tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η Εορτή της Παναγίας της Μονής Γοργοϋπηκόου Νεστάνης

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η Εορτή της Παναγίας της Μονής Γοργοϋπηκόου Νεστάνης

Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι και αυτό της Γοργοϋπήκοου.
Η  ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου,  βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους από το 1646. 

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Σε αυτό λοιπόν το Μοναστήρι,  όπως και σε όλα τα Μοναστήρια της Οικουμένης, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας,  "λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος", φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκομένους σε αυτά οσίους Πατέρας και Μοναχούς, αλλά και σε όλους όσους προστρέχουν στην χάρη της,  με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της.
Πρωτίστως  όμως  η Παναγία η Γοργοϋπήκοος διαφυλάττει, γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσοι την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη, βοηθάει και σώζει γρήγορα όσους με πίστη καταφεύγουν σε αυτή και την επικαλούνται και την τιμούν ως Γοργοϋπήκοο. Έκτοτε πολλές Ενορίες, Λαοί, Εκκλησίες, αλλά και Ιερές Μονές τιμούν την Παναγία την Γοργοϋπήκοο, όπως άλλωστε κι εμείς στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας,  στο Ιστορικό Μοναστήρι, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου της Νεστάνης Μαντινείας.
Το εσπέρας της παραμονής, τελέσθηκε  στην Ιερά Μονή Νεστάνης, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την πολυπληθή παρουσία Κλήρου και Λαού  και Αρχόντων της Περιφέρειας της Τριπόλεως, καλλικέλαδων  Ιεροψαλτών,  αλλά και ευλογημένων προσκυνητών, εξ Αργολίδος οι οποίοι ευλαβούνται  την Παναγία μας.
Η Ιερά Μονή μετά το περάς των εορταστικών εκδηλώσεων, προσέφερε παραδοσιακό κέρασμα στους προσκυνητές ως ορίζει το Εκκλησιαστικό Τυπικό.

Γνωρίζοντας λοιπόν καλά  ότι η Μητέρα του Κυρίου μας, μεριμνά γοργά για τη σωτηρία όλων μας και αναδίδει χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται, ευχόμαστε  εκ βάθους καρδίας και προσευχόμαστε  να είναι η αιώνια προστασία μας και το καθημερινό στήριγμά μας, αυτή την δύσκολη εποχή που διάγει η Πατρίδα μας, η δε Ιστορική Ιερά Μονή της Γοργοϋπηκόου της Νεστάνης Μαντινείας  να συνεχίσει να είναι το απάνεμο λιμάνι που θα βρίσκουν προστασία οι Χριστιανοί μας και θα αποθέτουν τις παρακλήσεις τους προς την Γλυκυτάτη μας Παναγία.
             
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
blogger hit counter