tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η κρίση να γίνει ευκαιρία για την Πελοπόννησο!

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρίση να γίνει ευκαιρία για την Πελοπόννησο!


Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Πελοπόννησος στην Ευρώπη των Περιφερειών: Προκλήσεις Ανάπτυξης», που έγινε, παρουσία Ευρωβουλευτού και Πρόεδρου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Danuta Hubner.
Παρόντες επίσης, ήτανο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Μανιάτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Τ.Ε.ΜΕΣ Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Invest in Greece Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, το Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παπαγεωργίου Ηλίας και ο Καθηγητής Διονύσης Κλάδης Γενικός Γραμματέας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αρχικά, μίλησε ο συντονιστής της συζήτησης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας ο οποίος καλωσόρισε την κυρία Χούμπνερ.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης και είπε: "Το ζητούμενο της σημερινή συνάντησης διαλόγου είναι τα στοιχεία μιας νέας περιφερειακής πολιτικής που θα δώσει τη δυνατότητα σε περιοχές όπως είναι η Πελοπόννησος να χαράξουν νέες πολιτικές ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. 
Η κυρία Χούμπνερ έχει σημαδέψει τα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης, που ουσιαστικά μπορεί με τη δική της δράση και το δικό της παραγόμενο έργο να δώσει το στίγμα της και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι έχει σηματοδοτήσει την περιφερειακή ανάπτυξη.
Θα ήθελα να καταθέσω σήμερα εδώ παρουσία της Επιτρόπου κ.Χούμπνερ από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου κάποιες θεμελιώδεις σκέψεις για τους νέους στόχους της πολιτικής μας και τα μέσα για να απαντήσουμε στις προκλήσεις που διαμορφώνονται.
Στο μέλλον πρέπει να επιδιώξουμε εστίαση των πόρων σε περιορισμένο αριθμό προτεραιοτήτων , με στόχο να εξασφαλίσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για την ΕΕ2020. Αυτό σημαίνει τις εξής κατευθύνσεις: Καινοτόμες δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στις περιφέρειες, έμφαση στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, τα βασικά διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, σεβασμός κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.
Ανασχεδιασμός της κατηγοριοποίησης των περιφερειών επιδιώκοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα απλοποιώντας τα μοντέλα και καταλήγοντας σε τρεις κατηγορίες περιφερειών : αναπτυγμένες, ενδιάμεσες, λιγότερο αναπτυγμένες.
Έμφαση στις περιοχές με ειδικά γεωγραφικά ή δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως είναι τα υποβαθμισμένα αστικά κέντρα, απομακρυσμένα νησιά, ορεινές περιοχές.
Ενίσχυση του ρόλου περιφερειακών και τοπικών φορέων και αυξημένη υποστήριξη για να αποκτήσουν τις αναγκαίες διαχειριστικές ικανότητες.
Απλοποίηση των δομών διαχείρισης και των διαδικασιών.
Προτεραιότητα πρέπει να είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι περιφερειακές πολιτικές σε σχέση με την κρίση. Οι πολιτικές αυτές αποτελούν σημαντικό ανάχωμα της ΕΕ διότι εγγυώνται την κοινωνική αλληλεγγύη.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε κατά νου τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και εμείς.
Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μας απασχολούν διάφορα πράγματα ήσσονος σημασίας και να μην μας απασχολεί ο μεγάλος προβληματισμός που υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ υπό την έννοια των νέων πολιτικών που πρέπει να εφεύρουμε για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας
Ένας από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, είναι η ανεργία. Σήμερα, η χώρα μας και εδικά η περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, μέχρι το 2009 η ανεργία ήταν 6,1%, σήμερα έχει φτάσει δυστυχώς στο επίπεδο 13,6 και ι τάσεις θα δείχνουν συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση.
Το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε πριν την κρίση, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Εάν γρήγορα δεν επανασχεδιάσουμε αυτή τη δυνατότητα και δεν βάλουμε το ΕΣΠΑ στις καινούργιες ανάγκες, τότε τα πράγματα συνεχώς θα επιδεινώνουν την κατάστασή μας.
Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους λαούς της Ευρώπης, στους κατοίκους των ευρωπαϊκών περιφερειών, στις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών είναι ότι κάθε κρίση μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που οφείλουμε όλοι να το αναδείξουμε.
Είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες της έντονης δημοσιονομικής κρίσης και της αναπτυξιακής ύφεσης δεν δημιουργούν το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την εδραίωση του νέου θεσμού.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, έχουμε τη μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση από όλες τις υπόλοιπες περιφερειακές και κοινωνικές δομές της χώρας. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα."

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΟΥΜΠΝΕΡ
 
Το λόγο πήρε αμέσως μετά η Danuta Hubner η οποία μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του μηνύματος για δύο ζητήματα. Το ένα είναι να σταματήσουμε να μιλάμε συνέχεια για ελλείμματα και χρέος και να αρχίσουμε να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και το δεύτερο είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε ότι χρηματοδότηση υπάρχει μόνο μέσω του δημοσίου χρήματος, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και τα κεφάλαια από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της κυρίας Χούμπνερ και στη συνέχεια είπε ότι η πατρίδα μας περνά τη χειρότερη κρίση των τελευταίων πενήντα των, που είναι και βαθύτατα πολιτική και ηθική.
Αναφέρθηκε στη σημασία του σχεδίου «Καλλικράτης» και τόνισε ότι «στην περιφέρεια Πελοποννήσου, το στοίχημα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, θα το κερδίσουμε».
Ακολούθως, τόνισε ότι «στοίχημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να είναι να μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει από άλλες αναπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης. 
Εν συνεχεία, είπε: "Αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια Πελοποννήσου, που φιλοδοξεί να γίνει μία πράσινη, καινοτόμα περιφέρεια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ορισμένες από αυτές είναι ο αγωγός φυσικού αερίου που θα φέρει το φυσικό αέριο από την Κόρινθο στη Μεγαλόπολη, μελετούμε την επέκταση του στη Λακωνία και Λακωνία. Εκτιμούμε ότι θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, στην καρδιά της Πελοποννήσου, τη Μεγαλόπολη, δημιουργούμε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου, 500.000.000 €, που καθιστά τη Μεγαλόπολη σε ισχυρό πυλώνα στήριξης του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Παράλληλα, δημιουργούμε μία μεγάλες επενδύσεις, ένα φωτοβολταικό πάρκο, ισχύος 50 mw, προϋπολογισμού 150.000.000 €.
Ένα άλλο μικρό στοίχημα, αλλά ενδιαφέρον, θα είναι να απαντήσουμε θετικά και δημιουργικά στο νέο περιφερειακό σχέδιο για την Πελοπόννησο, που έχουμε προκηρύξει. Εδώ, εναπόκειται εμάς, τους επόμενους μήνες, μέσα από διαβούλευσης, από γενναιότητα και την ειλικρίνεια, να πούμε ένα μεγάλο ναι στην αλήθεια, και ένα μεγάλο όχι στην πλασματική ευημερία.»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΔΙΤ

Στην τοποθέτησή του είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε μεγάλα έργα υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, το αεροδρόμιο και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, όμως τόνισε ότι δεν έχει αναπτυχτεί περαιτέρω και στα μικρότερα έργα. Προέτρεψε τους Δήμους κα την περιφέρεια για να ωριμάσουν μικρά αναπτυξιακά έργα, που θα δώσουν την ευκαιρία σε επιχειρηματίες και με παράλληλη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου τόνισε ότι έχει όλα τα στοιχεία να κάνει αυτό το όραμα, ένα μεγάλο στόχο.
Ενώ, είπε ότι οι ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ - ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Μίλησε για το πρόγραμμα Jessica, το οποίο είπε ότι χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Περιγραμμάτων και στοχεύει να χρηματοδοτήσει έργα τα οποία μπορούν να παράγουν έσοδα.
«Φεύγουμε από τη λογική να στρώνουμε στις πλατείες κυβόλιθους, να φεύγει ο εργολάβος και να μην μείνει τίποτα στην πόλη. Τώρα, θα κάνουμε ανάπλαση στην πλατεία και από κάτω να κάνουμε ένα πάρκινγκ που θα φέρει έσοδα» είπε.
Μίλησε επίσης για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και ζήτησε να κινητοποιηθεί η Περιφέρεια και οι Δήμοι.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου τόνισε ότι έχει συμβάλει με ένα ποσό μεγάλο, 28.000.000 €, για το πρόγραμμα Jessica

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Τ.Ε.ΜΕΣ Α.Ε. ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ INVEST IN GREECE

Επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, ένα από τα σπάνια πράγματα είναι ότι είναι από λίγες περιοχές της Ευρωπής είναι ότι εύκολα προσβάσιμη και μη χαλασμένη. Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, που είναι σπάνιο πλεονέκτημα.
Αυτό που θα ευχηθώ να δω στην Πελοπόννησο είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση των επενδύσεων.
Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή, που θα είναι βιώσιμες και θα λειτουργούν όλο το χρόνο. 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΛΑΔΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Είπε ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης, έχει προκύψει ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πολιτικής, που είχε μέσα της το σπέρμα της περιφερειακής ανάπτυξης.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν είναι να ακολουθεί απλώς τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας, είναι να βάλει ζήτημα αναπτυξιακό που να ξεφεύγει από την οικονομική διάσταση και μόνο.»
blogger hit counter