Παρέμβαση για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αρκαδία έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γούργαρης. Επισήμανε ότι «με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα, έρχεται στην επιφάνεια το πρόβλημα της εμπορευματοποίησης της γης, των ακτών, των ορεινών όγκων και των δασών, των ελλείψεων στη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια...
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ, έχουν την απόλυτη ευθύνη γιατί η ευρωενωσιακή πολιτική τους και οι νόμοι που έχουν ψηφίσει έχουν ανοίξει το δρόμο στο ξεπούλημα των ορεινών όγκων, των δασών και των αιγιαλών. Έχουν την ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις στους μηχανισμούς πυρόσβεσης και δασοπροστασίας. Άλλωστε, είναι άκρως χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του ίδιου του Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα ανοίξει τη συζήτηση «όχι για το τι είναι δάσος, αλλά τι θέλουμε να είναι δάσος», που δείχνει ξεκάθαρα, ότι αυτή η αντιδραστική πολιτική δεν θα συνεχιστεί απλώς, αλλά θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Οι ορεινοί όγκοι, οι λίμνες, τα ποτάμια και οι παραλίες της Πελοποννήσου αποτελούν «φιλέτα» για αξιοποίηση και εκμετάλλευση που έχουν στο στόχαστρο τους μεγάλοι τουριστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, εταιρίες Α.Π.Ε., μεγαλοξενοδόχοι, και διάφορα άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα επενδυτικά σχέδια.
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Μαίναλο, στο Πάπαρη, στο Ελληνικό και αλλού έχουν οικονομικά και πολιτικά αίτια: Στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης η γη έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, σε αντικείμενο κερδοσκοπίας και πλουτισμού ανοίγοντας το δρόμο για καταπατήσεις και καταστροφή δασών. Αυτή είναι η αιτία που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών.
Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραχωρεί στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο νόμος για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», κάνει ένα ακόμη βήμα για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και θα γίνεται από ιδιώτες.
Τα δάση και οι ορεινοί όγκοι, οι ακτές και ο αιγιαλός πρέπει να είναι δημόσια περιουσία, ν’ ανήκουν στο λαό. Δεν πρέπει ν’ αναπτύσσεται σε αυτά καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο λαό και τη νεολαία για ξεκούραση και αναψυχή. Η ευθύνη για την προστασία τους πρέπει να ανήκει σε ενιαίο κρατικό φορέα δασοπροστασίας.
Ο λαός έχει πείρα. Δεν πρέπει να εμπιστεύεται καμιά πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Περιφέρειας για την αποζημίωση των πυρόπληκτων, την αποκατάσταση των καταστραμένων από τις φωτιές περιοχών. Υπάρχει πείρα από την πολιτική αποκατάστασης των πυρόπληκτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Η κατάρτιση δασικών χαρτών και ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για τις πυρόπληκτες περιοχές δεν προώθησαν την ταχεία αναδάσωση των καμμένων δασικών εκτάσεων. Αντίθετα οδήγησαν σε αλλαγή χρήσης και συγκέντρωσης της γης σε λίγους, στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος μικρομεσαίων αγροτών. Χιλιάδες πραγματικά πυρόπληκτοι αγρότες και εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν, ενώ οι «πυρόπληκτες» επιχειρήσεις ταΐστηκαν με νέες προνομιακές παροχές και επιδοτήσεις.
Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, έχει σαφή ταξική επιλογή υπέρ των μονοπωλίων. Πάνω στα καμμένα δάση και στην καμμένη γη ολοκληρώνουν ένα μεγάλο οικονομικό-πολιτικό-οικολογικό έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, τον «Καλλικράτη», την «Πράσινη Ανάπτυξη» και την ΚΑΠ.
Και οι φετινές τραγικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη ο λαός και οι λαϊκοί φορείς να αντιπαλέψουν την πολιτική της Ε.Ε, τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρώτη και βασική προϋπόθεση για να προστατευτούν τα δάση και οι ορεινοί όγκοι είναι να γίνουν λαϊκή περιουσία, να σταματήσουν η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματική εκμετάλλευση τους.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν την προστασία των δασών από κάθε μορφή κερδοσκοπίας ή αυθαιρεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε πάλη διεκδικώντας:
Η γη να μην είναι εμπόρευμα. Η γη να μην αγοράζεται και να μην πουλιέται.
Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων και την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων και όχι μόνο αυτών που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, ακόμη και με τη μορφή δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο.
Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό. Αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που μέσα από μια διαφορετικά οργανωμένη δομή θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού όλων των βαθμίδων, επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχθεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτός ο αντιπυρικός σχεδιασμός θα έχει κύριο βάρος στην πρόληψη και στην οργάνωση των τοπικών επίγειων δυνάμεων, στη βελτίωση των υποδομών.
Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση 100% για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν όλοι οι πυρόπληκτοι αγρότες της Περιφέρειας.
Με αποκλειστική ευθύνη του κράτους να αναδασωθούν όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις στο Μαίναλο και τις άλλες περιοχές, απαγορεύοντας ταυτόχρονα κάθε επιχειρηματική εκμετάλλευση της.
Να προσληφθεί μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό στο πυροσβεστικό σώμα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και τις ελλείψεις.»