tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου!

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου!



Τη σύσταση «μικτής» (Δημοτικής-Κοινωνικής) Εταιρείας Οικοτουριστικής Προβολής και Ανάδειξης του Δήμου Τρίπολης προτείνει ο ...
δημοτικός σύμβουλος της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» Βασίλης Γιόκαρης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Να υπενθυμίσουμε ότι προκειμένου να διαμορφώσει πρόταση-προτάσεις, σχετικά με το αίτημα του «Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου» Τρίπολης, δημιουργήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης τον περασμένο Ιούλιο Επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο, εκπροσώπους και μέλη των δημοτικών συνδυασμών. Η επιτροπή συνεδρίασε (Ιούλιο-Αύγουστο) δύο φορές και συζήτησε εκτενώς το θέμα. Στη 2η συνεδρίασή της συμμετείχαν και ο πρόεδρος του ΕΟΣ Τρίπολης Νίκος Γιαννούλης καθώς επίσης και ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος.
Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση εκτέλεση ορισμένων εργασιών, ώστε «να μη χαθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος που έρχεται» και να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Οστρακίνας ήδη από αυτή την περίοδο.
Αντί αυτού, ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» Βασίλης Γιόκαρης πρότεινε τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και πρωτοβουλιών εκ μέρους του Δημ. Συμβουλίου και της Δημ. Αρχής, με στόχο  τη σύσταση «μικτής» (Δημοτικής-Κοινωνικής) Εταιρείας Οικοτουριστικής Προβολής και Ανάδειξης του Δήμου Τρίπολης.
Σύμφωνα με τον κ. Γιόκαρη, «η πρόταση έγινε κατ΄αρχήν δεκτή από το δήμαρχο, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Παυλή, τον πρόεδρο του ΕΟΣ Τρίπολης και τα άλλα μέλη της επιτροπής, με την έννοια να εξεταστεί η υλοποίησή της με την απαιτούμενη έως το ερχόμενο καλοκαίρι ευχέρεια χρόνου».
Τελευταία εξέλιξη ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 20 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να επιχορηγήσει τον ΕΟΣ Τρίπολης με το ποσό (κατ΄αρχήν) των 15.000 Ευρώ, προκειμένου να ενεργήσει τα δέοντα και να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες για την επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Στη σχετική συζήτηση, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Γιόκαρης.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

«Στόχος : Σύσταση – υπό όρους και προϋποθέσεις – μιας «μικτής» εταιρείας, δηλ. με τη συμμετοχή του Δήμου και επιχειρηματιών της περιοχής, με περιεχόμενο δραστηριοτήτων την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή των στοιχείων του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τρίπολης, με ιδιαίτερο βάρος στο Μαίναλο.
Στο εταιρικό σχήμα (Ανώνυμη Εταιρεία), η ποσοστιαία συμμετοχή του Δήμου Τρίπολης (ή μαζί με την επιθυμητή συμμετοχή και του Δήμου Γορτυνίας) δεν επιτρέπεται βάση του νομοθετικού πλασίου να υπερβαίνει το 49%. Το υπόλοιπο 51% θα καλύπτεται από ιδιώτες της περιοχής (ξενοδόχους, εστιάτορες, συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείς). Η επωνυμία της εταιρείας μπορεί να είναι <<Εταιρεία οικοτουριστικής προβολής και ανάδειξης, το Μαίναλο, ΑΕ>>.

Τα βήματα, τα οποία προτείνουμε να κάνει ο Δήμος Τρίπολης για τη διερεύνηση και την επίτευξη του ως άνω στόχου είναι τα εξής :

1. Απόφαση του Δ.Σ. Ο Δήμος εκφράζει το κατ΄αρχήν ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου. Ο Δήμος δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει το 49% από το απαιτούμενο για τη σύσταση Α.Ε. αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των 60.000 €, ήτοι περί τα 30.000 €.
Στην αρχική απόφαση διατυπώνεται με σαφήνεια ότι το περιεχόμενο δράσεων αφορά στην ανάληψη, ανάδειξη και προβολή ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

2. Ο Δήμος αναθέτει με δικά του έξοδα (*) την εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Επιπλέον, η μελέτη διερευνά και προσδιορίζει τα κατ΄αρχήν απαιτούμενα έργα/επεμβάσεις/ενδεχόμενη συντήρηση υπαρχουσών υποδομών, επομένως και το κόστος για την υλοποίησή τους. Εφόσον το αποτέλεσμα της μελέτης είναι θετικό, και μόνον τότε, ο Δήμος προχωρά στα επόμενα βήματα. Είναι απαραίτητο στο σημείο αυτό να αναφερθεί και να υπογραμμιστεί ότι, η εταιρεία θα πρέπει – από τις δραστηριότητες που θα αναπτύσσει – να έχει έσοδα και κέρδη, ώστε να μπορεί να ΄΄σταθεί στα πόδια της χωρίς κρατικά ή οποιαδήποτε άλλα δεκανίκια΄΄ καθ΄όλη τη διάρκεια λειτουργίας της (* : Αν το κόστος της μελέτης υπερβαίνει τα 10.000 €, τότε ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει συγχρηματοδότες ή χορηγούς που θα καλύπτουν το επιπλέον κόστος. Αν δεν βρεθούν τέτοιοι, τότε το εγχείρημα σταματάει. Βλ. και παρακάτω στο σημείο 3).

3. Ο Δήμος Τρίπολης ενημερώνει και αναζητά ιδιώτες επιχειρηματίες της περιοχής, ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην ως άνω μικτή εταιρεία. Εφόσον ευρεθούν αυτοί, είναι απαραίτητη ανάλογη με αυτή του Δ.Σ. του Δήμου δέσμευσή τους, ώστε να καλυφθεί το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των 60.000 € (Εάν τα ευθύς εξ αρχής αναγκαία έργα απαιτούν και άλλα κεφάλαια πέραν των 60.000 €, τότε Δήμος και ιδιώτες συμ-μέτοχοι γνωρίζουν εξ αρχής τις απαιτήσεις στις οποίες οφείλουν να ανταποκριθούν). Είναι αυτονόητο ότι, εάν δεν εξευρεθούν ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στην μικτή εταιρεία ιδιώτες, τότε ολόκληρη η πρωτοβουλία εκ μέρους του Δήμου σταματάει στο σημείο αυτό χωρίς καμία άλλη συνέχεια.

4. Σύνταξη καταστατικού και σύσταση της εταιρείας

5. Καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου, έναρξη λειτουργίας της εταιρείας και έναρξη υλοποίησης των πρώτων δράσεων ή και έργων.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ  ΜΑΙΝΑΛΟΥ

1. Οικονομική Βιωσιμότητα : Μη ρεαλιστική

1.1. Υπό ΄΄κανονικές συνθήκες΄΄ (δηλ. περιορισμένη διάρκεια χιονοπτώσεων όσο και χαμηλών θερμοκρασιών - χιονοκάλυψης) : Αδύνατη και με τις πλέον συντηρητικές απαιτήσεις κερδοφορίας (Μία μελέτη βιωσιμότητας θα τεκμηριώσει με απόλυτα βεβαιότητα τη θέση αυτή).
1.2. Με αυτά τα δεδομένα, η χρηματοδοτική συμμετοχή του Δήμου Τρίπολης σε ένα φορέα / σε μία εταιρεία αξιοποίησης ή διαχείρησης του χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου είναι απορριπτέα.
1.3. Επενδυτές, ντόπιοι και μη, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης του χιονοδρομικού, λαβαίνοντας όμως υπόψη τους το 1.1. καθώς και τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και όρους (βλ. παρακάτω).


2. Περιβαλλοντικοί Όροι : Οικολογικής Συμβατότητας

Όχι επέκταση στις πίστες (Βλ. Περιβαλλοντική Μελέτη Μαινάλου)
Όχι τεχνητό χιόνι και συναφείς υποδομές
Όχι χρήση Μοτοκρός
Όχι άλλος δρόμος (από Λεβίδι ή από οπουδήποτε αλλού)
Πρόσβαση από τους υπάρχοντες δρόμους και δη με μικρά λεωφορεία
Όχι άλλες παρεμβάσεις, Όχι επιπλέον έργα συναφών υποδομών κ.λπ.

Με την τήρηση των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων, το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου και οι υπάρχουσες συναφείς υποδομές δύνανται να αποτελέσουν δευτερεύουσας σημασίας στοιχεία μιάς ήπιας οικοτουριστικής προβολής, ανάδειξης και αξιοποίησης του Μαινάλου. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Τρίπολης μπορεί να πάρει συγκεκριμένες  πρωτοβουλίες με στόχο την – υπό προϋποθέσεις - σύσταση μιάς μικτής εταιρείας (Βλ. σχετικά ξεχωριστό κείμενο).»
blogger hit counter