tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Πρόβλεψη - σοκ για τους εργαζομένους της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη!

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόβλεψη - σοκ για τους εργαζομένους της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη!


Πως συνδέεται η επέλαση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης, η νέα μονάδα φυσικού αερίου και το καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας»…
Διαβάστε παρακάτω…

Η τοποθέτηση που έκανε, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο Βαγγέλης Γούργαρης (περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης») ναι μεν αφορούσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνδέθηκε όμως άμεσα με τις επερχόμενες εξελίξεις, που αφορούν το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Μπορεί, τα όσα είπε ο Γούργαρης, να πέρασαν στα … ψιλά, αλλά –όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω- αναφέρθηκαν πολύ σοβαρά στοιχεία και έγιναν εκτιμήσεις για το μέλλον, που μόνο ενθαρρυντικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τους εργαζομένους, αλλά και γενικότερα για την ανεργία της περιοχής μας.
Ουσιαστικά, αυτό που εξήγησε ο Βαγγέλης Γούργαρης, είναι ότι αυτό που λέμε «μεταλιγνιτική εποχή» στη Μεγαλόπολη και για το οποίο συζητάμε επί χρόνια, πλέον θα γίνει πράξη και μάλιστα άμεσα!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που έδωσαν δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες, τις προηγούμενες δεκαετίες, θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Θα πει κάποιος ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, διότι ο λιγνίτης προκαλεί μεγάλη ρύπανση και «πνίγει» το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, δημιουργώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Έως ένα βαθμό αυτό έχει βάση, αλλά παράλληλα πρέπει να εκτιμηθεί και τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΗ και αν χρησιμοποίησε ή όχι την σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, που χρησιμοποιείται σε άλλα κράτη, για να περιορίσει τη ρύπανση.
Αλλά, ακόμα κι αν θεωρηθεί ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, θα βελτιώσει την κατάσταση στο περιβάλλον της Μεγαλόπολης, έχει άραγε σκεφτεί κανείς τι χάνουμε ως περιοχή, από την εξέλιξη αυτή;

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γούργαρης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 12ης Σεπτεμβρίου, είπε ότι «οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε ένα λοφάκι σε όλη την Περιφέρεια, ιδιαίτερα στην Αρκαδία και τη Λακωνία, που να μην εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες».
Και προσέθεσε ότι «προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα προνόμια και να έχουν τα υπερκέρδη που τους εξασφαλίζει το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θα στήσουν όσο πιο πολλές εγκαταστάσεις μπορούν αδιαφορώντας για τους κατοίκους και το περιβάλλον».
Εξήγησε μάλιστα ότι «τη στιγμή που για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ, σ’ αυτούς δίνονται τεράστια ποσά για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις και από την άλλη τους εξασφαλίζεται ληστρική εγγυημένη προαγορά της παραγόμενης ενέργειας για 30 χρόνια, λογικό είναι να προσπαθήσουν να στήσουν ανεμογεννήτριες ακόμα και μέσα στα χωριά».
Υπογράμμισε πως «είναι αρκετές εκατοντάδες MW η ισχύς τέτοιων εγκαταστάσεων που έχετε εγκρίνει στο πρώτο 8μηνο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στους μεγαλοεπιχειρηματίες και με τη δική σας έγκριση».
Και προειδοποίησε ότι «η συνεχής αλλαγή του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ακριβών παραγωγών έφερε τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 3η στην Ε.Ε. στις ανατιμήσεις του ρεύματος, σε λίγο θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά. Μάλιστα αυτές τις μέρες συζητιέται και νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος.
Οι 100.000 περίπου οικογένειες που στερούνται το ηλεκτρικό γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς θα αυξηθούν δραματικά».
Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί με τις ψήφους σας ο αέρας και ο ήλιος της Πελοποννήσου να γίνονται όργανα ληστείας του λαϊκού καταναλωτή.
Δεν μπορεί με τις ψήφους σας να καταστρέφεται γη υψηλής παραγωγικότητας, να οργώνονται τα βουνά ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, όπως ο Πάρνωνας, να βεβηλώνονται ιστορικοί τόποι, όπως η Μάνη που έμεινε αναλλοίωτη στους αιώνες».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Γούργαρη και τα όσα είπε δημοσίως στο περιφερειακό συμβούλιο, «παράλληλα με την επέλαση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που δεν προσφέρουν ούτε μία θέση δουλειάς, συνεχίζεται η απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με τις γνωστές συνέπειες στους εργαζόμενους, Τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή, από τη συρρίκνωση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης.
Με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου οι συνέπειες θα πάρουν δραματική μορφή.
Θα μείνει σε λειτουργία μόνο η Νο 4 λιγνιτική μονάδα και θα περιοριστούν οι λειτουργίες των ορυχείων στο επίπεδο των αναγκών της 4ης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι σταθερής δουλειάς στη ΔΕΗ θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις, θα περιοριστούν σημαντικά η κάθε μορφής συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι.
Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό για τη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη, την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τι σημαίνει πλεονάζον προσωπικό, όσοι προσποιηθούν ότι δεν το καταλαβαίνουν και δεν πάρουν έγκαιρα θέση, θα είναι συνένοχοι στο έγκλημα που ετοιμάζεται.»
Αυτή είναι η πρόβλεψη – σοκ για τους εργαζομένους της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Εμείς, την καταγράφουμε και θα διαπιστώσουμε στο άμεσο μέλλον, αν επιβεβαιωθεί ή όχι.
blogger hit counter