Οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από τις πολυτελείς κατασκευές και όχι από μικρά κτίσματα
Στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πρώτη σε ανταπόκριση, ήταν η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας
Την κατεδάφιση εκατό αυθαιρέτων το μήνα, αρχής γενομένης, ει δυνατόν και από τον Νοέμβριο, προβλέπει το πρόγραμμα, που επεξεργάζονται οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο εφαρμογής της «κόκκινης γραμμής» που έθεσε, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του νόμου, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του skai.gr στο οποίο επισημαίνεται ότι η πρώτη αποκεντρωμένη διοίκηση που ανταποκρίθηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, κάτι φυσικά που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον γενικό γραμματέα της, Τάσο Αποστολόπουλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύμφωνα λοιπόν με τον «Σκάι», «Πρόκειται για αυθαίρετα τα οποία έχουν ανεγερθεί σε προστατευόμενες, ανά την επικράτεια, περιοχές και, όπως δήλωσαν, στον ΣΚΑΪ, στελέχη του Υπουργείου, οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από τις πολυτελείς κατασκευές και όχι από μικρά κτίσματα, που, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί και να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες (πολύτεκνοι κλπ). Οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, έχουν κληθεί και αποστέλλουν στο Υπουργείο, λίστες με τα αυθαίρετα για τα οποία έχουν τελεσιδικήσει οι διαδικασίες ενστάσεων και κρίθηκαν οριστικώς, κατεδαφιστέα.
Μέχρι στιγμής, στις Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν αποσταλεί περί τα δύο χιλιάδες πεντακόσια οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, με πρώτη σε ανταπόκριση, την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, που έχει κοινοποιήσει, περί τα επτακόσια. Αντιθέτως, με πολύ αργούς ρυθμούς, ανταποκρίνεται η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, έχοντας αποστείλει, λιγότερα από τριακόσια οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά σε πέργκολες και φράκτες....
Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία μπήκαν οι διαδικασίες τηλεπισκόπισης των προστατευόμενων περιοχών, ώστε οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα Δασαρχεία, να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, τι έχει ανεγερθεί εντός των ορίων ευθύνης τους.
Όλα αυτά, όμως, για να επιτευχθούν, πρέπει να υποστηριχθούν με την αναγκαία υποδομή. Ναι, η ηγεσία του Υπουργείου έχει την βούληση να θέσει την «κόκκινη γραμμή», στην αυθαίρετη δόμηση. Τίποτα, όμως, από όλα αυτά δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, εάν η Ειδική Υπηρεσία κατεδαφίσεων, δεν ενισχυθεί με προσωπικό, μηχανήματα και πιστώσεις. Γιατί στο διάστημα των δύο ετών που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της δημιουργίας της, τίποτα δεν έγινε. Μηδέν πιστώσεις, μηδέν εξοπλισμός, μηδενική ενίσχυση σε προσωπικό. Στο χέρι του υπουργού Περιβάλλοντος, είναι να αποδείξει ότι εννοεί την εφαρμογή της «κόκκινης γραμμής», μετά την οποία όλα τα αυθαίρετα, θα κατεδαφίζονται εν των γεννάσθαι.»