Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ οργάνωσε στην Τρίπολη συνέντευξη τύπου και εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του, στην κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Για το λόγο, ήρθαν στην Αρκαδική Πρωτεύουσα και μίλησαν η Ελεονώρα Χάγιου η οποία είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ, ο Γιάννης Κατσίκης, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ.
Στο πλάι των εργαζομένων του ΙΓΜΕ τάχθηκαν έμπρακτα ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, καθώς και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Αριστείδης Μπρούμας, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνέντευξη τύπου και χαρακτήρισαν δίκαια τα αιτήματα τους.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΓΜΕ
«Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την κατάργηση - συγχώνευση 11 κρατικών φορέων, μεταξύ των οποίων και το ΙΓΜΕ, άνοιξε ο δρόμος για την ουσιαστική διάλυση του Ινστιτούτου, του μοναδικού δημόσιου φορέα γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας της χώρας που λειτουργεί επί 60 χρόνια με τεράστια επιστημονική - ερευνητική εμπειρία.
Ελεονώρα Χάγιου |
Σύμφωνα με τη λογική της «fast-track» εξυπηρέτησης των «επενδυτών», ένας δημόσιος φορέας που ασχολείται με την έρευνα του ορυκτού πλούτου και τον έλεγχο των μεταλλευτικών παραχωρήσεων, την έρευνα των ενεργειακών πρώτων υλών και του υπόγειου υδατικού δυναμικού της χώρας, τη μελέτη των γεωτεχνικών προβλημάτων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι επιθυμητός. Το ΙΓΜΕ κρίθηκε, ως βάρος για τα δημοσιονομικά της χώρας (και όχι ως εργαλείο ανάπτυξης) και προωθείται η ουσιαστική διάλυση του.
Η απόφαση αυτή φαντάζει «σχιζοφρενική», καθώς:
Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, όπου τονίζεται η ανάγκη διατήρησης του ΙΓΜΕ. Υπήρξε επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της Γ. Δ/νσης διαβεβαίωση για τη διατήρηση του Ινστιτούτου από την προηγούμενη Υπουργό ΠΕΚΑ.
Το ΥΠΕΚΑ και η Διοίκηση του ΙΓΜΕ προωθεί και έχουν εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ερευνητικά έργα κόστους 14-15 εκ.€ (πέρα από τις προτάσεις που εκκρεμούν για τα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στο περιβάλλον και τα υπόγεια νερά, ύψους 3-6 εκ.€). Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων στην επόμενη πενταετία απαιτείται και έχει σχεδιαστεί εκτός της πλήρους απασχόλησης όλου του προσωπικού του ΙΓΜΕ και η απασχόληση ερευνητών και τεχνιτών για 60 τουλάχιστον ανθρωποέτη.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης |
Για την εξυπηρέτηση των έργων ΕΣΠΑ και Υπέρ Τρίτων, έχει στοιχειοθετηθεί από τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ η ανάγκη υλοποίησης των προσλήψεων 25 ερευνητών και τεχνικού προσωπικού που εκκρεμούν από το 2006 στο ΑΣΕΠ, καθώς και η έγκριση πρόσληψης περίπου 25 επί πλέον ερευνητών στα πλαίσια εφαρμογής της αναλογίας 1:5 προσλήψεων-αποχωρήσεων. Αυτές οι αιτήσεις πρόσληψης αφορούν μόνιμο προσωπικό, πέραν αυτού που θα υπηρετήσει τα έργα με συμβάσεις έργου.
Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μελέτη Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΙΓΜΕ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη διάρκεια εκπόνησης της οποίας δεν τέθηκε κανένα θέμα τροποποίησης του Ιδρυτικού Νόμου και του Θεσμικού πλαισίου του ΙΓΜΕ ή των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, ούτε πολύ περισσότερο εντοπίζεται πρόβλημα πλεονάζοντος προσωπικού.
Υπάρχει η ρητή πολιτική δέσμευση από ΥΠΕΚΑ και Διοίκηση για ουσιαστική αξιοποίηση του ΙΓΜΕ στα θέματα ανάπτυξης Ορυκτού πλούτου (Οδηγία Φερχόϊγκεν), ενεργειακής πολιτικής (γεωθερμία, λιγνίτες) υπόγεια νερά (Οδηγία 2000-60 ΕΕ), περιβάλλον, καταστροφικά φαινόμενα (σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία), ενώ στις 25 Αυγούστου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το κείμενο του ΥΠΕΚΑ για την εθνική μεταλλευτική πολιτική όπου γίνεται ρητή αναφορά για την ανάγκη ενίσχυσης των ερευνητικών φορέων για τον Ορυκτό Πλούτο.
Έχει αναγνωριστεί και τονιστεί η ανάγκη αναθεώρησης της γεωλογικής υποδομής της χώρας μας (γεωλογικοί χάρτες) και ενοποίησης τους σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα μέσω σχετικού προγράμματος (one geology), στόχος που μόνο το ΙΓΜΕ μπορεί να υπηρετήσει.
Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία φορέα Υδρογονανθράκων, το ΙΓΜΕ αναφέρεται ως ο βασικός συντελεστής στην εκτέλεση του έργου του φορέα.
Αντίθετα με τα παραπάνω, η Κυβέρνηση σήμερα προχωρά στην ουσιαστική διάλυση του ΙΓΜΕ με σενάρια μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων του, καθώς και μέρους του προσωπικού σε διάφορους δημόσιους φορείς και Υπουργεία, και με απολύσεις των υπολοίπων, ή τη δημιουργία ενός «μικρού ευέλικτου» ινστιτούτου με μοναδικό ρόλο τη διαχείριση της ανάθεσης μελετών σε τρίτους. Είναι προφανές όμως ότι ο ρόλος του ΙΓΜΕ ως ερευνητικού Ινστιτούτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπηρετηθεί από Υπηρεσίες Υπουργείων ούτε από ένα γραφείο διαχείρισης προγραμμάτων. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη οι ερευνητικές γεωλογικές υπηρεσίες υπηρετούνται από ανεξάρτητα Γεωλογικά Ινστιτούτα.
Γιάννης Κατσίκης |
Μετά από περιοδεία αντιπροσωπείας του Προεδρείου του Συνδικάτου ΙΓΜΕ σε όλες τις περιφερειακές μονάδες, τα περιφερειακά συμβούλια Ηπείρου, Πελοποννήσου, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια και δεκάδες επιστημονικοί φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα, πνευματικοί άνθρωποι, πρώην γενικοί διευθυντές και διευθυντικά στελέχη του ΙΓΜΕ που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην έρευνα του ορυκτού πλούτου, καλούν την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της Διυπουργικής, με βάση τη θέση του Συνδικάτου ότι: Το ΙΓΜΕ το χρειάζεται ο λαός και η κοινωνία Δημόσιο, ενιαίο, με περιφερειακή διάρθρωση με παράλληλη ανάπτυξη τόσο της βασικής έρευνας υποδομής όσο και της εφαρμοσμένης (που περιλαμβάνει και υπαίθρια εργοταξιακή στήριξη, συνεργείο, εργαστήρια κλπ). Αντίστοιχα Ινστιτούτα έχει ολόκληρη η Ευρώπη και υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Το Συνδικάτο δεν θα μπει στο δίλημμα με ποιο σκοινί θα κρεμαστούν οι εργαζόμενοι και θα παλέψει να μην περάσει αυτή η καταστροφική για τη χώρα και την αναπτυξιακή της πορεία απόφαση. Στο ΙΓΜΕ δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος και καμία ερευνητική δραστηριότητα.»