Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεδρίασε σήμερα και τίμησε τον μεγάλο Έλληνα ποιητή, Ηλία Σιμόπουλο, ο οποίος έχει γεννηθεί στον χωριό Κραμποβό (σήμερα Καστανοχώρι) Μεγαλόπολης και είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Πόιησης 2011 (διαβάστε, ΕΔΩ)!
Στη συνεδρίαση, παρών ήταν ο ίδιος ο κ. Σιμόπουλος ο οποίος σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής!
Το περιφερειακό συμβούλιο του προσέφερε δύο βιβλία «Η Αρκαδία των περιηγητών» και «Η Αρκαδία με τα μάτια των Θεών».
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα όσα ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τον μεγάλο ποιητή!
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ
«Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που σήμερα κοντά μας έχουμε ένα σημαντικό άνθρωπο, μία σημαντική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που τιμά τη χώρα μας, έναν ανθρώπου τιμά την πατρίδα μας, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν τον διάκρινα καμία ιδιοτέλεια, που είναι ταυτισμένος και σε απόλυτη συνάφεια με τη δικά του ευγένεια, με το χαμηλό του προφίλ, που επάνω του βλέπουμε με τον καλύτερο τρόπο τη διακύμανση της σύγχρονης Εληνικής ιστορίας. Τον Ηλία Σιμόπουλο, τον ποιητή μας, τον επιστήμονα, το λογοτέχνη, το σκηνοθέτη, που δεν έφυγε καθόλου από τις αρχές του. Τον άνθρωπο που σε λίγες ημέρες κλείνει τα 98 του χρόνια και του ευχόμαστε να ξεπεράσει κατά πολύ τα χρόνια των παραδοσιακών μας ευχών, διότι τν έχουμε ανάγκη, διότι οι τόποι όταν περνούν κρίσιμες ώρες που έχουν ανάγκη τον ποιητή τους. Γιατί μπορούν να σηματοδοτήσουν την προσπάθεια που κάνει η κοινωνία. Ο Ηλίας Σιμόπουλος γεννήθηκε στον Κραμποβό το 1913. εκεί πήγε και έμαθε τα πρώτα γράμματα και μετά πήγε στο σχολαρχείο στο Ίσαρη, όπου το1925 πήγε στην Αθήνα και συνεχίσει τις σπουδές του,τελειώνει τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο, μιλά Γαλλικά, Αγγλικά και Ρωσικά. Ο Ηλίας Σιμόπουλος από τις πρώτες στιγμές της δικής του ενηλικίωσης, συμμετέχει σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες και σε όλα τα σημεία αναφοράς, μίας δύσκολης περιόδου, όπως ήταν η περίοδο του Μεσοπολέμου, στρατεύθηκε ως φοιτητής στην παράταξη που έκφραζε τις αριστερές ιδέες και απόψεις. Η πρώτου ποιητική συλλογή εκδίδεται το 1936 ταυτόχρονα με τη δικτατορία του Μεταξά. Σταματά και διακόπτεται η έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής, δεν το βάζει κάτω. Άνθρωπος που ήθελε να δει τη χώρα του να ξεπερνάει τα προβλήματα της. Άνθρωπος που δεν φανατιζόταν.
Μετά το 1946 στρατευμένος στις αρχές του, ουσιαστικά βρίσκεται έξω από τις εκδόσεις των υπολοίπων συλλογών του, αφού στο μεσοδιάστημα έχει γίνει υ΄μα αυτός και το αρχείο του, διότι καταστρέφεται ένα πλούσιο και σημαντικό αρχείο, που θα μπορούσε σήμερα να μας δώσει πολλά πράγματα.
Σήμερα, λοιπόν είναι εδώ, επίσημος προσκεκλημένος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά την εξαιρετική παρέμβαση του κ. Τάκη Βαλασόπουλου και μετά από την πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Ηλίας Σιμόπουλος μαζί με έναν άλλο σημαντικό Έλληνα ποιητή, αποτελούν τις υποψηφιότητες από πλευράς της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για τα βραβεία Νόμπελ. Είμαστε λίγες ώρες πιρν από τη ναπ΄φοαση για τη νμικτήλίστα των δ υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ποίησης του 2011. δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Για εμένα προσωπικά που παρακολουθώ τον ποιητή, θεωρώ ότι αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία, για έμενα ο Σιμόπουλος, μετά την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου «Ράθυμες ώρες», αποτελεί τον μεγάλο ποιητή».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΚΟΣ - Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμεθα σήμερα τον πνευματικό άνδρα, συμπατριώτη μας, ποιητή, λογοτέχνη, άνθρωπο των γραμμάτων και της Παιδείας, τον Ηλία Σιμόπουλο. Βρίσκεται σήμερα εδώ για να μοιραστεί μαζί τη μεγάλη χαρά να είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2011.
Είναι ένας αγωνιστής και ένας ποιητής του πνεύματος, των ιδανικών και αξιών. Κάτι το οποίο σήμερα σε δύσκολες εποχές εκπτώσεων και ισοπεδώσεων των ιδανικών και αξιών, έχουμε ανάγκη.
Αυτό που αφήνει παρακαταθήκη σε όλους μας και ιδιαίτερα στις νεότερε γενιές, είναι ένα πολύτιμο δώρο και δεν είναι άλλο από την ελπίδα που έχουμε ανάγκη όλοι μας».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – «Εμείς οι Αρκάδες πώς να μην νιώθουμε σήμερα υπερήφανοι που γεννηθήκατε δίπλα μας; Είναι ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας, φτωχικό και ταπεινό, αλλά με ένα ιδιαίτερο χάρισμα, πολύ κοντά στη Λυκόσουρα, στην πρώτη πόλη και στο Λύκαιο όρος, στο ιερό βουνό που έχει το βωμό του Δία και κοντά στο ιερό των Βαρσών. Μεγάλοι Έλληνες είναι εκείνοι που κάνουν υπέρβαση ψυχής και στέκονται συνεπείς στις ιδέες τους και αγωνίζονται για αυτές.
Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που είναι παραδείγματα.»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ – «Αποτελεί πολύ μεγάλη στιγμή για το Περιφερειακό Συμβούλιο η σημερινή συνεδρίαση, τιμάμε ένα μεγάλο Αρκάδα και Έλληνα ποιητή. Τιμή για όλους μας αποτελεί η παρουσία του στο περιφερειακό συμβούλιο. Δίνει μηνύματα σε όλους μας να συνεχίσουμε τη δράση μας και την προσφορά μας στον τόπο.»
ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ – «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ μικρό για αν αναγνωρίσω το τεράστιο έργο και όλοι υποκλινόμαστε»
Να σημειωθεί και ότι και ο Νίκος Γόντικας τοποθετήθηκε και μίλησε σημαντικά σημεία, βραβεία και διακρίσεις που έχει αποσπάσει ο Ηλίας Σιμόπουλος.
ΗΛΙΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ – «Είμαι πολύ συγκινημένος και σας ευχαριστώ για τα ωραία λόγια που βρήκατε να πείτε. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. περιφερειάρχη, που είναι φίλος από τα παλιά χρόνια. Ευχαριστώ και τον κ. Βαλασόπουλο.
Ζούμε πραγματικά όλοι μας μια κρίση ώρα, μια ώρα μεγάλων αλλαγών ,που στην παγκόσμια σκακιέρα παίζεται η τύχη ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Ο κ. Σιμόπουλος κλείνοντας ανέφερε ότι "ζούμε μια κρίσιμη ώρα και οι έντιμοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποτελούν φιγούρες σκιών. Η ποίηση αποτελεί σύζευξη αγώνων και έκφραση ανθρώπινης αλληλεγγύης» και «γέφυρα μπροστά στο χάος", ανέφερε χαρακτηριστικά.