Ο Δήμος Γορτυνίας έχει πάρει απόφαση να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρίπολης, προκειμένου η ΔΕΥΑΤ να προχωρήσει στην ...
εκτέλεση χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών τωνδικτύων ύδρευσης του δεύτερου των συμβαλλομένων, στην παροχή επιστημονικής συνδρομής σε ζητήματα σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού και κατά περίπτωση σε έλεγχο και παρακολούθηση των εγκαταστάσεων χλωρίωσης.
Βασικό περιεχόμενο των προβλεπομένων ελέγχων είναι οι μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις του πόσιμου νερού.
Η παροχή εργαστηριακών υπηρεσιών θα εκτελεστεί στα εργαστήρια της ΔΕΥΑΤ που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού.
Για τον καθορισμό των σημείων δειγματοληψίας αποφασίζει ο δεύτερος των συμβαλλομένων. Η ΔΕΥΑΤ διατυπώνει την άποψή της για την ορθολογική κατανομή των σημείων δειγματοληψίας, όταν αυτή ζητηθεί.
Η παροχή υπηρεσιών θα τιμολογείται σύμφωνα με τα οριζόμενα σε απόφαση του Δ.Σ
της ΔΕΥΑΤ, που εγκρίθηκε με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριπόλεως.
Η εξόφληση της δαπάνης θα πραγματοποιείται από τα έσοδα του Δήμου Γορτυνίας (ιδίους πόρους).
Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση ισχύει για ένα έτος από την υπογραφή της.
Η συχνότητα των αναλύσεων (χρονοδιάγραμμα) καθορίζεται όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ Υ2 2600/2001 η ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν.
Οι δειγματοληψίες πόσιμου νερού θα γίνονται από ειδικευμένο προσωπικό του Δήμου, είτε από την ΔΕΥΑΤ. Η απόλυτη ευθύνη της ορθής δειγματοληψίας σύμφωνα με τις Ελληνικές και διεθνείς προδιαγραφές καθώς και η ευθύνη για την συντήρηση των δειγμάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές καθώς και η ευθύνη για την συντήρηση των δειγμάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη μεταφορά τους στο εργαστήριο σε χρονικό διάστημα που σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι μεγαλύτερο των 24 ωρών, ανήκει σε αυτόν που εκτελεί τη δειγματοληψία.
Όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της παρούσας ορίζεται τετραμελής επιτροπή από εκπροσώπους των συμβαλλομένων μερών, οι οποίοι θα οριστούν με πράξεις των αρμοδίων οργάνων.
Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Στο διάλογο που έγινε, πριν την ψήφιση, ακούστηκαν διάφορες απόψεις για το θέμα αυτό. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινα οι παρακάτω τοποθετήσεις:
- Ο κ. Φράγκος, ο οποίος είπε: «Είμαστε κάθετοι σ΄ αυτού του είδους τις διαδικασίες ο λαός να πληρώνει την Τρίπολη, είμαστε κατά. Η λογική σας έχει σκοπό να πληρώσει ο λαός, είναι εις βάρος Λαϊκών συμφερόντων, να διεκδικήσει ο Δήμος από τον κρατικό Προϋπολογισμό.»
- Ο κ. Κουντάνης, είπε: «Χρειάζεται να πηγαίνει το νερό στα εργαστήρια για έλεγχο. Σαν Δήμος Βυτίνας είχαμε κάνει Προγραμματική Σύμβαση αλλά δεν ελέγχθηκε καμία φορά, μόνοι μας θα πηγαίνουμε το νερό, αυτοί θα βάζουν τα εργαστήρια».
- Ο κ. Αποσκίτης είπε: «Αυτονόητο είναι να ελέγχεται το νερό. Προτείνω πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό, να έρθουν εταιρείες με μικρό κόστος, που υπολογίζεται με τα δείγματα και τη χιλιομετρική απόσταση».
- Ο κ. Αλβενιώτης ρώτησε: «Πόσο κοστίζει η σύμβαση; Θα έπρεπε να είχατε πάρει ποσό». Είπε επίσης ότι συμφωνεί με τον έλεγχο των νερών αλλά με την άποψη του κ. Αποσκίτη να γίνει διαγωνισμός και η εταιρεία να είναι πιστοποιημένη.
- Ο κ. Τρυφωνόπουλος είπε: «Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λήψη των δειγμάτων που πρέπει να τηρούνται».
- Ο κ. Φράγκος είπε επίσης ότι αφορά την υγεία και το θέμα δεν είναι οικονομικό, να προστατεύσουμε τις πηγές να ελέγξουμε τις αποχετεύσεις.
- Ο κ. Νικήτας είπε: «Διαπιστώθηκε ότι δεν είσαστε έτοιμοι να αναβάλλετε το θέμα διότι το κόστος θα είναι μεγάλο για 130 χωριά να φέρετε συγκεκριμένα στοιχεία».
- Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει τιμοκατάλογος από τη ΔΕΥΑΤ που δουλεύει με τα χωριά πλην Τρίπολης και ότι με αυτόν τιμοκατάλογο θα γίνει η χρέωση.
- Ο κ. Αποσκίτης είπε: «Για κάθε Δημοτική Ενότητα η οικονομική επιτροπή να αναθέσει άμεσα τον έλεγχο των νερών.
- Ο κ. Αλβενιώτης είπε: «Ναι στον έλεγχο του νερού όχι στην υπογραφή σύμβασης να γίνει έρευνα αγοράς με ξεκάθαρο ποσό για την υπογραφή σύμβασης».