tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Σήμερα η επίσκεψη Τατούλη σε ανασκαφές της Βασκίνας Λεωνιδίου

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Σήμερα η επίσκεψη Τατούλη σε ανασκαφές της Βασκίνας Λεωνιδίου

Στο χώρο των ανασκαφών στην περιοχή Σοχά, στη Βασκίνα Λεωνιδίου, όπου βρέθηκε Μυκηναϊκό Νεκροταφείο, με πολλά αξιόλογα και μοναδικά ευρήματα, θα επισκεφτεί ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. 
Δείτε τι έγραψε για τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, η εφημερίδα «Κυνουρία» και αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα www.leonidion.gr 




Aπό την εφημερίδα Κυνουρία:

Ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα των κλασικών χρόνων έρχονται στο φως, από την ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα στις περιοχές της Πλάκας Λεωνιδίου, της Βασκίνας και της Παλιόχωρας , ομάδα 10 αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης) με επικεφαλής τον κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη. 

Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές, μια αρχαία πόλη, ένα αργυρό νόμισμα, τμήμα οικίας των κλασικών χρόνων, με πλήθος αγγείων καθημερινής χρήσης, τείχος ακρόπολης αρχαίας πόλης και νεκροταφεία. 

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε το 2010, ενώ στις 19 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένα έτος του πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος στην Πλάκα του Λεωνιδίου. 

Η έρευνα στηρίζεται σε επίπεδο υποδομών, εργατικού δυναμικού, τεκμηρίωσης και συντήρησης από τη Λ'Θ' Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Ειδικότερα, στην έρευνα από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων συμμετείχαν τρείς αρχαιολόγοι με επικεφαλής το Δ/ντή των ερευνών στην περιοχή, κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη, εννέα (9) εργάτες της Υπηρεσίας και την υπεύθυνη του εργαστηρίου συντήρησης της ΛΘ' Εφορείας, κα Ν. Κλαδούρη.
Από πλευράς του Δήμου διετέθησαν οι εγκαταστάσεις του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου για τη φιλοξενία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη φύλαξη των εργαλείων και την προσωρινή φύλαξη των ευρημάτων, ενώ παρεσχέθη κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια των ερευνών στην περιοχή. 

Τα αποτελέσματα των ερευνών των αρχαιολόγων της ΛΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπήρξαν για την πρώτη αυτή χρονιά περισσότερο από ικανοποιητικά, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για την ιστορία της περιοχής και της αρχαίας πόλης, που αναπτύσσεται πάνω από το λιμάνι της Πλάκας. Αποκαλύφθηκε τμήμα οικίας των κλασικών χρόνων, στην οποία βρέθηκαν υφαντικά βάρη, αποθηκευτικά αγγεία, καθώς και πλήθος οστράκων από αγγεία καθημερινής χρήσης, ενώ σε άλλα σημεία του "Ευριά" εντοπίσθηκαν σαφείς ενδείξεις αρχαίας κατοίκησης που ανάγονται σε ακόμη παλαιότερες περιόδους. 

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκάλυψη του τείχους στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης, ενώ πραγματοποιήθηκε ανασκαφή σε έναν από τους πύργους, με ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα, τόσο για τον τρόπο, όσο και για τον χρόνο κατασκευής των τειχών. 

Η έκπληξη, ωστόσο, του πρώτου έτους των ερευνών ήταν η αποκάλυψη στο "Μάκρος", δίπλα στο δρόμο που οδηγεί από το Λεωνίδιο στα Πούλιθρα, ιδιότυπης κατασκευής σχήματος Ε.

Η χρήση του χώρου δεν μπορεί ακόμη να προσδιορισθεί με βεβαιότητα. Εντούτοις, η περισυλλογή λάκαινας, οστών, καθώς και αργυρού νομίσματος, η προσεγμένη τοιχοποιία και κυρίως το σχήμα της κατασκευής φέρει στο νού τα περίφημα "δόκανα", σύμβολα, αλλά και τόπους λατρείας των διδύμων Τυνδαριδών, Κάστορα και Πολυδεύκη. Ωστόσο, κατά τους αρχαιολόγους μόνο η συνέχιση και ολοκλήρωση των ερευνών στο χώρο θα δώσει οριστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει 

Το έργο, όμως, της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν σταμάτησε στον , "Ευριά", τον "Άγιο Αθανάσιο" ή το "Μάκρος". Σε παράλληλες έρευνες στην περιοχή της Βασκίνας και της Παλιόχωρας, εντοπίσθηκαν, επίσης, νέα αρχαιολογικά ευρήματα, θέσεις οικισμών και νεκροταφεία. Στην περιοχή της "Σοχά" ιδιαίτερα, και ύστερα από τον προ τεσσάρων ετών εντοπισμό ενδείξεων προϊστορικής κατοίκησης, ξεκίνησε η ανασκαφή νεκροταφείου μυκηναϊκών χρόνων με ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα. 

Η συνέχιση των ανασκαφών στις παραπάνω. αρχαιολογικές θέσεις, τόσο στο Λεωνίδιο, όσο και στα οροπέδιο της Βασκίνας και της Παλιόχωρας, θα δώσουν απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα, που, όπως τονίζουν οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας, αφορούν κυρίως στην μετάβαση από τους προϊστορικούς στους ιστορικούς χρόνους, από τη φυλετική κοινωνία στην πολιτική. 

Οι Ορειάται, οι Πρασιαί και η σχέση των κωμών της ενδοχώρας με τις αρχαίες ακροπόλεις της παραλίας στον Τυρό και την Πλάκα βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή.

blogger hit counter