tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Επίσκεψη Τατούλη στον αρχαιολογικό χώρο της Σοχάς Νότιας Κυνουρίας

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Επίσκεψη Τατούλη στον αρχαιολογικό χώρο της Σοχάς Νότιας Κυνουρίας

Το ιστολόγιο http://tyrostsakonia.blogspot.com/2011/09/blog-post_3967.html αναφέρει ότι «ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης επισκέφθηκε τον χώρο ανασκαφών στην περιοχή Σοχά που βρίσκεται ανάμεσα στον οικισμό Βασκίνας και του οροπεδίου της Παλιόχωρας του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.
Οι ανασκαφές είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού για πρώτη φορά στην Κυνουρία γίνεται οργανωμένα μια τόσο μεγάλης έκτασης ανασκαφική έρευνα από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών ....με επικεφαλής τον κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη που θα φέρουν στο φώς πληροφορίες από τα σημαντικά ευρήματα που αφορούν την μετάβαση από τους προϊστορικούς στους ιστορικούς χρόνους και από την φυλετική κοινωνία στην πολιτική.
Η παρουσία του Περιφερειάρχη στον χώρο των ανασκαφών είναι σημαντική και δείχνει
έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Νότια Κυνουρία  έναν τόπο που αγαπά ιδιαίτερα και τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά, μαζί με τον Περιφερειάρχη στον χώρο τον ανασκαφών βρέθηκαν οι δύο θεματικοί Αντιπερειφερειάρχες κα Νικολάκου , ο κος Παπαφωτίου ο Κυνουριάτης Περιφερειακός Σύμβουλος κος Λαλουδάκης Δημήτριος και οι δύο Δήμαρχοι της Κυνουρίας κος Σκαντζός και κος Μαρνέρης.
Την ημέρα της επίσκεψης η αρχαιολογική σκαπάνη  έφερε στο φώς έναν ακόμη τάφο και οι παρευρισκόμενοι έγιναν είδαν τα οστά ανθρώπου που εικάζεται ότι είναι Μυκηναϊκής η Προ Μυκηναϊκής εποχής.
Ο υπεύθυνος των ανασκαφών κος Γρηγορακάκης ήταν σφικτός στο να δώσει περισσότερες πληροφορίες αφού οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, όπως μας είπε είναι πολύ σημαντική η ανακάλυψη του νεκροταφείου στην περιοχή της Σοχάς γιατί αυτό μαρτυρά ύπαρξη οικισμού κάτι που εύχεται να ανακαλύψει σύντομα.
Η ύπαρξη του κάστρου του Οριόντα στην Παλιόχωρα και των τάφων στην Σοχά μας κάνει αισιόδοξους και σίγουρα η περιοχή έχει ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους λόγω και της γεωστρατηγικής της θέσης αφού ήταν και ο δρόμος που οδηγούσε την  ενδοχώρα της αρχαίας Σπάρτης στα τότε παράλια της περιοχής μας που ήταν και τα επίνοια των Σπαρτιατών.
Σύντομα θα γίνει παρουσίαση των ευρημάτων σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Νότια Κυνουρία  με φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες.
Η κα Καραπαναγιώτου προϊσταμένη της ΛΘ εφορίας αρχαιοτήτων δήλωσε πολύ χαρούμενη με τα ευρήματα και είπε πως οι ανασκαφικές έρευνες θα συνεχιστούν αφού η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας θα βοηθήσουν όπως μπορούν για να συνεχιστούν οι ανασκαφές αλλά και να γίνουν νέες σε άλλα σημεία του οροπεδίου της Παλιόχωρας.
Ο κος Τατούλης από την πλευρά του δήλωσε ότι η περιφέρεια θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την  δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας ώστε να φιλοξενηθούν τα ευρήματα από όλη την περιοχή του Δήμου.
Τέλος θα πρέπει να σχολιάσουμε την εθελοντική εργασία αρκετών κατοίκων κατά την διάρκεια των ανασκαφών καθώς και την παρουσία αρκετών ΜΜΕ που κάλυψαν την επίσκεψη του Περιφερειάρχη και πρόβαλαν το γεγονός.»
blogger hit counter