Η απόφαση του ΚΤΕΛ να προχωρήσει σε διακοπή δρομολογίων προς συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας, έχει ως αποτέλεσμα, να επικρατεί αναστάτωση στην περιοχή. Οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων ...
Αγίας Σοφίας, Καστρίου, Βερβένων και Αγίου Πέτρου, αντιδρούν έντονα στην εξέλιξη αυτή και μάλιστα αυτό αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας.
Είναι σημαντικό ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα και όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να ζητηθεί από το ΚΤΕΛ να επαναδρομολογήσει άμεσα τα δρομολόγια που «κόπηκαν»…
Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας, που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, έγινε την περασμένη εβδομάδα, στο Άστρος. Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν οι πρόεδροι Αγίας Σοφίας, Καστρίου και Αγίου Πέτρου.
Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανάγνωσε την επιστολή του εκπροσώπου της τοπικής Κοινότητας Αγίας Σοφίας, με την οποία ενημέρωνε ότι το ΚΤΕΛ Αρκαδίας από 01/7/2011 διέκοψε τα δρομολόγιά του μέσα από την Αγία Σοφία. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η αφάνταστη ταλαιπωρία των ηλικιωμένων κατοίκων που αναγκάζονται πλέον να διανύουν απόσταση 1,5 χιλιομέτρου κάτω από αντίξοες συνθήκες (κρύο, ζέστη, σκοτάδι).
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τοπικές Κοινότητες Καστρίου, Βερβένων και Αγίου Πέτρου.
Για το λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο επισημάνθηκε ότι πρέπει να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας, προκειμένου να επαναφέρει τα δρομολόγια που έχει διακόψει στις προαναφερόμενες τοπικές Κοινότητες.
«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ»
Λαμβάνοντας το λόγο , ο κ. Κόκκοτας Δημήτριος (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγίου Πέτρου), είπε: «Δεν φθάνει η οικονομική κρίση, δεν μας φθάνουν οι ακροβατισμοί, η μείωση των συντάξεων κλπ, τώρα έχουμε και διακοπή δρομολογίων του ΚΤΕΛ. Η κατάσταση αυτή μας παραπέμπει σε κατάσταση του προηγούμενου αιώνα. Που είναι το Κράτος; Πως ενεργεί το ΚΤΕΛ και από πού δίνονται οι άδειες; Το κόστος μεταφοράς με ιδιωτικά μέσα είναι μεγάλο και πρέπει να γίνουν ενέργειες από το δήμο, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία. Να γίνει επίσης προσφυγή στη δικαιοσύνη».
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Σύμφωνα με τα πρακτικά του Συμβουλίου, διατυπώθηκαν και οι εξής απόψεις…
Δαλιάνης Ευστράτιος (πρώην Δήμαρχος, αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης): «Συμφωνούμε με την τοποθέτηση του κ. Κόκκοτα και πρέπει να γίνει
αυστηρή επίπληξη στο ΚΤΕΛ, προκειμένου να γίνει επαναφορά των δρομολογίων».
Αδάμης Παναγιώτης (αρχηγός της «Λαϊκής Συσπείρωσης Βόρειας Κυνουρίας»): «Τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης. Τα δρομολόγια τα κάνουν όπως τους συμφέρει. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι ψηφίσματα αλλά να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Υπάρχουν ανάπηροι πολέμου και δεν εξυπηρετούνται. Όλα αυτά είναι δημόσια περιουσία».
Πολυμενάκος Νικόλαος: «Ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σίταινας, τα τελευταία 8 χρόνια, είχαμε κάνει πάρα πολλές καταγγελίες και η αντιμετώπιση εκ μέρους του ΚΤΕΛ δεν ήταν η πρέπουσα. Αν το ΚΤΕΛ καταργεί άγονες διαδρομές, τότε πρέπει να βρούμε τρόπο να του επιβάλουμε διακοπή και των διαδρομών από τις οποίες ωφελείται σημαντικά».
Καμπύλης Άγγελος: «Το ΚΤΕΛ είναι κρατικοδίαιτη ιδιωτική επιχείρηση και πρέπει να κάνουμε δημοτική συγκοινωνία για να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Πρέπει να εκδοθεί σκληρό ψήφισμα».
Να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων Αγίας Σοφίας, Καστρίου και Αγίου Πέτρου, συμφώνησαν με την εισήγηση και έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας αποφάσισε ομόφωνα να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία – μέσω της απόφασης αυτής - προς το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, με την οποία να ζητάει την ΑΜΕΣΗ επαναδρομολόγηση των καταργηθέντων δρομολογίων από και προς τις τοπικές Κοινότητες Αγίας Σοφίας, Αγίου Πέτρου, Καστρίου και Βερβένων.
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΘΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΓΕΑΣ
Η διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψην της την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποφάσισε να εγκρίνει την προμελέτη της κατάστασης διατήρησης και των προτάσεων συντήρησης των λίθινων αντικειμένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της μουσειολογικής μελέτης της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ για την επανέκθεση του Μουσείου Τεγέας, με τους ακόλουθους όρους:
1. Δεν θεωρείται απαραίτητη η δειγματοληψία προς ταυτοποίηση του υλικού κατασκευής των αντικειμένων. Ο τρόπος και τα υλικά συντήρησης ανά
αντικείμενο να γίνουν σε συνεργασία με τη Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων
και Νεωτέρων Μνημείων.
2. Να προηγηθεί των επεμβάσεων και ανά αντικείμενο ο τρόπος και η
μέθοδος νέας στήριξης.
3. Για τα αντικείμενα που δεν θα εκτεθούν, να γνωστοποιηθούν οι μέθοδοι
μελλοντικής φύλαξης, συντήρησης και προστασίας τους.