tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις διατυπώθηκαν στη συζήτηση για την Ένωση Περιφερειών!

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις διατυπώθηκαν στη συζήτηση για την Ένωση Περιφερειών!


Η πρόταση που κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, για τις εκλογές στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από το περιφερειακό συμβούλιο.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 21 περιφερειακοί σύμβουλοι, δέκα ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Δημήτρη Δράκου, ένας ψήφισε την πρόταση Γόντικα και δύο (Μπούκλης και Πετράκος) ψήφισαν την πρόταση Πετράκου.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ


Α)Σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου του Καλλικράτη, αλλά και της αιτιολογικής του έκθεσης περί ανάπτυξης και αυτονομίας στον επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, η Ένωση Περιφερειών είναι ένα πολιτικό όργανο άσκησης νέων, καινοτόμων και αναπτυξιακών πολιτικών
Β) Σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου του Καλλικράτη, αλλά και της αιτιολογικής του έκθεσης περί ανάπτυξης και αυτονομίας στον επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, η Ένωση Περιφερειών είναι ένα όργανο πολιτικών διεκδικήσεων, μακριά από τις γνωστές συνδικαλιστικές λογικές που είχαν καταδικάσει για χρόνια τους αυτοδιοικητικούς ως επαίτες
Γ) Η Ένωση Περιφερειών οφείλει να αναλάβει στους ώμους της έναν διττό στόχο: το βραχυπρόθεσμο που έχει να κάνει με τη μεταβίβαση όσο το δυνατόν πιο σύντομα του συνόλου των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Καλλικράτης, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, σε βάθος τριετίας την πορεία και υλοποίηση της μετεξέλιξης του θεσμού.
Δ) Ο θεσμός της Ένωσης Περιφερειών οφείλει να μην αγνοήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και την οδυνηρή καθημερινότητα των συμπολιτών μας.  Στο πλαίσιο αυτό, η χρηματοδότηση του πρέπει να ακολουθήσει κανόνες αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και να είναι αντίστοιχη με αυτήν ανάλογων ευρωπαϊκών θεσμών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η πρόταση του Δημήτρη Δράκου ήταν η καταδίκη του Προεδρικού Διατάγματος, «διότι δεν εκφράζει αυτό το οποίο ονειρευόμαστε για την ενίσχυση της περιφερειακής δημοκρατίας και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αυτοτέλεια την οικονομική, τη θεσμική και τη διοικητική των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις εκλογικές διαδικασίες για την εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των παρατάξεων και να μην ενισχύει μόνο τις πλειοψηφίες και καταδικάζει τις μειοψηφίες των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων».

Με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ολοκληρώνεται το αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό πλαίσιο του «Καλλικράτη», είπε ο Νίκος Γόντικας. Και ανακοίνωσε ότι «θα θέσουμε υποψηφιότητα εκπροσώπησης στην ΕΝΠΕ, γιατί θεωρούμε ότι και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρέπει να εκπροσωπείται η άλλη, η αγωνιστική άποψη και φωνή.»

Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι αυτή η συζήτηση θα είχε πολιτική σημασία μεγάλη, αν ερχόταν να συζητηθεί, πριν εκδοθεί το Π.Δ. με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, πάει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Καλλικράτη», στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Είναι πρωτοφανές να υπάρχουν διαφορετικά εκλογικά μέτρα, ανά περιφέρεια. Είναι ιδιαίτερα αντιδημοκρατικό το Προεδρικό Διάταγμα.  Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειακών Ελλάδος αποτελείται από το σύνολο των περιφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων. Πρόταση να καταδικαστεί το Προεδρικό Διάταγμα, σχετικά με τον τρόπο εκλογής των μελών του και την παρέμβαση του Κράτους στη συγκρότηση της ΕΝΠΕ

Ο Λάμπρος Μπούκλης είπε ότι το Προεδρικό Διάταγμα αδικεί τις μικρές παρατάξεις της μειοψηφίας και υπάρχει σκέψη για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
blogger hit counter