tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Όχι» στα χαράτσια κυβέρνησης και τρόϊκας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Όχι» στα χαράτσια κυβέρνησης και τρόϊκας


Γράφει ο Θανάσης Πετράκος - Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που πανηγύριζε για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και τις αποφάσεις της συνόδου ηγετών της 21 Ιουλίου 2011, αφού έβαλε ως εθνικό όραμα «ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια», σήμερα επισείει για 6η φορά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της μη είσπραξης της 6ης δανειακής δόσης για να επιβάλλει νέα σειρά βάναυσων μέτρων ενάντια σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αγρότες και συνταξιούχους.

«Έκτακτη» εισφορά, «έκτακτο» ειδικό τέλος στα ακίνητα, «εργασιακή εφεδρεία» (το άλλο όνομα της απόλυσης), περικοπές εισοδημάτων μέσω ενιαίου μισθολογίου, αύξηση έμμεσων φόρων και ξεπούλημα όσο – όσο της δημόσιας περιουσίας είναι το νέο πακέτο που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του αποστερεί από την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών τα «προς το ζην». Στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να «κατασχέσει» το εισόδημα των εργαζομένων και να «δημεύσει» ακόμη και την πρώτη κατοικία του.
Από κοντά και η ΝΔ που βλέπει απλά λάθος συνταγή πολιτικής και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φόρων κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτα η μεγάλη περιουσία, τα τεράστια κέρδη, οι μονίμως φοροαπαλλασσόμενοι, η περιουσία της εκκλησίας και των μοναστηριών, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι offshore εταιρείες κλπ.
Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς και του ειδικού τέλους ακίνητων σε όλους γενικά τους πολίτες, ανεξάρτητα της πραγματικής φοροδοτικής τους ικανότητας, πέραν των άλλων παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Η επιβολή του χαρατσιού για όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία ή όχι, επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και είναι κοινωνικά άδικη. Ο λαός καλείται να πληρώσει, οργίζεται και βρίσκεται σε απόγνωση.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει τώρα.
Είναι ανάγκη να συγκροτηθεί και να αναπτυχθεί ένα μαζικό και λαϊκό κίνημα αντίστασης ενάντια στα αντιλαϊκά αυτά έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και η τρόικα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τοκογλύφων δανειστών της χώρας.
Ένα παλλαϊκό κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συνταγματικών αρχών, με βάση το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος διεκδίκησης φορολογικής δικαιοσύνης, με τη φορολόγηση του πλούτου, των κερδών και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αγώνων για να φύγει η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικές τους, για να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, με τη χρησιμοποίηση κάθε μέσου και «όπλου», όπως λογιστικός έλεγχος του χρέους, στάση πληρωμών κ.λπ.
Τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς, τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να αντιταχθούν ενεργητικά στα καταστροφικά αυτά κυβερνητικά μέτρα και να απαιτήσουν να αποσύρει η κυβέρνηση τώρα όλα τα φορομπηχτικά μέτρα, μέτρα αντισυνταγματικά, παράνομα, μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας και εξευτελισμού της πατρίδας.
Πρέπει να στηριχτούν πρώτα απ’ όλα οι άνεργοι, οι άποροι, οι φτωχοί, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Πρέπει να στηριχθεί η απόφαση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ να μην μετατραπεί η ΔΕΗ σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά.
Οι επιστημονικοί φορείς και ιδιαίτερα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να διαμορφώσουν πλαίσιο νομικής, αλλά και πρακτικής υποστήριξης σε όσους δεν υπακούσουν ή δεν αντέχουν να πληρώσουν τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα.
Κανείς μόνος του στην κρίση. Κανείς μόνος του στην εξαθλίωση. Να ορθωθεί ένα τείχος λαϊκής αντίστασης: «ΟΧΙ! ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ! Να φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν και κερδίζουν από αυτή».
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο του λαού, η ενότητα, η δύναμή του.
Ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό κίνημα πρέπει να συγκροτηθεί παντού με το σύνθημα:
Δεν χρωστάμε – Δεν πουλάμε – Δεν πληρώνουμε.
blogger hit counter