tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Επιλογή “αυτοκτονίας” η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση λένε οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αρκαδίας

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Επιλογή “αυτοκτονίας” η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση λένε οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αρκαδίας


Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας αναφέρει ότι η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, ζήτησε να έχει άμεσα μια συνάντηση μαζί του, με κύριο θέμα την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης.
Αναλυτικά η επιστολή:


Κύριε Υπουργέ,
Πριν μερικές μέρες κληθήκαμε από εσάς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου, να συμμετάσχουμε σε μια εξ υπαρχής και χωρίς όρους ειλικρινή διαβούλευση, για ένα νέο φορολογικό Νόμο που θα αλλάξει τις σχέσεις δυσπιστίας και καχυποψίας μεταξύ Κράτους και φορολογούμενων, όπως δηλώσατε. Ένα Νόμο πιο δίκαια αναδιανεμητικό που θα έχει και αναπτυξιακές στοχεύσεις (παρατήρηση σας που μας εξέπληξε ευχάριστα). Θα περιορίζει την φοροδιαφυγή, αλλά και τις αβελτηρίες της κρατικής μηχανής να εισπράττει έστω και τους βεβαιωμένα δηλωθέντες φόρους και να ελέγχει με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο, ώστε να μη δημιουργούνται συνεχώς νέες γενιές ανελέγκτων χρήσεων υποχρεώνοντας την πολιτεία να προβαίνει σε συνεχείς και επώδυνες περαιώσεις.
Αποφασίσαμε δε, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση σας, να υποβάλουμε τις προτάσεις μας, παρά το ότι η μέχρι τώρα εμπειρία μας από ανάλογες προσκλήσεις προηγούμενων Υπουργών Οικονομικών (επί δεκαετίες) δεν είναι θετική. Είχαμε συμμετάσχει στο παρελθόν σε αντίστοιχες “διαβουλεύσεις” χωρίς όμως να έχει υπάρξει ουσιαστική αποδοχή βασικών προτάσεων και επισημάνσεων μας. Επιδιδόμενοι μάλλον σε “συνδικαλιστική γυμναστική”. “Φύλλο συκής” στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούσε η διαβούλευση για προειλημμένες αποφάσεις. Και σε αυτή την τακτική των Υπουργών, που οδηγούσε τελικά και σε λάθος επιλογές οφείλεται και η ανά εξάμηνο και επί χρόνια αλλαγή των φορολογικών κανόνων. Ταυτόχρονα βέβαια διερωτόμαστε με περισσή “υποκρισία” ως κοινωνία γιατί υποχωρούν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, εκτρέφεται η φοροδιαφυγή, στερούμαστε  παραγωγικών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Δυστυχώς, όμως, απ’ ότι κατ’ αρχάς φαίνεται, η διαδρομή για ένα νέο φορολογικό Νόμο που θα υπηρετεί τις στοχεύσεις που θέσατε και που εμείς αποδεχόμαστε, είναι μάλλον και πάλι “ναρκοθετημένη” με εκ των προτέρων ειλημμένες βασικές επιλογές και τραγικά για την οικονομία και τις επιχειρήσεις πισωγυρίσματα (μείωση ΦΠΑ στην διαμονή, στα καταλύματα, αλλά και αύξηση κατά 77% στον ΦΠΑ στην εστίαση).

Κύριε Υπουργέ,
Θα θέλαμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας για να σας επισημάνουμε πολύ βασικά λάθη που έχουν αποφασιστεί από τον μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο και που αν δεν ανακληθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην αγορά και στην οικονομία. Θα οδηγήσουν δε, σίγουρα σε μείωση εσόδων για επιχειρήσεις και Κράτος και όχι σε αύξηση κρατικών εσόδων όπως με εώλους υπολογισμούς προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο. Τελικά δηλαδή δεν θα επιτευχθούν μετά βεβαιότητας ούτε οι στόχοι που τίθενται για τον προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρουμε 2 μόνο από τα βασικότερα:
1ον.            Η κατάργηση της αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών και ιδιαίτερα αυτών του ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα. Σημειωτέον, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι υποχρεωτικές, δηλαδή υποχρεωτικό έξοδο για τον επιχειρηματία που δεν καταχωρείται στα βιβλία της επιχείρησης. Η κατάργηση του κίνητρου αυτού θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα του ΟΑΕΕ, την ίδια την βιωσιμότητα του, την δυνατότητα για πληρωμή συντάξεων και προφανώς θα δημιουργήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό για κάλυψη των ελλειμμάτων του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες που δεν καταβάλουν τα δικά τους ασφάλιστρα τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές  ξεπερνούν το 35% φαλκιδεύοντας την ίδια την δικιά τους ασφάλιση και συνταξιοδότηση, αλλά και την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ. Το ποσοστό αυτό ήταν 17% πριν από 3 χρόνια. Η μη πληρωμή ασφάλιστρων δεν πρόκειται να περιοριστεί με απειλές για πρόστιμα, αυτόφωρα και φυλακίσεις. Η αδυναμία πληρωμής κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπου 1 στις 4 επιχειρήσεις  σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2011)  θα κλείσει τους επόμενους μήνες, είναι πραγματική αδυναμία και δεν αποκαθιστάται με τα όποια διοικητικά μέτρα. Απαιτείται άλλου είδους αντιμετώπιση. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος που πρέπει να αναιρεθεί η κατάργηση της δυνατότητας αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Ιδιαίτερα αυτήν την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
2ον.           Ιδιαίτερα θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα η επιλογή “αυτοκτονίας” που έγινε με την αύξηση κατά 10 μονάδες, δηλαδή 77%, του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (από 13% σε 23 %). Επιχειρήσεις που εκτός των άλλων αποτελούν και καταφύγιο για εργασία, κύρια νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.
Αφορά περίπου 140.000 επιχειρήσεις (και ξενοδοχειακές) που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων. Τελικά με αυτή την επιλογή δεν θα επιτευχθεί, κάτω από τις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, η εισροή στα ταμεία του κράτους ούτε του 20% των υπολογισθέντων. Και αυτό σε πρώτη φάση. Αποτέλεσμα αυτής της “παρανοϊκής” επιλογής θα είναι δεκάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα νέων για τους οποίους των κράτος θα κληθεί να καταβάλει επιδόματα ανεργίας. Χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις. Ο ΟΑΕΕ θα χάσει χιλιάδες επιχειρηματίες ασφαλισμένους. Το τουριστικό μας προϊών θα καταστεί το ακριβότερο στην Ευρώπη για άλλη μια φορά, με προφανείς και εδώ τις οικονομικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις και κράτος.
blogger hit counter