Πολύς λόγος έγινε τους τελευταίους μήνες σχετικά με το κλείσιμο ή συγχώνευση 1.933 σχολείων σε όλη τη χώρα. Κάθε περιοχή υπεραμυνόμενη των δικαίων της υπερασπίστηκε τα παιδιά της, τα σχολεία της, την ιστορία της. Η πρόσφατη κατάργηση του γυμνασίου-λυκείου Δημητσάνας ξεσήκωσε ...
πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους της κωμόπολης, που εξέφρασαν την ανάγκη διατήρησης του ιστορικού σχολείου.Στη Δημητσάνα δεν κλείνει μόνον ένα σχολείο. Κλείνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο της Ελληνικής ιστορίας με ρίζες που πηγάζουν βαθιά στο χρόνο. Το 964 ο Ιωάννης Λαμπαρδόπουλος, λόγιος και φιλόσοφος, πρωτοσηκρήτης του Βυζαντίου επί Νικηφόρου Φωκά, επιστρέφει στην πατρίδα του και ιδρύει στη Δημητσάνα την ιστορική Μονή Φιλοσόφου. Το Μοναστήρι του Φιλοσόφου ή Κρυφό Σχολειό, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του έγινε κέντρο καλλιέργειας των γραμμάτων και πιθανότατα από τα χρόνια εκείνα στέγασε το πρώτο σχολείο μέχρι την τουρκοκρατία, οπότε λειτούργησε σαν «κρυφό σχολειό». Δίκαια η Μονή αυτή χαρακτηρίστηκε σαν το πνευματικό φυτώριο του υπόδουλου Ελληνισμού.
Το 1691, οι μοναχοί της ιδρύουν λίγο πιο πάνω από την Παλαιά Μονή, την Νέα Μονή Φιλοσόφου που στέγασε τη Σχολή της Μονής. Αργότερα, το 1764 ιδρύεται από τους μοναχούς Αγάπιο Λεονάρδο και Γεράσιμο Γούνα η Νέα Σχολή Δημητσάνας και στεγάζεται σε κτήριο απέναντι από την εκκλησία της Αγ. Κυριακής, συνεχίζοντας τη λαμπρή παράδοση. Το 1816 συγχωνεύεται η Μονή Φιλοσόφου με τη Σχολή της Δημητσάνας. Στη θέση της Σχολής της Δημητσάνας κατασκευάστηκε το 1845 νέο κτήριο που στεγάζει μέχρι σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και την Ιστορική Βιβλιοθήκη. Το 1930 στη θέση Καλλιθέα, με δαπάνες του Μεγάλου Ευεργέτη Νικόλαου Μακρή κατασκευάστηκε το σημερινό κτήριο, που στεγάζει το Γυμνάσιο-Λύκειο.
Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσει το Γυμνάσιο Δημητσάνας και να εξαφανίσει την ιστορία χιλίων και πλέον ετών. Αυτό που δεν κατάφεραν οι Τούρκοι κατακτητές κινδυνεύει τώρα να γίνει πραγματικότητα. Αυτά που δημιουργήθηκαν με ιδρώτα, αίμα και ελάχιστους πόρους κινδυνεύουν να χαθούν. Στη Σχολή της Δημητσάνας που σπούδασαν επτά Πατριάρχες, ογδόντα Μητροπολίτες, πλήθος ιεροκηρύκων, διδασκάλων και κληρικών, δεν θα σπουδάσει άλλο παιδί!!! Σε εμάς απομένει να αντιδράσουμε. Η ιστορία θα κρίνει τους πρωταγωνιστές αυτής της απόφασης για τις πράξεις τους.