tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων καλούνται να δημιουργήσουν οι πέντε δήμοι στην Αρκαδία

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων καλούνται να δημιουργήσουν οι πέντε δήμοι στην Αρκαδία


Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πλήρες κείμενο, για  τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.
Στο σχέδιο νόμου, γίνεται αναφορά στις υποχρεώσεις που καλούνται ν' αναλάβουν οι δήμοι, θέμα το οποίο αφορα άμεσα και τους πέντε δήμους της Αρκαδίας.
Ειδικότερα, προβλέπεται:

Περισυλλογή και  διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1.Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση  των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Το έργο αυτό μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη σε ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων ή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.
2. Για τον παραπάνω σκοπό, οι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς  σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια  ή από ιδιώτες χώρους. Καταφύγια αδέσποτων ζώων μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργούν και τα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς  δεν αποτελούν χώρους μόνιμης παραμονής  των ζώων συντροφιάς.
3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται  συνεργεία από άτομα που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία  ζώων συντροφιάς, τα οποία καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια Δ/ση   Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή το Τμήμα Κτηνιατρικής του  Δήμου.
4. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα δημοτικά κτηνιατρεία ή στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς,   υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα,  υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα  ζώα συντροφιάς σύμφωνα με την περίπτωση η του άρθρου 2,  ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και  αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους,  υποβάλλονται σε ευθανασία.
5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.
6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται  ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους, μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από νόμιμα λειτουργούσες φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία.
7. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα συντροφιάς που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται   σε αποπαρασιτισμό και εμβολιασμό.
8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται, με την απ’ ευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι  τα  ζώα, έχουν σημανθεί και καταγραφεί στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία  του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα  οποία προκύπτουν από  επίσημο αποδεικτικό έγγραφο. Σ΄ αυτήν την  περίπτωση υιοθεσίας, απαγορεύεται η διατήρηση ή/και παραμονή των ζώων αυτών, σε καταφύγια εκτός Ελλάδος
9. Ζώα συντροφιάς, ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στους χώρους φιλοξενίας που διατηρούν οι Δήμοι, ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, ως την συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί  ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό  και στείρωση.
10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη  για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας,  λιμάνια , αεροδρόμια  σε  αρχαιολογικούς χώρους καθώς και στο τυχόν ιστορικό κέντρο της πόλης.
11. Οι  στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που έχουν εκπονήσει γι αυτά οι αρμόδιες αρχές της  παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και μετά από την σύμφωνη γνώμη των αρχών αυτών, είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται και από αλλοδαπούς κτηνιάτρους, που ασκούν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα  με την ισχύουσα νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών με προσωρινό ή μόνιμο τρόπο. Οι στειρώσεις αυτές,  μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων που κατέχουν/διαθέτουν οι προαναφερόμενοι  κτηνίατροι. Οι κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από τον Υποτομέα Κτηνοτροφίας της οικείας Περιφέρειας, ή την Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας ή το Τμήμα Κτηνιατρικής του Δήμου της περιοχής που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν και πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του ΥπΑΑΤ που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου αυτού. Στους εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορεί να διατίθενται, οι εγκαταστάσεις των γραφείων του Υποτομέα Κτηνοτροφίας της οικείας Περιφέρειας, ή της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας ή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε συνεργασία με κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί τρίμηνη ειδοποίηση και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.
 12. Με απόφαση του Δήμαρχου, σε κάθε Δήμο, δημιουργείται τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη από έναν υπάλληλο του Τμήματος Κτηνιατρικής, έναν υπάλληλο του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης και έναν εκπρόσωπο οριζόμενον από τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις που εδρεύουν στο Δήμο, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη διαχείριση των αδεσπότων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες, δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.
blogger hit counter