Πολ. Μηχανικός – Μsc.
Η ανεργία φτάνει στο 14.8 % στην περιφέρεια μας για το Μάρτιο του 2011. Μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας έχουν οι γυναίκες και μάλιστα σε ηλικίες έως 24 ετών και εξίσου μεγάλα ποσοστά και οι ηλικίες 25-34 ετών.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι σε Πρώτη φάση η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Νέα της Ηγεσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της παράταξής μας τη «Νέα Πελοπόννησο» είναι η πρώτη που πρέπει να κινηθεί και θα κινηθεί, προς ...
την ανεύρεση εκείνων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης, για να καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στο τόπο μας και τους πολίτες μας. Είτε με νέα, αλλά και ξεχασμένα προγράμματα από τους διεθνείς φορείς, είτε με την όπως φαίνεται διάθεση (φτάνει να υλοποιηθεί…), του μέχρι χθες, προσωποκεντρικού κράτους για αποκέντρωση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
την ανεύρεση εκείνων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης, για να καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στο τόπο μας και τους πολίτες μας. Είτε με νέα, αλλά και ξεχασμένα προγράμματα από τους διεθνείς φορείς, είτε με την όπως φαίνεται διάθεση (φτάνει να υλοποιηθεί…), του μέχρι χθες, προσωποκεντρικού κράτους για αποκέντρωση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Βασικό όμως κομμάτι της Δεύτερης φάσης είναι η «Ανάπτυξη» χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγούμε αλώβητοι από την δύνη των προβλημάτων μας.
Αυτήν την περίοδο ο τόπος μας έχει ανάγκη από επενδύσεις, ανάγκη από ανάπτυξη και όλοι εμείς, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλότητα αλλά και τα κίνητρα στους επενδυτές. Θα πρέπει να επιχορηγηθούν από το κράτος σε ένα ποσοστό οι ασφαλιστικές εισφορές, να υπάρξει ελαφρύτερο και σταθερό φορολογικό καθεστώς, να είναι υποχρεωμένος ο επενδυτής να χρησιμοποιεί εργατικό δυναμικό από τον ευρύτερο τόπο της επένδυσης και να οφείλει να χρηματοδοτήσει κατασκευή αναπτυξιακών υποδομών στον τόπο της επένδυσής του.
Έτσι εξασφαλίζεται ομαλό και σίγουρο πλαίσιο ανάπτυξης και το κέρδος παραμένει στον τόπο από όπου παράγεται. Δημιουργούνται χαρακτηριστικά τοπικής οικονομίας, που είναι απαραίτητη για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Επιθυμία όλων μας, είναι να γυρίσει ο κόσμος πίσω στον τόπο του. Με την ενδυνάμωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού της κάθε περιοχής είναι κατανοητό ότι ο τόπος αλλάζει, γίνεται πια «μήλον της έριδος» για τους επενδυτές.
Χρήσιμο προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πριμοδότηση της εργασίας από τους φορείς στις επαρχιακές ζώνες, με την εξασφάλιση και σε αυτή την περίπτωση φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους τις επαρχίας και με την θεσμοθέτηση επιδομάτων αποκέντρωσης.
Έτσι θα δημιουργηθεί η ανάγκη και στην πολιτεία για νέες υποδομές (δρόμους, νοσοκομεία, κ.τ.λ.) παράγοντες σημαντικούς για την ανάπτυξη και το καλύτερο επίπεδο ζωής για μια περιοχή.
Τουρισμός : Φυσικά και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον ποιοτικό τουρισμό σε σχέση με τον ποσοτικό αλλά αυτό θα είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε ακόμα καλύτερα και αξιόπιστα στα αμέσως επόμενα χρόνια με την δημιουργία βασικών έργων ποιοτικότερης υποδομής (λιμάνια, μαρίνες, τουριστικά θέρετρα, νέους οδικούς άξονες κ.α.) όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης της παράταξης μας.
Θέτοντας στόχους όπως :
1) Την ολοκληρωμένη στήριξη των ποιοτικών Πελοποννησιακών προϊόντων από την παραγωγή μέχρι και την διάθεσή τους.
2) Την συνεχή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την στήριξη της πράσινης οικονομίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αναβάθμιση τοπικών φορέων προς δύο κατευθύνσεις :
1) Τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην τοπική οικονομία και τα κέντρα γνώσης.
2) Τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην τοπική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επιγραμματικά επικέντρωση σε τρείς σαφείς Άξονες Δράσεις :
1) Ανάπτυξη μιας οικονομίας συνεργασίας και ΣΥΝΘΕΣΗΣ.
2) Καθιέρωση ενιαίου χαρακτήρα της Πελοποννήσου.
3) Επενδύσεις στο αύριο.
Η αειφόρος ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.
Η πράσινη οικονομία αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή των οικολογικών οικονομικών, μίας ετερόδοξης οικονομολογικής σχολής με παρεμφερείς προβληματισμούς, δίνοντας έμφαση στις ήπιες μορφές ενέργειας.
Η αειφόρος ανάπτυξη, η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία, ανάμεσα στ' άλλα, μπορούν να αξιοποιούν και τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που παρέχει η επιστήμη των περιβαλλοντολόγων μηχανικών, καθώς και τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Ανάπτυξη μιας λογικά ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, με διαβάθμιση και ιεράρχηση πόλεων στο Περιφερειακό Σύστημα Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Τέλος η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Πελοποννήσου με σκοπό τη δημιουργία μιας ουσιαστικής οικονομίας γνώσης αποτελεί μακροπρόθεσμη μεν, αλλά απαραίτητη επένδυση για το μέλλον.
Το «Σήμα περιοχής» (Brand name) θα πρέπει να πιστοποιεί τις παρακάτω κατηγορίες :
- Προϊόντα
- Υπηρεσίες
- Προορισμούς και αξιοθέατα
- Άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γεγονότα.
Ως ένθερμος υποστηρικτής της «σύνθεσης» και όχι της ατομικότητας, πεπεισμένος ότι μόνο από την δημιουργική σύνθεση των ατόμων και των ιδεών μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα θα ανοίξει ο λαμπρός εκείνος δρόμος για την καινοτομία και την ανάπτυξη πιστεύω ότι:
Με έντονες συνέργειες όπως :
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ
- ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
- ΝΕΟΛΑΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μόνο και μόνο τότε θα είμαστε κοντά στο να υλοποιήσουμε το στόχο μας. Το στόχο που ο Πέτρος Τατούλης πρώτος οραματίστηκε και μας τον διέδωσε και όλοι εμείς δώσαμε τον αγώνα μας για να ξεφύγουμε από το παλιό και να δημιουργήσουμε κάτι
το ανατρεπτικό,
το μοναδικό,
το νέο,
την ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.
Μετά τιμής
Νικόλαος Γ. Γιαννακόπουλος (Γιόβας)
Πολ. Μηχανικός – Μsc.