tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Έντονος προβληματισμός για το μέλλον της Γορτυνίας...

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Έντονος προβληματισμός για το μέλλον της Γορτυνίας...

Η αειφόρος ανάπτυξης της Γορτυνίας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού, στη σημερινή ημερίδα που έγινε στη Δημητσάνα και οργανώθηκε από την Παγγορτυνιακή Ένωση.
Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας μίλησε για την ερήμωση της Γορτυνίας, λέγοντας ότι «έχουμε γεροντοχώρια».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



Ζήτησε να εργαστούν όλοι για την αναβάθμιση του πνευματικού πρωτίστως επιπέδου των ανθρώπων, να βρεθούν κοντά στο Θεό, γιατί όπως ανέφερε, «στα χωριά που περιοδεύω βλέπω κι αντιμετωπίζω διαμάχες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Πλέσσιας, είπε ότι η Γορτυνία δυστυχώς μαραζώνει καθημερινά και πως «χρειάζεται όλοι να συμβάλλουν, γιατί το μέλλον για την Γορτυνία διαφαίνεται αβέβαιο». Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένας Δήμος – «μαμούθ», με ένα κουβάρι αρμοδιότητες που προσπαθούν να ξετυλίξουν οι εκλεγμένοι αιρετοί.  Τέλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλούτος στην Γορτυνία που πρέπει να αναδειχτεί για μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.
Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι «μπορεί ο τόπος να γίνει καλύτερος αρκεί να τολμήσουμε επιλογές που δεν είχαμε ακουμπήσει ως τώρα’’ και αναφέρθηκε σε τοπικά ζητήματα που ξεκίνησαν επί θητείας του στο υπουργείο Παιδείας και χρειάζεται να ολοκληρωθούν, όπως η ολοκλήρωση του σχολείου Δημητσάνας για να απελευθερωθεί ο χώρος της ιστορικής βιβλιοθήκης και η μεταφορά των λαογραφικών εκθεμάτων στο οίκημα Αντωνόπουλου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας σημείωσε ότι η περιοχή έχει δύο πυλώνες ανάπτυξης, το Μαίναλο και την λίμνη Λάδωνα και εκεί δήλωσε ότι επικεντρώνει τις προσπάθειές του. Όσον αφορά το Μαίναλο είπε ότι προσπαθεί ώστε άμεσα να δημιουργηθούν οι υποδομές για τεχνική χιονόπτωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χιονιού ώστε να λειτουργεί συνεχώς το χιονοδρομικό κέντρο. Και δεύτερον, στόχος ανέφερε είναι, να δημιουργηθούν τουριστικές διαδρομές με αφετηρία την Τρίπολη πέριξ του Μαινάλου που θα ενώνουν τους οικισμούς με τα τουριστικά αξιοθέατα και τα μοναστήρια της περιοχής.
Για τη λίμνη του Λάδωνα ανέφερε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθεί η λίμνη σε συνδυασμό με τα παραλαδώνια χωριά. Προς τούτο ανέφερε σχεδιάζεται ένας περιφερειακός παραλίμνιος δρόμος, ενώ σε εξέλιξη είπε βρίσκεται μελέτη αξιοποίησης του Λάδωνα από το δήμο Γορτυνίας.
Για το ζήτημα των σκουπιδιών σημείωσε ότι μέσα στο 2012, ‘’πιστεύω θα έχει ξεκινήσει το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης’’, ενώ όσον αφορά το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, αποκάλυψε ότι θα γίνει στην Κόρινθο και υπάρχει είπε, ‘’αισιοδοξία ότι θα φέρει χρήματα στον τόπο και τους παραγωγούς’’.  Αναφέρθηκε ακόμα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, για το οποίο είπε ότι εργαζόμαστε να λειτουργήσει κι ως πολιτικό αφού ‘’αποτελεί κεντρικό μοχλό ανάπτυξης όλης της περιφέρειας’’ και τέλος για την παράκαμψη Λαγκαδίων είπε πως έχει πληροφόρηση ότι σύντομα θα προχωρήσει.
Ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος στην ομιλία του είπε ότι αυτή την περίοδο ξεκινά η διαβούλευση για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου και κάλεσε όλους τους πολίτες και τους φορείς να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους προκειμένου το επιχειρησιακό σχέδιο που τελικά θα καταρτιστεί να είναι  ευρύτερης αποδοχής.
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για ένταξη έργων στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ενώ παράλληλα επειδή ο δήμος δεν διαθέτει το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, κάλεσε τους Γορτύνιους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς να συνδράμουν το δήμο στο σχεδιασμό και την ωρίμανση έργων.
 Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μουντρούκας στην ομιλία του είπε ότι, η Γορτυνία μπορεί να αξιοποιηθεί ως αγροτουριστικός προορισμός και να αναπτύξει τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, δημιουργώντας έτσι ένα μοντέλο αγρότη – μικρού επιχειρηματία, ένα μοντέλο που αποτελεί ιδανικό συνδυασμό για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο Αρκαδίας για την προώθηση της τοπικής παραγωγής προωθεί τις ενέργειες για τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για τα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό το Τοπικό Σύμφωνο ανέφερε, αποτελεί δράση που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έχει σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της τοπικής παραγωγής διαμορφώνοντας μια ‘’ταυτότητα ποιότητας’’ η οποία θα χαρακτηρίζει τα προϊόντα, αλλά και τις υπηρεσίες.
Τέλος ανέφερε πως το Επιμελητήριο επεξεργάζεται και προωθεί σχέδιο για την προστασία και προώθηση των τοπικών προϊόντων και στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την δημιουργία ετήσιου φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων και γεύσεων στην Τρίπολη, το οποίο προγραμματίζεται για το 2012.
blogger hit counter