Οι εξελίξεις στη Σούπερ Λίγκα, οι οποίες έχουν άμεσα σχέση με τον Αστέρα Τρίπολης, απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Αρχικά, η ...
Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ανέγνωσε το δελτίο τύπου που είχε εκδώσει για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης (διαβάστε, ΕΔΩ).Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πέτρος Τατούλης ο οποίος είπε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει απόφαση, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης, στο επίπεδο δήθεν της διευθέτησης των ζητημάτων του πρωταθλήματος, αυτές οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν». Στη συνέχεια πρότεινε την σύσταση μίας επιτροπής από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειαρχή Αρκαδίας, κ Γιαννακούρα, τον Παναγιώτη Βαλασόπουλο και τον Γιώργο Ρουμελιώτη «για να παρευρεθούν στο επίπεδο της αυριανής εκδίκασης της υπόθεσης και να διατυπώσουν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι στηρίζουμε την προσπάθεια που έχει στόχο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο ποδόσφαιρο, αλλά τέτοιες ενέργειες που συνιστούν ωμές και προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις, δεν εξυπηρετούν καμία τέτοια πολιτική, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα ζητήματα και από την άλλη μεριά να κατανοήσουν όλοι τους ότι τα ευχαριστήρια που στέλνονται στο ένα πολιτικό πρόσωπο ή στο άλλο συνιστούν ευθεία εμπλοκή, στο επίπεδο τη Δικαιοσύνης και των οργάνων του ποδοσφαίρου, από πλευράς πολιτικής.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα σταθεί αμέτοχη σε αυτή τη διαδικασία, θα κινήσει όλες τις δυνάμεις και είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι υπόλοιπες προσωπικότητες πολιτικές θα πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν τουλάχιστον τώρα να συμπαρασταθούν».
Ο κ. Πέτρος Κουστένης εκ μέρους των φιλάθλων του Αστέρα, πήρε το λόγο και είπε ότι «ο Αστέρας είναι η μοναδική ομάδα της Πελοποννήσου. Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, για να σταθούμε όλοι δίπλα της. Εμείς είμαστε και θα είμαστε μαζί της, οπουδήποτε και να είναι.
Μετά από εξήντα μέρες, ήρθε ένα δικαστήριο να αναιρέσει μία απόφαση, ένα δικαστήριο κατώτατο, η ομάδα ήταν έτοιμη να αγωνιστεί με τον Παναιτωλικό και ειδοποιείται δώδεκα ώρες πριν ότι δεν παίζει σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύουμε ότι ήδη έπρεπε να είχατε κάνει μια παρέμβαση, πριν την ανακοίνωση σας, γιατί ο Αστέρας είναι ένα κόσμημα για όλη την Ελλάδα. Ότι είναι από τα πιο υγιή σωματεία, δεν χρεωστάει σε κανέναν, έχει δύο ανθρώπους που πληρώνουν τα πάντα.
Όλοι αυτοί κοιτάνε να τον καθαρίσουν, κοιτάνε να τον φάνε. Ζητάμε πολιτική παρέμβαση στους συναδέλφους σας, Υπουργούς και βουλευτές, που με ένα τηλέφωνο αλλάζουν τις αποφάσεις».
Ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα τηλέφωνο, θα πούμε όμως ότι με αυτό τον τρόπο εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δείξει το δικό της πολιτικό ανάστημα».
Ο Δημήτρης Δράκος είπε ότι «μία ομάδα όπως είναι ο Αστέρας, που είναι χτισμένος δάκρυ – δάκρυ, δεν πρέπει να υφίσταται αυτή την απαράδεκτη ταλαιπωρία. Και να ειδοποιείται λίγες ώρες πριν το πρώτο του παιχνίδι ότι δεν δικαιούται να παίξει. Δεν είναι ενέργεια που κατατείνει σε αυτό το οποίο οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εξυγίανση, θέλουν να επιτύχουν, δηλαδή την ίδια την κάθαρση. Να σταματήσουν να εμπλέκονται με τα ζητήματα της Δικαιοσύνης και τις ανατροπές τις απαράδεκτες ειλημμένων και ξεκαθαρισμένων αποφάσεων.»
Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι «εξελίσσεται σε τραγωδία η φάρσα για τη δήθεν κάθαρση του ποδοσφαίρου. Η σαπίλα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και πάντα θα βρίσκονται εξιλαστήρια θύματα. Η επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου έχει φέρει απέραντη σήψη και διαφθορά.
Η άνοδος και ο υποβιβασμός δεν παίζονται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά στα δικαστήρια και στις επιτροπές.
Οι ΠΑΕ έχουν μετατραπεί σε πλυντήρια για ξέπλυμα χρήματος.
Οι φίλοι του Αστέρα και όλων των ομάδων να βγάλουν συμπεράσματα για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Αυτό το ποδόσφαιρο είναι αδύνατο να εξυγιανθεί.
Πρόταση να μην αντιμετωπιστεί ο Αστέρας με πολιτικά κριτήρια και κίνητρα, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα εργαζομένων και ποδοσφαιριστών της ομάδας».
Ζήτησε την κατάργηση των ΠΑΕ, να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση στις ομάδες, να πληρώσουν τα χρέη τους και να πάψουν να αγωνίζονται στο στοίχημα.
Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Μπούκλης τόνισε ότι «είναι γελοίο αυτό που έχει γίνει. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Πρέπει να μείνει ο Αστέρας, οι επιχειρηματίες της ομάδας έχουν δείξει πολύ καλά σημάδια».
Ο Περιφερειάρχης πήρε πάλι το λόγο και είπε ότι «δεν στηρίζουμε τον Αστέρα, διότι είναι η δική μας ομάδα. Ο τρόπος που λειτούργησε όλο το σύστημα ήταν απέναντι σε οποιαδήποτε λογική δικαιοσύνης. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς. Θεώρησαν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι ισχυρή ώστε να ασελγήσουν εις βάρος του Αστέρα. Είναι και θέμα πολιτικής τιμής. Δεν είναι ανυπεράσπιστη πολιτικά η περιφέρεια Πελοποννήσου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε καμία άλλη λογική, σε μία ιδιαίτερα άδικη μεταχείριση. Ο Αστέρας έχει σημαντικό πλεονέκτημα, είναι η μοναδική ομάδα που κανείς φίλαθλος της δεν έχει δημιουργήσει πουθενά, κανένα θέμα.
Η ομάδα είναι θύμα μιας πολιτικής πλεκτάνης που η πολιτική ηγεσία αντί να κάνει αυτό που κάνει μία γείτονα χώρα, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς, με στημένα δικαστήρια, με στημένες συνθέσεις».
Ο Αντιεπριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας μίλησε για «κατάντημα και παλινωδίες της αθλητικής Δικαιοσύνης. Ο Αστέρας δεν είναι μόνο ένα αθλητικό σωματείο, θα υπάρχει αντίκτυπος στην οικονομία της Πελοποννήσου».
Ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος μίλησε για κράτος της Θεσσαλονίκης στο οποίο «πρέπει να υψώσουμε το ανάστημα», είπε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε «στημένες δίκες και για στημένα δικαστήρια», ενώ ο Γιώργος Ρουμελιώτης τόνισε ότι «ο Αστέρας είναι η ομάδα που δόξασε την Αρκαδία και την Πελοπόννησο και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση».
Εν τέλει, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να εγκριθεί το πλαίσιο που έθεσε ο Πέτρος Τατούλης, ότι η Περιφέρεια θα είναι παρούσα «στη μάχη που δίνει ο Αστέρας Τρίπολης και δυναμικά απέναντι σε όσους προσπαθούν να κατευθύνουν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο με τέτοιες μεθόδους» και παράλληλα συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή (Γιαννακούρας, Βαλασόπουλος και Ρουμελιώτης) η οποία αύριο θα είναι στην εκδίκαση της υπόθεσης.
Μειοψήφησαν μόνο οι Γόντικας και Γούργαρής οι οποίοι έθεσαν μία άλλη πρόταση, όπως την διατύπωσε ο Νίκος Γόντικας και προαναφέρεται στο κείμενο.