και τα φωτοβολταϊκά στους Δήμους Μονεμβασίας και Γαργαλιάνων, απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» (παράταξη του ΚΚΕ), ψήφισε αρνητικά και στην παρέμβαση του, ο περιφερειακός σύμβουλος, Βαγγέλης Γούργαρης, εξήγησε γιατί είναι εναντίον της ιδιωτικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, επισήμανε…
«Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. διαμόρφωσαν νομοθετικό πλαίσιο, τέτοιο που να εξασφαλίζει στο μεγάλο κεφάλαιο όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης και απρόσκοπτης κερδοφορίας σε βάρος του Ελληνικού λαού.
Μεγάλες εταιρείες ελληνικές και ξένες στήνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος με συμβατικά καύσιμα αλλά κύρια με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς).
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ. Έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα γι’ αυτό οξύνθηκε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.
Εξασφαλίζουν επιδοτήσεις με σημαντικά ποσά από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις και εγγυημένη προαγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από την παραγόμενη από τη ΔΕΗ.
Για τα φωτοβολταϊκά 45,7 λεπτά του ευρώ ανά KWh.
Για τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά 8,75 λεπτά του ευρώ ανά KWh.
Τη στιγμή που το μέσο κόστος παραγωγής στη ΔΕΗ (λιγνίτες, πετρέλαια, ΦΑ, κ.λ.π.) είναι λιγότερο από 4 λεπτά του ευρώ ανά KWh.
Είναι φυσικό με τέτοια κίνητρα, με τέτοια εγγυημένη κερδοφορία, το ενδιαφέρον των αρπακτικών να ξεπεράσει κάθε όριο.
Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. απαίτησε για τα Αμερικανικά μονοπώλια μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των ΑΠΕ στην χώρα μας.
Η εγγυημένη τιμή απορρόφησης γέμισε με υπερκέρδη τα ταμεία των εταιρειών που λειτούργησαν μέχρι τώρα και δημιούργησε τεράστια κίνητρα και ενδιαφέρον σε πολλές άλλες.
Οι αιτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ίσως ξεπερνούν και τις συνολικές ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Από το σύνολο των αιτήσεων άλλες έχουν εγκριθεί, άλλες είναι στο στάδιο της κατασκευής, άλλες έχουν ολοκληρωθεί, έχουν συνδεθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ και κερδοσκοπούν.
Τα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΗ αδυνατούν πλέον να μεταφέρουν όλη την παραγόμενη ενέργεια και κατασκευάζεται νέα γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από τη Μεγαλόπολη στην Πάτρα.
Δυσκολίες μεταφοράς της παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας υπάρχει και στα δίκτυα χαμηλής τάσης που συνδέονται τα φωτοβολταϊκά.
Σε εκατοντάδες MW μετριέται η ισχύς των σταθμών παραγωγής ενέργειας που έχετε εγκρίνει στο 7μηνο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και η λεηλασία των λαϊκών καταναλωτών συνεχίζεται. Στη σημερινή συνεδρίαση είναι προς έγκριση άλλα 159,47 MW (103,2 στη Μάνη και 34 στην Κυνουρία από αιολικούς σταθμούς και 12,27 από φωτοβολταϊκά στη Μονεμβασιά και τους Γαργαλιάνους).
Κυρίες και κύριοι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα να εμπορεύονται και μάλιστα πολύ ακριβά τον αέρα και τον ήλιο της Πελοποννήσου.
Το ρεύμα είναι ήδη πανάκριβο και όσο θα πολλαπλασιάζονται τέτοιου είδους ληστρικές μονάδες δεν θα αργήσει να γίνει είδος πολυτελείας. Ήδη είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά που τους έχουν κόψει το ρεύμα γιατί αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
Όσο το συνολικό μείγμα παραγωγής αλλάζει υπέρ των ακριβών ληστρικών παραγωγών, οι ανατιμήσεις του ρεύματος θα έρχονται η μία μετά την άλλη.
Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, δυσκολεύονται να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το 2010 η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 250000 λαϊκούς καταναλωτές από απλήρωτους λογαριασμούς, από αυτούς μόνο οι 160000 μπόρεσαν να πληρώσουν και να επανασυνδεθούν, οι υπόλοιποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό. Το 2011 μετά και τις απανωτές ανατιμήσεις τα πράγματα είναι πιο τραγικά.
Η θετική ψήφος για έγκριση κάθε νέας ληστρικής μονάδας σημαίνει και έγκριση αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, σημαίνει καταδίκη σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν να ζουν στο σκοτάδι.
Το γνωρίζετε όλοι ότι στη διάρκεια της λειτουργίας σ’ αυτές τις μονάδες δεν υπάρχει ούτε μία θέση σταθερής δουλειάς.
Η περιοχή της Μάνης έμεινε αναλλοίωτη στους αιώνες, ούτε οι Τούρκοι δεν την πάτησαν. Όμως τα 103000 ακριβοπληρωμένα KW ανά ώρα παραγωγής που συζητάμε σήμερα και όσα θα ακολουθήσουν (ήδη είναι γνωστές αιτήσεις για άλλες 280000 KW) είναι πολύ ισχυρό κίνητρο να οργώσει τα βουνά της, να αλλοιώσει το χαρακτήρα της, να αναστατώσει τη ζωή της.
Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα κληθείτε να αποφασίσετε και για άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα αιολικά πάρκα, η δίψα για μακροχρόνιο εγγυημένο υπερκέρδος δε σταματά πουθενά.
Ίδιοι λόγοι, ίδια προβλήματα ισχύουν και για τα αιολικά πάρκα στην Κυνουρία και για τα φωτοβολταϊκά στη Μονεμβάσια και τους Γαργαλιάνους.
Σας καλούμε να σταματήσετε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, να μην εγκρίνετε σήμερα κανέναν από τους ιδιωτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο αρνητικά και για τις ανεμογεννήτριες στη Μάνη και στην Κυνουρία και για τα φωτοβολταϊκά στη Μονεμβάσια και στους Γαργαλιάνους.
Είναι πλέον ώριμη η ανάγκη το Περιφερειακό μας Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις για την ενέργεια.»