tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Σε συρρίκνωση το εμπόριο στη Γορτυνία

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σε συρρίκνωση το εμπόριο στη Γορτυνία


Για την ανάπτυξη και το εμπόριο της Γορτυνίας, μίλησε ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Δημητσάνας, Χαράλαμπος Μπαξεβάνος, στην ημερίδα της Παγγορτυνιακής Ένωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην έδρα του Δήμου Γορτυνίας.
Στην ομιλία του, τόνισε ότι «αυτή η ημερίδα, για την ανάπτυξη της Γορτυνίας διοργανώνεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο ...
για την χώρα μας. Πριν μερικές μέρες διάβασα την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για τη κοινωνία και τους πολίτες της.
ΜΙΑ   ΕΛΛΑΔΑ   ανεργίας,   φτώχειας   χωρίς   τέλος   και   έλεος, " περιγράφει   η   Ευρωπαϊκή   Επιτροπή   στην   έκθεση   της  για   την αξιολόγηση της χώρας.
Το 2013  θα έχουμε Απώλειες μισθών αξίας 10,3 δισ. Ευρώ.
70 δισ. ευρώ θα επιβληθούν την επόμενη για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 29,8 δισ. ευρώ...
Θα χαθούν 378.200 θέσεις εργασίας από το 2010 έως το 2013.
Η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά 12 δισ. ευρώ έως το 2013. Οι επενδύσεις θα περιοριστούν και αυτές.
Δεν τα λέω για να σας απογοητεύσω, αλλά ούτε και απογοητεύομαι εύκολα. Απλά μέσα σε ένα γκρίζο οικονομικό περιβάλλον,   είναι   δύσκολο  να   μιλάς  για   ανάπτυξη. Αν αύριο κλείνουν καταστήματα ή επιχειρήσεις, γιατί ανάπτυξη να μιλάμε? Επειδή το αύριο δεν είναι γνωστό, είμαι υποχρεωμένος να είμαι επιφυλακτικός. Η ανάπτυξη που μιλάμε σήμερα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική πορεία της χώρας μας.
Η οικονομική κρίση της χώρας μας ακουμπάει όλους μας. Και δεν εξαιρείται κανείς.
Κυρίες και Κύριοι,
Έχουμε το προνόμιο να είμαστε ένας νομός πλούσιος σε φυσική ομορφιά, πολιτιστική παράδοση και μεγάλη ιστορία.
Τα χωριά μας είναι έρημα, εδώ και δεκαετίες. Ο πρωτογενής τομέας, υπηρεσίες και εμπόριο είναι σε συρρίκνωση.
Εδώ και αρκετά χρόνια το βλέμμα της περιοχής, έχει στραφεί με επιτυχία στην τουριστική ανάπτυξη.
Αυτή την ώρα οι τουριστικοί προορισμοί, πλήττονται από την οικονομική κρίση. Εμείς, πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά για την-ανάπτυξη της Γορτυνίας, στο βαθμό που μας επιτρέπει το νέο οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Χαρακτηριστικά υπενθυμίζω, τη φιλοξενία με φροντίδα και ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, την διαδικτυακή διασύνδεση προβολής των επιχειρηματικών μονάδων και την αποδοχή του επισκέπτη, ως μέρος του περιβάλλοντος μας.
Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι, που στοχεύουμε? Στο ποιοτικό ή το ποσοτικό τουρισμό. Και αν θελήσουμε και τα δυο, πως θα τα συνδυάσουμε? Είναι ένα θέμα σκέψης και συζήτησης για τη συνέχεια.
Ένας άλλος τομέας είναι το εμπόριο. Ξεκινάμε αρχικά να δούμε, τι ακριβώς παράγει η περιοχή μας? αλλά και τι θα μπορούσε παράγει? Ποιο είναι αυτό που έχουμε ξεχάσει να παράγουμε? αλλά και αν μπορούμε να το παράγουμε.
Ότι παράγεται, οφείλουμε να το πιστοποιήσουμε. Αναφέρω ένα παράδειγμα. Παραδοσιακά προϊόντα. Μιλάμε για πιστοποίηση. Το προϊόν παραγωγής να αποκτήσει ταυτότητα και φήμη- Και όχι μόνο. Δεν το διακινούμε γύρω από την περιοχή μας. Πρέπει να το περάσουμε υποχρεωτικά και εκτός Γορτυνίας. Πρέπει να απευθυνθούμε και σε άλλες αγορές. Μόνο εδω δεν φτάνει! και εδώ μπαίνει, ακόμη ένα ερώτημα. Πως θα περάσουμε το προϊόν παραγωγής μας, εκτός του δικού μας χώρου. Κι για να γίνω πιο σαφής. Μόνος ο καθένας μας, ή συλλογικά? Εγώ πιστεύω στη συλλογικότητα προώθησης πολλών και διαφορετικών προϊόντων.
Μιλάμε για εμπόριο, όταν η παραγωγική διαδικασία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια είναι ιδιαίτερα ισχνή έως ανύπαρκτη. Δεν μπορούμε να παράγουμε παραδοσιακά προϊόντα, όταν δυο άξονες της οικονομίας, γεωργία και κτηνοτροφία δεν ευδοκιμούν στη περιοχή μας.
Οι δυο αυτοί τομείς, πρέπει να ανοίξουν. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να στηρίξουμε, με ασφάλεια και ποιότητα, παραδοσιακά προϊόντα. Οι δυο αυτοί τομείς στην Γορτυνία, λειτουργούν αποσπασματικά και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.
Άλλο ένα ερώτημα. Πως θα αναπτυχθούν, δυο τομείς της οικονομίας στη περιοχή μας, καθώς απουσιάζουν εδώ και δεκαετίες? Σχεδιάστηκαν ποτέ? Ενδιαφέρθηκε κανείς?
Μήπως αυτή η οικονομική κρίση, κρύβει και ευκαιρίες ανάπτυξης? Μήπως ήρθε η ώρα να καθίσουμε ειλικρινά κάτω και. να δούμε, τι βιώσιμο μπορούμε, πρώτα να σχεδιάσουμε και στη συνέχεια να υλοποιήσουμε?
Θα μου πείτε ότι έβαλα πολλά ερωτήματα, που ζητούν τις απαντήσεις τους. Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά! Σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, θα ήταν ουτοπικό να καταθέτω ιδέες, προτάσεις για το αύριο της Γορτυνίας. Άλλωστε πάρα πολλοί, εδώ και χρόνια κατέθεταν ιδέες και προτάσεις, που δυστυχώς χρεοκόπησαν, και οι προτάσεις τους και αμέσως μετά και οι ίδιοι.
Πιστεύω ότι με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ειλικρίνεια και ιδιαίτερη ευθύνη, ας σκεφτούμε προσεκτικά για το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας, όπου ζούμε και εργαζόμαστε εδώ καθημερινά. Τα λόγια και οι αδόκιμες υποσχέσεις, είδαμε που μας οδηγούν.
Πρέπει να σταθούμε με ωριμότητα και ευθύνη, απέναντι στο τόπο μας και τα παιδιά μας.
Θα θίξω και ένα άλλο τομέα, που μας ευαισθητοποιεί ανεξαιρέτως, όλους μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε γωνία της Αρκαδίας, είναι μια μαγευτική όαση. Μέλημα μας ο σεβασμός στο περιβάλλον. Μας αφορά όλους. Η αξιοπρεπής διαβίωση είναι δική μας υπόθεση.
Μήπως έχει ωριμάσει ο χρόνος ώστε να προσπαθήσουμε να ανακηρυχτεί το Μαίναλο Εθνικός Δρυμός?
Η Γορτυνία έχει πληρώσει χρόνια με την υποβάθμιση της. Αγωνίστηκε να διασώσει και να αναδείξει όλα αυτά, που σήμερα έρχονται οι επισκέπτες να δουν.
Αυτός ο ευλογημένος τόπος που δημιούργησε ηρωικές ιστορίες, που υμνήθηκε για την φυσική του ομορφιά, έθρεψε γενιές και γενιές από φτωχούς αλλά και υπερήφανους πατριώτες, αναζητά το ασφαλές αλλά και δημιουργικό αύριο. Αυτό οριοθετείται πλέον  με νέα δεδομένα.»
blogger hit counter