tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Έκθεση φωτογραφίας από άτομα με ψυχικές νόσους στην Τρίπολη (νέες εικόνες)

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας από άτομα με ψυχικές νόσους στην Τρίπολη (νέες εικόνες)


Του Αργύρη Καρδαρά
Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας μελών του εργαστηρίου φωτογραφίας του Κέντρου Ημέρας «Αμάλθεια» με τίτλο «Εγχειρούμε», έγιναν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου το βράδυ, στο φιλόξενο χώρο του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία και προσπάθεια, να ενταχθούν και πάλι ομαλά στο κοινωνικό σύνολο άτομα, τα οποία πέρασαν σε κάποια φάση της ζωής τους ένα ψυχωσικό επεισόδιο, μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό τους αποκλεισμό.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ραφτόπουλος, υπεύθυνοs επί εξάμηνο των εργαστηρίων και σεμιναρίων της θεραπευτικής φωτογραφίας, εικαστικός-φωτογράφος και ανώτερο στέλεχος της ΕΤΕ, η ανάγκη δημιουργίας ομάδας που να ασχολείται με τη φωτογραφία, ξεκίνησε μέσα από τη γνωριμία του με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας κ. Κουτσανδρέα. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίστηκαν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας προκειμένου να απελευθερωθούν και να έχει αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα γιατί, όπως είπε “η κάθε μορφής τέχνη, για να καλλιεργηθεί, χρειάζεται να ξεφύγει ο καθένας μας από νόρμες, κλισέ και περιορισμούς”. Είναι μια έκθεση που δημιουργεί στους συμμετέχοντες την πεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε μεγαλύτερα και ανώτερα επίπεδα, συμπλήρωσε.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας “Αμάλθεια” κ. Γιάννης Κουτσανδρέας τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η κοινωνική επανένταξη ατόμων που, λόγω ψυχωσικού επεισοδίου που έχουν περάσει, έχουν στιγματιστεί, απομονωθεί και υποτροπιάσει σταθερά. Με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας, τους ασθενείς επιβλέπει καθημερινά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχοθεραπευτές), ώστε να επανενταχθούν σταδιακά και με εξατομικευμένα προγράμματα, ανακτώντας τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία.
Παρών στην έκθεση φωτογραφίας και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ίλιου & εκπρόσωπος της Διοίκησης της Νεολαίας Τυφλών Ελλάδας, κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ο οποίος, όπως δήλωσε, προσπαθεί να είναι παρών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε “αγκαλιάσματα” προσπαθειών της τοπικής κοινωνίας, για την ομαλή και ενεργή ένταξη μιας ομάδας συμπολιτών μας σε κάθε πτυχή της ζωής του τόπου. Και πρόσθεσε: “Ο πολιτισμός δεν κοστίζει και είναι ο μόνος που σήμερα μπορεί, σαν αξία, να περάσει κάποια μηνύματα ενάντια σε κάθε κρίση αξιών, ήθους και πολιτικού συστήματος γενικότερα”.
Τέλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Τρίπολη, πρωτεύουσα του Μοριά” και της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Παυλής, στις δηλώσεις του, επικεντρώθηκε κυρίως στην εσωτερική δύναμη και το διαφορετικό τρόπο ερμηνείας των γεγονότων, των ατόμων που συμμετέχουν στην έκθεση φωτογραφίας. Δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που παρέστη στην έκθεση και ανέφερε ότι τέτοιες προσπάθειες αξίζουν της προσοχής και της φροντίδας όλης της κοινωνίας. “Πρέπει να στηρίξουμε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα στη χώρα μας” κατέληξε ο κ. Παυλής, “η οποία κάνει αγώνα ζωής και μας δίνει το ηθικό δίδαγμα, τί ακριβώς πρέπει να ακολουθήσουμε στη ζωή μας…”
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε μουσικό βιωματικό δρώμενο με θέμα  «Έλα να παίξουμε μαζί», υπό το συντονισμό της μουσικοθεραπεύτριας κ. Στέλλας Γκόνη και με τη συμμετοχή των επισκεπτών, του προσωπικού και των μελών του Κέντρου Ημέρας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, 10.00 π.μ. -12.30 μ.μ. & 18.00 - 20.30.
Τις μέρες & ώρες της έκθεσης θα λειτουργεί bazaar με έργα & προϊόντα των μελών από τα εργαστήρια εργοθεραπείας.
blogger hit counter