Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Βαλασόπουλος αναφέρει ότι «ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ.Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του προανήγγειλε ουσιαστικά την πώληση των Μονάδων ΑΗΣ 3 και 4 της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και ...
της μονάδας του Αμυνταίου, σε ιδιώτες, επικαλούμενος σχετική υποχρέωση του Ελληνικού κράτους που απορρέει από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει απέναντι στη Τρόικα. Σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου, στα σχέδια είναι η δημιουργία μίας «μικρής ΔΕΗ» που θα αποτελείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αντιπροσωπευτικές του μείγματος καυσίμων που έχει σήμερα, και ως εναλλακτικές λύσεις ανέφερε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με πώληση πακέτου μετοχών έως 17% και την πώληση μεριδίων θυγατρικών, όπως των εταιρειών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον ο κ. Υπουργός για το μείζον θέμα των απολύσεων, είπε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία …δέσμευση για το προσωπικό των μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν ενώ για τις ελλείψεις που υπάρχουν στην παραγωγή ενέργειας, τα ορυχεία και τα πλεονάσματα στις διοικητικές υπηρεσίες και τον τρόπο κάλυψής τους με στόχο τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης της ΔΕΗ , μας ενημέρωσε πως περιμένει ακόμα απάντηση από την διοίκηση της επιχείρησης.
Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό, καθώς την ίδια στιγμή που μιλάει για ελλείψεις δεν δεσμεύεται πως δεν θα γίνει καμία απόλυση, δημιουργώντας κλίμα φοβίας στους εργαζόμενους που δεν ξέρουν πλέον τι τους ξημερώνει. Ταυτόχρονα ετοιμάζει ένα ακόμα πλήγμα στην περιοχή της Μεγαλόπολης και ολόκληρης της Αρκαδίας , η οποία αρκετές δεκαετίες τώρα έχει δώσει και το αίμα των ανθρώπων της, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον δεν ξεκαθαρίζει πλήθος ερωτημάτων που γεννιούνται αφού, δεν μας λέει π.χ. τι θα γίνει με τις περιοχές των ορυχείων που είναι η «προίκα» της ΔΕΗ ή τα «άγονα», εδάφη δηλ. που απαλλοτριώθηκαν από τους κατοίκους για την «δημόσια ΔΕΗ» ή τι θα επακολουθήσει όταν εξαντληθούν τα κοιτάσματα, δεν λέει λέξη για νέες μορφές ενέργειας που επανειλημμένως έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, βασικό στοιχείο για να εξακολουθήσει η βιωσιμότητα της επιχείρησης και φυσικά ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.
Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν αυτός, δηλαδή με νέα μέσα τεχνολογίας , να εκσυγχρονιστεί η μονάδα παραγωγής της Μεγαλόπολης και να δοθεί μέσω και ιδιωτικών επενδύσεων νέα πνοή , θα μας έβρισκε στο πλευρό της. Αλλά όταν λέει πως πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και το λιγνιτικό πεδίο της Βέβης και πως όλα αυτά είναι επιταγές της Τρόικα καταλαβαίνουμε όλοι πως μιλάμε για ένα ακόμη ξεπούλημα με τεράστιο κόστος για την Μεγαλόπολη, για την Αρκαδία και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα. Ιδιαίτερα όταν αυτές επιχειρούνται, βεβιασμένα, χωρίς κανόνες, χωρίς στρατηγικό πλάνο, χωρίς την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με μόνο γνώμονα εισπρακτικά κριτήρια. Σε στρατηγικούς δε τομείς της χώρας, πιο ρεαλιστική και σύγχρονη σε πολλές περιπτώσεις, είναι η προσέγγιση που τονίζει πως πρέπει να περιοριστούν οι αδυναμίες του κράτους εισάγοντας την χρηστή διακυβέρνηση (good governance).
Και αυτό γιατί τέτοιες περιπτώσεις, όπως η πώληση του ορυκτού μας πλούτου, απέχουν από το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό και τελικά οδηγούν σε μονοπώλια ή ολιγοπώλια, τα οποία καταλήγουν πάντα, εις βάρος των καταναλωτών και των εργαζομένων.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ το Περιφερειακό συμβούλιο :
Να τεθεί το θέμα για συζήτηση στην συνεδρίαση της 03/10/11, ως προ ημερήσιας,
Να εκδοθεί ψήφισμα αντίθεσης προς τέτοιες σχεδιαζόμενες ενέργειες ξεπουλήματος της περιοχής και συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους,
Να γίνει σχετική παράσταση, επιτροπής του Π.Σ., προς τον αρμόδιο κ. Υπουργό,
Να παρθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της περιοχής με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.
Να εκφρασθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο η συνεχής αλληλεγγύη και έμπρακτη συμπαράσταση του Π.Σ. προς τα σωματεία και τους φορείς, στους αγώνες τους.»